rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Sunday, 9 October 2011

10 Cara Mengesan Penipuan Sang Boyfriend

YESSSZZAA! Ini merupakan naskhah dari saya untuk kaum wanita supaya dapat detect keadaan di mana boyfriend anda sedang melakukan aktiviti 'penipuan'. Dalam erti kata lain, kita sedang mengkantoikan kaum lelaki! Wuahahaha !!~ *Gelak jahat*

OK, tanpa buang masa, jom lah kita check it out!

 * Penipu *

1) Mengalihkan pandangan bila memberi respons. 

Tindakan refleks. Inilah yang dilakukan tanpa sedar oleh sesiapa juga bila menyedari dirinya mula dilanda ke'kantoi'an. Terutamanya lelaki lah. Kalau diorang pandang ke kiri or kanan, itu maksud dia sedang cuba menghindari pandangan mata dengan anda. Tapi, kalau diorang menunduk, ini maksud dia (dengan pantas) sedang cuba cari alasan atau reason untuk menyelamatkan diri.

2) Nafas berubah sebelum mula bercakap. 

Kalau anda dapat tangkap yang boyfriend anda tu cuba untuk menipu, cuba perhatikan cara dia bernafas. Sekiranya dia nampak macam menahan nafas, ataupun kadar pernafasannya nampak meningkat, itu maknanya dia sedang menipu. Sebabnya, bila seseorang tu gelabah, kadar jantung berdenyut lebih pantas. Thats why dia cuba tahan nafas untuk nampak cool.

3) Pergerakan mulut. 

Ini juga tindakan di luar sedar. mulut bergerak seperti mengunyah sesuatu, atau mulutnya digerakkan ke kiri atau kanan, ataupun mengetap bibir. Jelas! Dia dah try nak menipu la tu.

4) Cerita tergantung. 

Kalau anda perasan, bila anda mula rasa suspicious terhadap sesuatu dan dia cuba nak explain, ceritanya tergantung. Dia akan cuba ubah topik. Tiba-tiba dia tegur tentang kasut bila tengah bercerita. Haaa.. Sah kantoi! Hehehe~

5) Telan air liur. 

Personally, bagi saya, ni cara paling senang for someone to detect lies. Satu lagi tindakan refleks menunjukkan seseorang cuba tenangkan diri sambil mencari idea untuk menipu.

6) Ambil masa yang lebih lama dari biasa untuk jawab soalan.

Normal la, bila dah kantoi, nak cover up, nak mark up cerita kasi baek punye mesti la ambil masa yang lebih. Kecualilah kalau dia dah prepare awal-awal.

7) Berpeluh. 

Hah. Ini mesti dah kantoi besar-besaran nih. Kalau di hari yang tak sepatutnya berpeluh, tapi dia berpeluh, maka haruslah seorang perempuan itu berasa curiga dengan ketelusan si lelaki.

8) Cuba ubah topik. 

Ini kembali pada nombor 4 tadi. Tengah si perempuan cuba korek something yang mencurigakan, dia pulak tiba-tiba tegur tudung yang girlfriend dia pakai tu nampak baru, padahal dah sah-sah tudung tu dia yang hadiahkan kat girlfriend dia empat tahun lepas. Kantoi sudah!

9) Memanipulasi keadaan. 

Bila dah kantoi menipu, lelaki akan mula tuju kesalahan tu kat perempuan pulak.

"You tu asyik busy je, takde masa untuk I."

Tu contoh manipulasi yang lelaki selalu buat bila kantoi menipu keluar dengan perempuan lain. Kita dah kantoikan dia, dia salahkan kita pulak. Dah sah kaki penipu gitu.

10) Menaikkan dagu. 

Ini satu gesture menunjukkan lelaki tu sedang mempertahankan diri sendiri. Dalam kes ni, ada dua kemungkinan. Mungkin dia menipu, dan mungkin juga tidak. Sembilan tanda yang sebelum ini saya catatkan, boleh menjadi indication sama ada si dia menipu atau tak.

Hah.. Itu dia 10 tanda-tanda si dia cuba / sedang menipu. Lepas ni, lelaki di luar sana haruslah berhati-hati. Sepandai-pandai tupai melompat, tak pernah pun masuk Olimpik. Kecuali sebagai maskot je. Hahaha !!~


-------------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Tapi kalau pelakon, susah kot ek nak detect dia menipu ke tak kan?? :D
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

No comments:

Post a Comment