rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Sunday, 29 January 2012

Kecewa

Suatu waktu dulu, kehadiran mereka digeruni. Mereka terbang tinggi di udara, tak bisa dihalang. Sungguh megah di udara.

Malangnya, masa berputar, keadaan berubah. Mereka bukan saja tidak digeruni lawan, malah sudah di label 'pasukan belasahan'. Ada pulak yang cakap Zaman Kejatuhan. Suatu gelaran yang sangat, sangat menyakitkan hati kepada penyokong-penyokong setia mereka.

Itulah yang jadi pada pasukan Kenari, Kedah FA. Apa agaknya punca semua kecelaruan ini? Pemain tak bagus? Coach tak pandai ajar? Pengurus tak turun padang? Atau pengurusan tak bayar gaji?

Secara peribadi (sebab saya tak pandai bab teknikal bola sepak), barisan pemain skuad Kenari nampak tak ada masalah. Gandingan striker yang serasi bersama (sejak dulu) Khyril Muhaimeen dan Baddrol Bakhtiar. Pertahanan ada Amar Rohidan (pemain kebangsaan). Masih jugak kekalkan Fiqry dan Faizal Abu Bakar yang lincah. Goalkeeper (utama) baru Abdul Hadi pun bagus. At least, kalau nak dibandingkan dengan prestasi Helmi Eliza Elias yang dah merundum tahap gaban tu lah kan.

Tapi, kenapa sampai 5 perlawanan masih belum ada kemenangan? Dalam 4 perlawanan tak menjaringkan gol langsung! Gol sulung hasil tendangan leret Khyril Muhaimeen pon baru muncul 28 Januari 2012 (Kedah vs Johor FC) tadi. Setakat 5 perlawanan ni, hanya 1 gol berjaya dijaringkan dan sebaliknya, 9 kali jaring Kedah dibolosi. 3 kena dengan T-Team, 3 dengan Kelantan dan sebentar tadi, 3 dengan Johor FC.

Whattt?? I mean, Johor FC???

* Kedah vs Johor FC - 28 Januari 2012*

Aduhaii.. Memang perit! Nak pulak baca komen-komen kat YouTube.

* Perit *

Termasuk kali ni, dah dua kali penyokong Kedah buat demonstrasi dekat astaka utama Stadium Darul Aman, minta pengurus nya Datuk Khazali Din letak jawatan. Dan seiring dengan kehadiran semula (setelah digantung 4 perlawanan) Haji Radhi Mat Din, caretaker (coach sementara) Kedah sebelum ni Mohd Nizam Adha pun dah letak jawatan. Kembalikan baton pada Radhi, yang mana coach sebenar Wan Jamak kena gantung 7 perlawanan (yang saya masih kurang pasti kenapa dan apa sebabnya).

Masalahnya sekarang, kenapa Kedah begitu teruk musim ni? Kenapa pemain Kedah (yang bertaraf pemain kebangsaan pun) main bola macam dalam liga kampung je? Kenapa main bola tak bersungguh?

Pelik tak? Sebagai penyokong, saya boleh faham dalam bola sepak ada team yang kalah, ada yang menang. Tapi saya kurang faham, kenapa sampai 4 perlawanan (yang lepas) masih ketandusan gol??? Teruk sangat ke line-up player Kedah musim ni?

Alhamdulillah. Badi 'goal-less' tu dah ditamatkan Khyril Muhaimeen tadi. Cuma, saya harap, jangan lah satu gol ni jer sampai hujung musim!

Hairan kenapa Baddrol Bakhtiar ambil sepakan sudut, tapi melencong entah ke mana. Sedangkan dia dah biasa dengan corner kicks. I mean, itu makanan dia je. Tapi, memandangkan Haji Hasbullah Awang cakap dia masih belum pulih sepenuhnya, so OK lah. Excuse accepted lah.

Mungkin ada masalah antara players dengan pengurusan. Cuma itu je saya nampak sekarang. Saya tak pandai nak cakap pasal taktikal lah, apa lah, itu bukan 'makanan' saya. Saya bercakap dari sudut seorang pekerja. Saya sebagai pekerja kepada majikan saya, dan pemain-pemain Kedah juga pekerja kepada pengurusan diorang.

Kisah Benar

Sejak sebulan sudah, kecoh di tempat kerja saya pasal bonus hujung tahun yang biasa diberi bulan Januari. Ada ura-ura mengatakan mungkin tak ada bonus. Ada jugak ura-ura mengatakan kemungkinan suku bulan gaji je bonus. Ada juga yang cakap, kalau dapat pun bonus, mungkin awal bulan Februari.

OK. Apa impaknya perkara ni kepada kitorang? Pekerja-pekerja yang berdedikasi lagi berkaliber ni?

Paling nyata, moral kitorang untuk bekerja dah down. Buat kerja separuh hati. Masuk keja lambat pon masing-masing wat derk je. Biarlah. Apa nak kisah, bonus pun suku jer.

Ayat-ayat macam ni biasa dah bagi kitorang sejak sebulan ni;

"Apa yang hang rajin sangat? 'Suku' je pon.." Suku merujuk kepada bonus yang bakal didapati, entah wujud atau tak bonus tu.


"Itu pun kalau ada!" Balas yang lain.


Hurmm.. Sedih betul nasib kitorang.

Analogi

Nampak apa persamaannya?

Saya bukan nak membuat provokasi tentang pengurusan Kedah Footbal Association (KFA) terhadap pemain-pemain team Kedah ni. Tapi, secara nyatanya macam tu lah. Dalam satu organisasi kerja, bila ada yang pekerja tak puas hati, lepas tu bila disuarakan, tak pulak diambil kisah oleh department head, memberontak la jadinya. Protes.

Yang nyata, moral kita akan jadi down sebab perkara-perkara yang mungkin dianggap remeh oleh pihak atasan. Tak kisahlah soal gaji ke, bonus ke, soal makan ke, hatta soal tandas tersumbat sekalipun. Seremeh-remeh benda lah. 

Mungkin itu lah yang jadi dalam team kesayangan saya sekarang ni. Tak tahu lah kan. Wallahu'alam.

Apa-apa pun saya harapkan kemenangan akan tiba untuk team Kenari tersayang. Saya kalau boleh taknak diorang jatuh ke Liga Perdana. Tapi, kalau itu yang pihak pengurusan nak, tak tahu lah.

Saya rasa kena buat rombakan kepada organisasi. Mungkin ada rahmatnya. InsyaAllah. Saya tetap sayang dan sokong Kenari. Kedah tetap di hati!


------------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Manchester United pun dah kalah dengan Liverpool. Aduhh.. Kekecewaan Berganda!
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Tuesday, 24 January 2012

Tahun Naga 2012

Ohhoohooii.. *Gaya ala-ala Datuk M Daud Kilau dengan kilauan gigi emasnya* Hahaha..

Selamat Tahun Baru Cina.. Gong Xi Fa Cai..

 * Garangnyer Gambar.. Hiks~ *

Err.. Dah ketinggalan keretapi ke saya? Baru nak wish tahun baru? Hahaha.. Biasak bro! Cuti panjang.. Syok woo!! Sampai malas nak menaip. Hehehe.. :D

Baik. Tahun ni tahun Naga ye adik-adik. Tahun yang disukai dan dinantikan oleh kaum Cina. Tahun yang bawa 'Ong' bagi diorang. Dalam kalendar Chinese, Naga ialah haiwan kelima selepas Arnab. Dan ia terbahagi kepada lima elemen. Iaitu Naga Api, Naga Air, Naga Besi, Naga Kayu dan Naga Bumi. Tahun 2012 ni tiba turn Naga Air punya tahun.

* Tahun-tahun Naga *

PERSONALITI 

Naga memberi simbol tuah dan nasib baik, serta kekuasaan. Jadinya, orang-orang yang lahir dalam tahun Naga ni wajar dihormati dan dimuliakan. Sebab tu lah, ibu bapa kaum Cina amat suka kalau anak nya dilahirkan dalam tahun ini. 

KARAKTERISTIK 

Secara umumnya, orang-orang yang lahir dalam tahun Naga mempunyai sikap seperti berikut :
  • Innovatif
  • Fleksibel
  • Yakin diri
  • Berani
  • Daya usaha tinggi 
  • Sombong
  • Bijaksana
  • Teliti
  • Mudah marah
  • Tak dapat dijangka
SERASI BERSAMA

Orang-orang yang dilahirkan dalam tahun Naga sangat serasi dengan orang-orang yang lahir dalam tahun Tikus, Monyet, Ular, dan dengan orang yang lahir dalam tahun Naga sendiri.

Sebaliknya, mereka sangat tak serasi dengan orang-orang yang lahir dalam tahun Lembu, Arnab, Kambing dan Anjing.

OK lah. Apa kes pulak cerita pasal Naga-naga bagai ni eh? 1 Malaysia maaa! Hahhaa..

Ada beberapa orang tersayang saya yang lahir dalam tahun Naga. First of course lah, mak saya yang tersayang. Lahir tahun 1952, Tahun Naga Air. Dan seorang lagi.. Err.. Ehem-ehem.. Aduiyaii.. Malu pulak nak mention nama nya. Takpe lah.. Anda faham-faham je lah sape. Beliau jugak tahun Naga (Bumi), 1988.

Malangnya, saya dilahirkan dalam tahun Lembu. Tak sesuai menurut feng shui Chinese, Lembu dengan Naga. Tak ada persefahaman.

Kalau zodiak English pun, Virgo (saya) tak sesuai dengan Aquarius (beliau). Aduhai.. Kenapa semua tak suka kami bersatu?? 

Wuaaaaa.. *Meraung-raung kesedihan* (Err.. Stop je lah drama Melayu. Tak payah nak meraung sangat lah!)

Huhuhu..

Tapi kan, untuk kesekian kalinya, seperti yang dah saya utarakan dalam entri previous tentang Statistik Tipu Pakcik Gugel, sekali lagi Pakcik Gugel buat silap yang nyata. Ade pulak kali ni statistik utama saya adalah yang ini.

* Pakcik Gugel Buat Statistik Tipu.. LAGI! *

Mana lah pernah saya buat entri camtu. Saya tak tau pon kehidupan peribadi beliau, walaupun saya sangat suka *tahap gila* kan beliau. Takkan saya nak reka-reka cerita tentang tu kan? Untuk apa? Honestly, saya lagi hope beliau single mingle and available supaya.. Err.. Takde pape lah! *Blushing* 

Ah.. Apsal ngengade lebih pulak saya nih. Astaghfirullah! 

Daripada saya terus meraban, lebih baik stop di sini je lah ye kawan-kawan. Diharap tahun ini akan memberi sejuta kebahagiaan kepada anda semua! Aminn..


-------------------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Happy Birthday untuk beliau 1 Februari nanti. All the best to you in this year of yours. :)
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Sunday, 15 January 2012

Motivasi Kerja - Gaji

Bulan 5 nanti genap lah dua tahun saya kerja kat tempat kerja sekarang ni. Wah. Cepat. Memang pantas. Tak terasa masa berlalu pergi. Bila dah masuk dua tahun kerja ni, mula lah rasa nak tukar kerja lain pulak. Hehehe..

Mana nak cari kerja yang senang, gaji yang lebih dari sekarang, dan paling penting dekat dengan rumah saya? Ah. Demand!

Oh ye. Belek-belek FB tadi, saya terjumpa komen dari seorang peng'komen' yang mengatakan gaji pemain bola sepak mencecah RM4000! Biar benar!

* Komen seseorang di FB. Sila tengok yang di highlight itu. Tengkiu. :) *
Hebat jugak eh? Saya pun nak jadi pemain bola sepak lah kalau gitu. Boleh? Hikhikhik..

Apa-apa pun, sebenarnya saya agak kuciwa dengan keputusan seri antara Kedah dengan Young Lions dari Singapore sebentar tadi. Seri 0-0 plak tu. Tapi, takpe lah. Better la dari kalah 0-3 dengan T-Team itu hari. Mungkin diorang masih mencari-cari keserasian antara pemain. And good news is, next week (Selasa) maybe Badd dah boleh bermain setelah berehat dari kecederaan yang di alami nya.

Tak tau lah. After all, footbal is not about one player je. It's about teamwork. Lagipun, dengan coach yang sekarang ni, tak tahu lah Kedah boleh menang ke tak. Tapi sebagai supporter, mesti lah saya berharap diorang akan menunjukkan prestasi yang baik game after game. InsyaAllah.

Sebut pasal gaji. Tak dinafikan ia satu motivasi kepada pekerja jugak. Kalau kerja bagai nak rak, tapi gaji ciput, tak syok lah nak kerja. No wonder la ramai yang berpindah randah dari satu tempat kerja ke tempat kerja yang lain. Macam tu jugak la pemain bola sepak nih. Tak boleh ke persatuan ke FAM ke tetapkan satu tangga gaji untuk pemain-pemain. Maksudnya, ada satu standard untuk pemain bola sepak di Malaysia ni. Ye laa, kalau berdasarkan kepada komen dalam FB tu, beza banyak kot RM4000 dengan RM2500 tu. Tak logik la.

And, kalau nampak ada kepincangan dalam persatuan bola sepak negeri, tak boleh ke organisasi tu dirombak balik bagi menjamin kualiti dan prestasi pemain supaya lebih baik? Ini tidak, muka yang sama je dalam organisasi, prestasi pemain pulak semakin lama semakin hambar. Takde peningkatan. Tapi, bila tiba-tiba pemain beralih ke organisasi lain (berhijrah ke kelab lain), mencanak-canak naik pulak prestasi. Tidak ke diorang sense something fishy going on?

Haii.. Entah lah. Apsal ntah tetibe jer saya nak membela nasib pemain-pemain bola sepak kat Malaysia nih. Hehehe. Over la pulak kan??

Takde lah. Just saying jer. Kalau pemain bola sepak takde motivation nak main, diorang akan main bola sepak macam main chess. Kalau pemain bola sepak main bola macam main chess (maksud main slow and sangat boring), tak syok la nak tengok bola sepak lagi dah. Bila tak syok tengok bola sepak, nak tengok ape pulak? Badminton?

Ohhh.. Saya tak minat badminton! Hiks~


------------------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Dengar kata, bonus saya tahun ni suku bulan gaji je. Harus lah saya nak apply jadi pemain bola sepak jer nanti (kalau lah boleh). Hehehehe.. :D
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Sunday, 8 January 2012

Celoteh 2012

Kebelakangan ni banyak cerita-cerita yang tak best menghiasi kaca televisyen dan media massa serta alam maya. Of course, the most controversial ones would be Ariff Alfian (si gay yang berkahwin dengan ‘lelaki pilihannya’ di Ireland without even finishing his study, malah ‘menghadiahkan’ surat saman bernilai RM890,000 kepada parents nya di Malaysia) dan yang kedua supposed kisah budak ‘pandai ‘ Nur Amalina (si gadis melayu yang menggemparkan negara tahun 2004/2005 sebab dapat 17A1 dalam SPM).

Penutup 2011 dan pembuka 2012 yang kurang best lah untuk kita, memandangkan kedua-dua manusia tersebut beragama Islam.

Saya tak berniat nak mengutuk, mengeji, menghina (atau apa-apa juga kata yang sewaktu dengannya) kepada mereka berdua ni. Tapi, saya juga tak menyokong apa lagi berasa gembira dengan tindakan kedua-dua manusia ini.

Bagi saya, kejadian seperti ni bukan lagi kisah terpencil yang melibatkan anak-anak muda dan remaja Malaysia. Kedua-dua manusia ini hanya 'contoh' saja.

Dalam rancangan Halaqah TV9 minggu lepas, seorang kaunselor jemputan (sorry bebanyak sebab saya tak ingat namanya) mengatakan jumlah gay di Malaysia pada 2011 adalah sekitar 350,000 orang! Astaghfirullah al azim. Dan seperti sedia maklum, golongan ni terdiri dari pelbagai lapisan masyarakat. Dari golongan profesional kepada golongan biasa dan pelajar.

Aduhai. Mengerikan!

Mau tak ngeri. Kalau semua lelaki single kat Malaysia ni jadi gay, takkan saya kena berhijrah ke Iran ke Iraq ke Rusia semata-mata nak cari seorang 'lelaki' untuk dijadikan husband? Itupun kalau diorang hadap sangat lah dengan saya. Kalau tak, andalusia la saya jawabnya! Nauzubillah!

Itu kisah gay. Yang kisah manusia jadi culture shock bila berhijrah ke negara Mat Salleh pun tak menghairankan. Ada jugak student yang tak perlu pun berhijrah ke negara Barat untuk berubah 360 degree. Dari bertudung litup, terus tak tutup. Dari berpegang pada prinsip 'Single is Simple, Couple is Trouble' waktu sekolah, bertukar sebaliknya bila masuk U. Tak pelik dah benda tu. 

Bak kata Maher Zain dalam lagu beliau, Awaken ;

"Yes it’s easy to blame everything on the west. When in fact all focus should be on ourselves." 

Saya taknak komen banyak-banyak tentang kes culture shock nih. Bila tengok emak beliau dah back-up anak dara dia baek punye, saya pon terbantut nak komen. Hehehe.. Ye laa kan, emak sendiri pun tak kisah, siapa lah kita nak judge beliau kan?

Kata Sami Yusuf dalam lagu beliau, You Came To Me ;

"You are my one true love, Taught me to never judge."

Lagipun, dah ramai yang bagi pendapat. Tak kurang jugak yang kutuk kaw-kaw punye.

Yang kutuk-kutuk sangat tu, kena ingat jugak ye. Jangan kita kutuk seseorang atas kesalahan dia. Sebab kita sendiri tak pasti ending hidup kita ni macam mana. Mana tahu kita jadi lebih teruk dari tu. Nauzubillahi min zalik.

Kena ikut cakap Nabi kita yang tersayang, Muhammad s.a.w ;

"Sekiranya kamu melihat kemungkaran, haruslah kamu mengubah dengan tangannya. Jika itu tidak mampu, hendaklah ditegur dengan lidah dan kalau tak mampu, cukuplah dibenci kemungkaran itu dalam hati. Dan itu adalah selemah-lemah iman."

Takde pun Nabi suruh kutuk, ape lagi mengeji seseorang. Kan? So, ikut lah cakap Nabi. Itu lebih baik. :)

Apa-apa pun, all focus should be to ourselves. Sama-sama kita perbaiki diri. InsyaAllah.




---------------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Harap-harap janganlah semua lelaki kat Malaysia ni jadi gay. Saya tak cukup bajet nak berhijrah ke negara lain untuk cari husband. Hikhikhik.. :D
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook