rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Wednesday, 28 December 2011

Anak Kampung

First time dengar lagu Anak Kampung nyanyian Jimmy Palikat ni dekat MuzikFM. Best jugak. Ape lagi, terus godek-godek YouTube and found this one.


Ini lirik untuk lagu ni. Layan saje.
Memang aku ini anak orang miskin
Tiada apa-apa yang dapatku berikan
Engkau memang cantik memang tidak padan
Dan tidak sepadan

Aku anak kampung tiada pelajaran
Kuli kuli sahaja memang tidak padan
Cantik ba kau itu banyak yg tergoda
Lagi orang kaya

Chorus
Tiada keretaku bawa kau jalan-jalan
Rumahku pun tiada
Ada pun bapa punya
Apalagi belanja mahu bayar berian
Kahwin sama kamu
Bukannya ku tidak suka sama kamu
Tapi aku takut hidup kau kan sengsara
Kerna aku cinta
Aku lepaskan kau sama orang lain

Engkau masih muda cantik lagi menawan
Janganlah kau cari lelaki macam saya
Engkau memang cantik
Nanti kau menyesal tiada guna.

Lagu ni originally is Lagu Tradisional Sabah rupanya. Di translate dari loghat Sabah (Sumandak) kepada bahasa Melayu. Jom check it out versi Sabah punya.


Yang kelakarnya, siap ada jawapan sebagai balasan untuk lagu ni. Boleh layan yang ni. Best jugak tau! Hehehe..


Tak sangka, rakyat Malaysia memang kreatif! Bukan saje ada balasan dari sang perempuan, ada pulak versi orang kaya untuk lagu ni. Jom layan yang ni.


Hah.. Hamek kau! Kenyang telinga dengan lagu ni jer. Hahaha..Sabo je laa! :)



------------------------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Saya pun anak kampung (tapi absolutely bukan orang Sabah. Orang Sabah lawa-lawa). :)
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Friday, 16 December 2011

Statistik Tipu Pakcik Gugel

Saya sebenarnya agak terpana bila saja-saja menggodek Stats Blog ini sebentar tadi.

* Search Keyword - Traffic Utama?? *

Hurmm.. Traffic utama untuk minggu ini ialah 'coretan gadis kecil baddrol bakhtiar', and i just like .. WHATTTT??? *Sambil kerut-kerut dahi tanda tak mengerti langsung*

Tak faham betul pemikiran saya. Seingat saya, takde pulak entri yang melibatkan 'coretan gadis kecil baddrol bakhtiar' dalam blog ni. Entri yang melibatkan Baddrol Bakhtiar pon takde (kecuali yang entri Wordless Wednesday yang tak wordless tu jer lah).

Sape lah yang search guna keyword tersebut, lalu terdampar di blog saya yang daif ni. Traffic utama pulak tu. Udah le takde apa-apa pon yang berkaitan dengan pencarian dia tu kat sini. Hehe. Minta maaf ye encik/cik. Entah macam mana Pakcik Gugel buat kerja. Maafkan Pakcik Gugel juga. Dah tua dah. Hiks~


--------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Memang saya *sedaya upaya* tak buat entri tentang beliau, sebab saya suka tahap adore beliau sangat sangat sangat. Syhhhhhhhh !!!~ :)
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Wednesday, 14 December 2011

Aku Sekeping Kertas

Sedang saya dalam perjalanan balik rumah dari tempat kerja petang tadi, saya terpandang sekeping kertas bersaiz A4 yang berterbangan ke sana sini dek deruan enjin kenderaan-kenderaan di atas jalan raya.

"Entah apa yang tertulis atas kertas tu eh?" Bisik hati saya.

Erk.. Penting kah? Hehehe.. Memang dasar penyibuk saya ni!

Sejurus selepas itu, saya teringatkan zaman persekolahan yang penuh warna warni. Sambil melayan lagu Hindustan (yang tajuknya saya tak pasti) di MuzikFM, fikiran saya teringatkan suatu tajuk karangan yang boleh dikaitkan dengan sekeping kertas yang saya nampak di atas jalan raya tadi.

Aku Sekeping Kertas. 

Haa.. Amacam? Ada tak rasa macam zaman-zaman ponteng kelas dulu? Karangan autobiografi kot eh? Alamak, saya pun tak ingat dah! Hehehe.. Tapi, yang pasti tajuk-tajuk berkaitan adalah seperti ;

Aku Sebuah Tudung Saji 

Aku Sebuah Basikal Tua 

Aku Sebijik Durian Sedap. 

(Err.. Tajuk karangan durian tu mungkin kurang bersesuaian lah. Hiks~) 

(Oh ye.. Tiba-tiba teringat lagu "Aku Semut Merah".. Ada persamaan!)

Dan permulaan karangan mungkin sekali akan start dengan ;

"Aku dilahirkan di sebuah kilang tudung saji. Blablabla.. " 

Dan bermula lah kisah sebuah tudung saji, sebuah basikal, sekeping kertas (dan sebagainya) yang selalunya akan berakhir dengan tragis. Bergantung kepada tahap ke'kreatifan' seseorang, karangan diolah sampai berjela-jela. Yang kalau dibaca di waktu mengantuk, memang akan terlena dengan jayanya.

Persoalannya, saya fikir-fikir dari dulu sampai sekarang, apakah agaknya relevan belajar buat karangan autobiografi itu ya? Untuk menangisi nasib sekeping kertas/ sebuah tudung saji/ sebuah basikal dan barangan lain yang sewaktu dengannya? Ataupun untuk menghargai jasa barang-barang tersebut?

Mungkin jugak kan?

Hurmm.. *Fikir-fikir*

Sepertimana kesimpulan dari kisah-kisah karangan autobiografi ni, selalunya akan berakhir dengan tragis, begitu juga yang berlaku pada sekeping kertas yang berterbangan di atas jalan raya tadi. Dilenggek oleh lori, dilenyek pulak oleh kereta BMW, tanpa arah tuju. Kasihan.

Dan yang paling penting, ia mengganggu konsentrasi saya yang sedang memandu. Selain daripada ia mengotor dan mensemakkan pandangan jalan raya, walaupun hanya sekeping kertas (yang tidak bersalah). Yang bersalah ialah manusia yang membuang kertas tersebut di atas jalan raya. Sungguh tidak bertamadun manusia tersebut.

Baiklah. Itu saja untuk kali ni. Hurmm.. Dapat jugak satu entri based on karangan autobiografi yang saya pertikaikan ke'relevan'annya tadi.

p/s : Apa yang saya tahu, lagu Kertas Band "Kekasih Yang Tak Dianggap" memang best. Dulu, kini, dan bila esok.. Hehehe.. *Sewel*



-----------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Janganlah buang sampah (walaupun sekeping kertas bersih) di atas jalan raya. Sekian, terima kasih.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Thursday, 8 December 2011

Senyum vs Masalah

Suatu hari di tempat kerja.

"Yus ini, asyik senyum, ketawa saje. Tak ada masalah ya?"

Teguran macam ni dah selalu sangat saya dapat. Seolah-olah saya ni makhluk asing yang asyik ketawa dan membuat semua orang kat tempat kerja saya jadi hairan.

"Selalu kan, kalau dah tengah-tengah bulan, mesti orang akan kurang senyum, apa lagi ketawa." Kata rakan saya lagi.

"Kenapa ya?" Pelik jugak. Kenapa pulak ada hari-hari yang orang boleh senyum, ada hari yang orang tak boleh senyum. Musykil!

"Sebab.. Bila dah tengah bulan, duit pun sudah mengering.."

Saya ketawa besar. Ingat kan sebab apa, rupanya sebab tak ada duit yang sampai tak boleh senyum tu.

"Tengok tu. Ketawa lagi." Katanya dengan wajah serius. "Saya cakap betul. Bila dah tengah bulan, duitnya sudah habis bayar hutang, sudah habis beli barangan itu ini.. Jadinya, muka pun sudah tak boleh senyum. Masam saja.."

Penjelasan rakan saya tadi membenihkan satu pertanyaan dalam kepala saya. Lalu saya utarakan soalan ni kepada dia.

"Andy (bukan nama sebenar), kalau bermuka masam tu, duit akan datang sendiri ker? Masalah akan hilang ker?" Tanya saya dalam senyum.

Andy akhirnya senyum. "Betul jugak ya?" Akuinya.

Semua manusia dalam dunia ni ada masalah masing-masing. Saya, anda, mereka. Semua yang bergelar manusia. Masalah wujud di mana-mana.

Masalah saya mungkin tak sama dengan masalah anda. Masalah anda mungkin tak sama dengan masalah mereka. Tapi, persamaan masalah saya dengan masalah anda dan mereka ialah masalah berjaya membuatkan kita runsing, tak tentu arah dan bingung.

Berbalik kepada soalan saya tadi, bila ada masalah, kenapa perlu masamkan wajah kepada orang lain? It is normal untuk rasa bingung dan runsing tu, tapi it is not needed to spread your problems or worriness to other person.

Maksudnya, bila anda runsing ditimpa masalah, jangan sampai orang disekeliling anda berasa bermasalah jugak dengan masalah anda. Sudah lah anda bermasalah, anda membuatkan orang tertekan pulak dengan sikap anda. Dan ini boleh menimbulkan permasalahan kepada orang lain pulak.

Virus!

Hehehe.. Tak bagus kan macam tu?

Jadi, SENYUM lah! Bukan susah pun. Nak ajar ke macam mana nak senyum? Hehehe..

* Saya sangat suka senyuman Julia Roberts. Sangat cantik! *

Kalau ada masalah sekalipun, ia bukan penghalang untuk anda senyum kepada orang di sekeliling anda. Macam yang saya cakap tadi, kalau anda berwajah masam, boleh kah masalah hilang? Berkurang ke penderitaan hati anda tu?

Dalam satu kajian mengatakan bahawa, untuk senyum kita menggunakan hanya 17 otot berbanding bermasam muka, iaitu sebanyak 43 otot. Tak ke rugi? Sebab tu kalau asyik masam je muka, murung aje, kita jadi cepat letih.

Malah, ada lagi kajian yang mendapati dengan senyum, ia akan mengurangkan paras tekanan darah. Dengan ketawa pulak, anda juga boleh mengempiskan perut. Tindakannya umpama senaman kepada abdomen, diafragma, bahu dan hati. Saintis di Universiti Vanderbilt mendapati bahawa ketawa dapat membakar kalori sebanyak 20%!

Wow! Great news for those yang nak kurangkan kalori badan tu. Hehehe..

Yang lebih penting, apa junjungan besar Nabi Muhammad sebut tentang faedah senyum ni?

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Janganlah kamu meremehkan kebaikan apa pun, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah yang manis (wajah ceria dan senyuman).” – Hadis Riwayat Muslim. 

Malah, mesti kita pernah dengar kan satu kata-kata;

Senyum Satu Sedekah

Dan juga;

Laughter Is The Best Medicine

Menurut kajian lagi, dengan senyum seseorang akan menghasilkan sejenis hormon endorfin iaitu sejenis hormon gembira. Ia juga akan meningkatkan sejenis bahan kimia dalam badan iaitu Serotonin, yang berupaya mengurangkan tahap tekanan seseorang.

Jadi, senyum lah. Tak kira lah betapa besar masalah anda, ingatlah firman Allah s.w.t ;

"Setiap kesulitan disertai kemudahan. (Sesungguhnya) Setiap kesulitan disertai kemudahan." (Surah Al-Insyirah, Ayat 5 & 6) 

Kalau bermasam muka pun tak dapat apa-apa. Menambah kemenyampahan orang terhadap diri anda jer. Hehehe.. 


-------------------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Selamat Senyum! :-)
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Wednesday, 7 December 2011

Wordless Wednesday

Ade eh benda nih sebenarnya? Saya tak pernah tahu pun. Hehehe.. *Saya bukan blogger sejati.. Admit it!*


Menurut Sinar Harian, Baddrol Bakhtiar tetap mahu menerima tawaran ke Pelita Jaya. Sumber dari sini.

Walaupun ni sesuatu yang baik untuk karier beliau, tapi saya berasa sangat FRUST. Huhuhu.. *Nangis dengan kuat*

Dan saya dah risik dari seorang kawan dari Indonesia kat tempat kerja saya, tentang Pelita Jaya yang berpengkalan di Bandung. Katanya ;

"Gadis-gadis Bandung memang cantik-cantik." Katanya sambil buat gesture 'thumbs-up'. Saya senyum saje walau dalam hati meraung tahap cipan!

Takde chance la saya! Owh.. FRUST MENONGGENG!


---------------------------------------------------------------------

yus cakap : Word Of The Day - FRUST ! Serius ! :(
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Sunday, 4 December 2011

Wajah Seiras & Jodoh

Bismillahirrahmanirrahim..

Mohon maaf sebab dah lama tak update blog. Saya taknak kasi alasan cliche "takde masa" sebab alasan utama saya MALAS sangat nak update blog ialah keyboard laptop ni rosak. So kena guna On-Screen Keyboard, dan ianya SANGAT MENJENGKELKAN, LETIH dan SANGAT (100x) LECEH!

Ergh! Nampak tu. Caps Lock. Maksud, sangat marah. Hehehe..

OK. Saya akan update blog bila saya bila saya beli keyboard baru. Hiks~

Tapi sebelum tu, saya sebenarnya ada satu persoalan yang berlegar-legar di fikiran. Betul ke eh, kata orang, kalau satu pasangan, lelaki dan perempuan, wajah diorang ade iras maksudnya ada jodoh?

Bukan ape, sekadar nak tahu kesahihan jer. Sebab tengok muka mak dengan arwah abah, takde iras pun! Hehehe..

Nak tau tak? Ada dua tiga orang member cakap wajah saya ni ada iras dengan wajah someone yang saya admire. Pergh! Kalau benar, alangkah bahagianya! Hahaha..

Yang tak best nya, someone tu sorang yang dikenali dan mungkin digilai oleh beribu gadis lain. Memang takde chance la saya. Hurrmm.. *Kuciwa*

OK lah, hiper tensi dah saya ni menaip sebijik-sebijik guna On-Screen Keyboard nih. Sebelum saya gigit keyboard laptop ni, baik stop di sini jer. Jumpa lagi.


-----------------------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Kalo ushar Twitter saya, anda mesti tau sapekah 'someone' tu. Malu nak taip namanya kat sini. Hehehe.. :)
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook