rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Saturday, 15 October 2011

Gara-gara Facebook

Secara jujurnya, umur dua puluh enam tahun ni tua sangat ke eh? Seems like saya ni dah tak dapat nak faham gelagat dan attitude remaja-remaja zaman ni. Percakapan, slang yang diguna, fesyen-fesyen remaja yang vogue da bass. Tak dapat saya faham dan ikut. Semua saya tengok kat Facebook lah. Saya kan (profesional) stalker. Hehehe~

Shorform dan Slang

Dah lama saya perasan yang FB user sekarang dah banyak guna shortform bila komen kat wall kawan-kawan diorang.

Contoh : "Wow.. Cantik DP ! "

And honestly, hari ni baru saya tau yang DP stands for Display Picture. Sigh.

Percakapan

Bila di ancam provokasi, dan bertikam lidah, untuk mematikan pertelingkahan setelah defend diri apa yang patut, end sentence nya ialah ;

"Kau adee ?? "

Err.. Ini pun boleh jadi trend ke? Hiks~

Fesyen Shawl

Untuk Facebookers wanita, fesyen shawl sangat femes tahap gaban. Regardless of apa juga bentuk muka, yang kurus ke, berisi, petak, apa-apa lah, semua suka pakai selendang. Nampak OK jer semua. Kalau saya la yang pakai gitu, haruslah muntah hijau tengok cermin. Hudus! Hehehe~

Semua trend ni takde lah jadi masalah besar pun. Takde memberi impak besar pada negara pun. Tetapi, semua perkara tetap ada pro and kontra nya.

Semalam saya tengok berita. Dikatakan, semakin ramai pelajar yang terikut-ikut gaya penulisan shortform dan slang FB ni dalam penulisan karangan Bahasa Malaysia di sekolah. Bahasa rojak. Yang campur english word dalam karangan BM. Yang tulis singkatan melampau macam bahasa SMS tu. Almaklumlah, dah biasa la katakan.

Yang paling merisaukan, gara-gara Facebook, suami isteri bercerai. Gara-gara Facebook, kawan-kawan saling bermusuh.

Semalam Kosmo melaporkan, seorang budak perempuan 14 tahun lari dari rumah, bersama rakan perempuannya dipercayai mengikut rakan lelaki yang dikenali di Facebook.

 * Kosmo 15 Oktober 2011 m/s 12 *

Hurmmm.. Facebook lagi...

Tapi, budak perempuan 14 tahun tu dah dijumpai di Pulau Pinang. Ibu kepada remaja itu mempertahankan bahawa anaknya bukan ikut lelaki (teman FB) tapi sebab nak cari kerja. Tak tahu lah apa sebenarnya yang berlaku.

"Bagaimanapun, selepas ini, kami akan tetap memantau aktivitinya agar tidak kerap bermain Facebook sehingga mempengaruhi pemikirannya." Ujar ibu remaja tersebut.

Nasib baik tak jadi apa-apa. Kalau tak, menyesal tak sudah.

Moral of the story : Semua boleh berlaku gara-gara Facebook. Bersederhana lah dalam menggunakan Facebook. Kalau jadi benda tak elok disebabkan FB ni, kita jugak yang susah. Bukan orang lain. Yang pasti, pengasasnya jugak yang tetap untung. Hehehe~


---------------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Tersentuh baca berita si isteri yang selamatkan suami lumpuh dalam kebakaran di Rantau Panjang dalam Kosmo tadi.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

No comments:

Post a Comment