rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Monday, 27 June 2011

Kerana Cinta Harus Memilih

Suaranya lembut dan teratur. Sikapnya tenang dan low-profile. Kuat semangat dan tidak putus asa. Raut wajah nya sentiasa dihiasi senyuman. Hensem tu tidak la sangat, tapi manisnya ada. Hehehe.. Bagi saya, ini ciri lelaki yang sukar nak jumpa. Boleh dikatakan, ini first time lah saya jumpa lelaki yang cool macam ni.

Yang paling saya suka tentang mamat ni ialah di tempat kerja saya tu, dia je lelaki yang tak cakap kotor. Takde pernah dengar dia maki atau mencarut. Tak macam bebudak lelaki lain yang senang sangat memaki dan bercakap kurang elok. Jangan kata nak bercakap kotor, nak dengar dia cakap kasar pun jarang. Memang cool lah mamat ni.

Tapi, saya takde perasaan lain selain dari kawan biasa. Tak pernah terlintas di hati saya ni nak lebih dari sekadar kawan. Memang saya suka cara dan sikapnya, tapi hanya sekadar itu. Rakan satu tempat kerja.

That's why, bila tiba-tiba satu hari dia meluahkan perasaan nya yang sebenarnya dah lama menyukai saya, saya rasa macam tak tentu arah. Biar benar! Di sebalik sikapnya yang tenang dan cool tu, rupa-rupanya dia rabun! Hehehhee.. Ye lah, kalau tak rabun, macam mana lah dia boleh terpikat dengan saya yang tak lawa ni.

Payah betul saya nak menolak 'cinta' mamat ni. Saya tak larat nak bagi alasan me'reject' mamat ni. Tapi dia tak putus asa. Dah beberapa kali saya cakap, saya belum bersedia untuk bercinta. Tapi semangat mamat ni kuat. Tak tahu lah sampai bila dia nak berusaha.

Bila fikir-fikir balik, akan ke saya jumpa lelaki yang macam ni lagi? Saya dah selalu jumpa lelaki yang ala-ala 'bad boys' gitu. Yang cakap kasar, yang memaki sana sini, yang berlagak samseng, memang banyak dah saya jumpa. Dan terus terang, saya tak berkenan dengan lelaki yang camtu.

Tak dinafikan, ada perempuan yang minat dengan lelaki yang 'bad boys' gitu. Sebab mungkin, sikap rough diorang menampakkan kemachoan masing-masing. Biasalah, taste masing-masing, tak semestinya perlu sama dengan orang lain. Tak gitu?

Dulu, saya pon minat dengan lelaki yang rambut pacak-pacak, muka bengis-bengis, ala-ala David Beckham,  Brad Pitt or Johnny Depp yang naughty, tapi sekarang takde dah. Suka pulak tengok lelaki yang cool, tenang dan low profile gitu. Dah tua-tua ni, taste pon dah berubah. Hehehe..

Tapi, ada something yang membuatkan saya tak dapat terima 'cinta' mamat ni. Saya tahu dia serius dengan kata-kata dia. Dia bukan jenis yang suka main-main or playful. When he said, he means it. Saya tahu tu. Cuma saya je yang acuh tak acuh dengan perasaan dia terhadap saya. Sengaja, sebab saya tak mahu dia menaruh harapan.

Cukuplah saya hanya suka dia sebagai teman sekerja. Dan cukuplah saya hanya mengagumi sikap dan tingkah laku nya yang cool tu. Saya cuma boleh berdoa, saya akan jumpa seseorang yang ditentukan Allah untuk saya, yang mempunyai tingkah laku yang tenang, lembut dan teratur bahasanya, seperti dia ni.

Walau macam mana pun, setakat ni, memang saya tak dapat terima mamat ni dalam hidup saya.  Ada sebab kenapa saya betul-betul kena memilih kali ni. Saya tak boleh main rembat jer.

Sebab nya, mamat ni, yang bekerja kat tempat kerja saya ni ialah.. orang Indonesia ! Ohhh !!~

Memetik kata-kata Burhan Sodiq, dalam karyanya yang bertajuk "Kerana Cinta Harus Memilih",

"Selama kita menjaga diri, menguatkan diri dengan akhlak Islami, menjaga kehormatan diri dan hati, maka Allah akan pilihkan pasangan yang tepat untuk kita. Bukan sekarang, bukan esok pagi, tetapi bila tiba saatnya."

 ---------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Belum tiba saatnya lagi untuk saya. Sabo lagi dan lagi.. Hehehe~
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Saturday, 11 June 2011

Rapuh

Sebulan sudah. Since my last update. Aduhai. Sejak tinggal dengan family ni, jarang benar saya mengupdate rumah ni. Bukan apa, dulu saya berblog sebab kebosanan. Sekarang tak bosan lagi, jadi kurang lah masa staying depan laptop. Hehehe.. Boleh alasan gitu? Terima je laa.. Hahaha..

Baiklah. Sejak ketiadaan saya dalam alam maya ni, banyak benda yang berlaku di alam nyata. Seperti biasa, paling banyak ialah berita perkahwinan kawan-kawan, berita kelahiran anak sulung (atau kedua atau ketiga, mungkin keempat) kawan-kawan saya. Yang pastinya, semua tu menandakan saya sekarang dah sangat tua. Dah boleh dipanggil 'makcik' mungkin. Ye lah, kalau member-member saya semua dah ada anak, takkan anak diorang nak panggil saya 'akak' pulak kan? Paling-paling sopan pon, panggil 'auntie'. Aduhai. Tua nya diri ini.

Di samping berita gembira gitu, ada jugak berita yang menyedihkan. Salah seorang jiran saya, yang juga sahabat baik mak saya, telah pon meninggalkan dunia yang fana ni. Kembali ke rahmatullah. Jiran ini sangat baik dengan keluarga kami. Pernah tolong saya masa saya praktikal kat MARDI Serdang, Selangor tahun 2006 dulu. Beliau lah yang suggest kat anak dia untuk tumpangkan saya masa saya praktikal tu. Jasa beliau dan keluarga beliau terhadap saya dan keluarga saya, memang takkan dapat dilupakan. Sesungguhnya hanya Allah saja yang akan membalas segala kebaikan beliau. Semoga roh nya dicucuri rahmat Yang Maha Pemurah. Amin yarabbal alamin.

Kadang-kadang kita tak sedar kan? Begitu pantas sebenarnya masa berlalu. Tanpa disedari kita dah melepasi separuh masa pertama tahun 2011. Dah tak lama mana pon nak menyambut 2012 pulak. Subhanallah. Saya masih macam ni jugak. Hooraa sana, hooraa sini. Main-main je banyak. Amalan entah ke mana terpesong nya. Tak sedar-sedar diri lagi. Waduh waduh. Bahaya ni.

Macam mana agaknya timbangan amal diri ni? Semakin hari umur makin naik, tapi amalan entah lah. Macam makin berkurang je rasanya. Astaghfirullah al azim. Takut benar bila difikirkan kalau tiba-tiba Allah tarik nyawa saya pada masa timbangan amal saya sangat rendah, apa lagi kalau ianya negatif.. Ya Allah..

Konsistensi tu sangat penting sebenarnya. Kalau dalam bahasa mudahnya, istiqamah. Maksud, melakukan sesuatu, walaupun sedikit, tetapi berterusan. Itu lebih disukai Allah.

"Meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu
Maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertakhta
Detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu.."
~ Bait lagu Rapuh, nyanyian Opick ~




-----------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Ya Allah, kirim lah saya kekuatan hati dan istiqamah tersebut wahai Allah. Amin, yarabbal alamin.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook