rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Monday, 27 June 2011

Kerana Cinta Harus Memilih

Suaranya lembut dan teratur. Sikapnya tenang dan low-profile. Kuat semangat dan tidak putus asa. Raut wajah nya sentiasa dihiasi senyuman. Hensem tu tidak la sangat, tapi manisnya ada. Hehehe.. Bagi saya, ini ciri lelaki yang sukar nak jumpa. Boleh dikatakan, ini first time lah saya jumpa lelaki yang cool macam ni.

Yang paling saya suka tentang mamat ni ialah di tempat kerja saya tu, dia je lelaki yang tak cakap kotor. Takde pernah dengar dia maki atau mencarut. Tak macam bebudak lelaki lain yang senang sangat memaki dan bercakap kurang elok. Jangan kata nak bercakap kotor, nak dengar dia cakap kasar pun jarang. Memang cool lah mamat ni.

Tapi, saya takde perasaan lain selain dari kawan biasa. Tak pernah terlintas di hati saya ni nak lebih dari sekadar kawan. Memang saya suka cara dan sikapnya, tapi hanya sekadar itu. Rakan satu tempat kerja.

That's why, bila tiba-tiba satu hari dia meluahkan perasaan nya yang sebenarnya dah lama menyukai saya, saya rasa macam tak tentu arah. Biar benar! Di sebalik sikapnya yang tenang dan cool tu, rupa-rupanya dia rabun! Hehehhee.. Ye lah, kalau tak rabun, macam mana lah dia boleh terpikat dengan saya yang tak lawa ni.

Payah betul saya nak menolak 'cinta' mamat ni. Saya tak larat nak bagi alasan me'reject' mamat ni. Tapi dia tak putus asa. Dah beberapa kali saya cakap, saya belum bersedia untuk bercinta. Tapi semangat mamat ni kuat. Tak tahu lah sampai bila dia nak berusaha.

Bila fikir-fikir balik, akan ke saya jumpa lelaki yang macam ni lagi? Saya dah selalu jumpa lelaki yang ala-ala 'bad boys' gitu. Yang cakap kasar, yang memaki sana sini, yang berlagak samseng, memang banyak dah saya jumpa. Dan terus terang, saya tak berkenan dengan lelaki yang camtu.

Tak dinafikan, ada perempuan yang minat dengan lelaki yang 'bad boys' gitu. Sebab mungkin, sikap rough diorang menampakkan kemachoan masing-masing. Biasalah, taste masing-masing, tak semestinya perlu sama dengan orang lain. Tak gitu?

Dulu, saya pon minat dengan lelaki yang rambut pacak-pacak, muka bengis-bengis, ala-ala David Beckham,  Brad Pitt or Johnny Depp yang naughty, tapi sekarang takde dah. Suka pulak tengok lelaki yang cool, tenang dan low profile gitu. Dah tua-tua ni, taste pon dah berubah. Hehehe..

Tapi, ada something yang membuatkan saya tak dapat terima 'cinta' mamat ni. Saya tahu dia serius dengan kata-kata dia. Dia bukan jenis yang suka main-main or playful. When he said, he means it. Saya tahu tu. Cuma saya je yang acuh tak acuh dengan perasaan dia terhadap saya. Sengaja, sebab saya tak mahu dia menaruh harapan.

Cukuplah saya hanya suka dia sebagai teman sekerja. Dan cukuplah saya hanya mengagumi sikap dan tingkah laku nya yang cool tu. Saya cuma boleh berdoa, saya akan jumpa seseorang yang ditentukan Allah untuk saya, yang mempunyai tingkah laku yang tenang, lembut dan teratur bahasanya, seperti dia ni.

Walau macam mana pun, setakat ni, memang saya tak dapat terima mamat ni dalam hidup saya.  Ada sebab kenapa saya betul-betul kena memilih kali ni. Saya tak boleh main rembat jer.

Sebab nya, mamat ni, yang bekerja kat tempat kerja saya ni ialah.. orang Indonesia ! Ohhh !!~

Memetik kata-kata Burhan Sodiq, dalam karyanya yang bertajuk "Kerana Cinta Harus Memilih",

"Selama kita menjaga diri, menguatkan diri dengan akhlak Islami, menjaga kehormatan diri dan hati, maka Allah akan pilihkan pasangan yang tepat untuk kita. Bukan sekarang, bukan esok pagi, tetapi bila tiba saatnya."

 ---------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Belum tiba saatnya lagi untuk saya. Sabo lagi dan lagi.. Hehehe~
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

No comments:

Post a Comment