rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Thursday, 31 March 2011

Gurauan Mencakar Hati

Hari ini ialah hari kedua External Audit (Surveillance) di kampeni saya. Sejujurnya, inilah waktu-waktu yang paling saya benci! Mengaudit, dan diaudit. Saya tak suka mengaudit (sebab saya tak suka cari kesalahan orang!) dan tak gemar di audit (sebab ia akan membuka sebegitu banyak kesalahan saya yang susah sangat nak ikut protokol supaya comply dengan ISO 9000:2008 whatsoever).

Baik. Walaupon department saya (Lab) tak terlibat secara langsung dengan audit kali ni, tapi perlu jugak bagi saya dan beberapa colleague untuk sama-sama terlibat 'menjayakan' audit. Memang meletihkan fikiran dan tenaga sebab nak kena korek balik segala macam dokumen and what not dalam almari yang tersergam indah dalam Lab Office tu. Ah.. Benci yang amat!

Alkisahnya, waktu saya sedang sibuk (dan dengan begitu menyampah sekali!) attend audit tu, tiba-tiba henset saya berdering lagu Soley Soley ("Ini kaki tengok Kak Limah niiiii.." hehehhehe~). Saya tengok caller. Tak lain tak bukan si Khairul, mamat operator di tempat kerja saya, yang selalu mengacau dan membuli saya. Pelik pulak ngan mamat ni. Ape kes tetibe call saya?

Saya jawab panggilan dia. Tapi disebabkan saya sibuk (dan begitu menyampah sekali) mencari dokumen yang auditor mintak, saya malas nak dengar apa Khairul cakap.

"Saya bizi ni." Kata saya dan terus matikan panggilan.

Tak lama lepas tu, mesej bunyi. Saya mendengus malas. Beria benor la mamat ni, fikir saya bila nampak nama Khairul di skrin henset.

Sekali lagi saya jerit dalam hati, "MALASNYE NAK LAYAN!" dan terus simpan henset dalam poket seluar, tanpa baca dulu mesej tu.

Selepas mendengar this and that, dan sibuk (serta dengan begitu menyampah sekali!) mengorek segala jenis dokumen, sesi audit pon selesai. Lega yang amat!

Teringat akan mesej Khairul, saya pon open message.

"Yus, tayar keta hang pecah, belah kiri depan."

 * Ini bukanlah saya. Hohohoho~ *

Saya ternganga! What?? Tayar keta pecah?? Wuaaaaaa!! Benci nyaaa!!

"Kak Mas, tayar keta saya pecah ar. Macam tau-tau je hari ni gaji." Saya ngadu kat Kak Mas.

"Mana Yus tau? Tadi tak perasan ke?"

"Khairul bagitau. Dia mesej ni haa.. Tadi dia call saya tak jawab."

"Dah.. jom pegi tengok. Takpe, nanti leh suruh Sahak tolong tukarkan tayar spare."

Saya menangis dalam hati. Tak suka betul la kalo tayar pecah. Wuaaa!

Sampai di parking, saya dan Kak Mas check tayar. Depan belah kiri. Saya tenyeh mata. Erm, OK je. Takde pape pon. Pelik pulak saya. Takkan Khairul tak cam keta saya kot?

"Entah-entah tayar kete akak kot yang pecah." Kata Kak Mas sambil terus pergi check kete dia.

Saya masih lagi dekat kete saya, ushar je tayar. Nasib baik ko OK tayar, ni yang saya sayang ko tau!

"Takde la Yus. OK je sumer. Jom la masuk."

Masuk je saya cari Khairul. Sedap je dia melepak dalam Lab. Terus saya terjah dia.

"Khairul, cakap tayar kete saya pecah. Katne nye pecah?" Masih dengan nada risau. Kot-kot la saya tak sedar yang sebenarnya tayar kete tu dah pecah ke ape. Almaklum, saya ni tau drive je, kisah-kisah dalaman kereta ni saya tak tau. Jangan kata kisah dalaman kete, nak bukak bonet depan kete and check minyak hitam pon tak reti. Sadis betol.

Khairul sengih. "APRIL FOOL!"


Saya ternganga (sekali lagi). Khairul just kenakan saya, for.. April Fool?? I mean, PERLU KE???

"Hari ni kan baru 31 haribulan Khairul." Kata Kak Mas. "Esok baru April Fool."

"Saje je kenakan Yus lebih awal." Balas Khairul sambil ketawa terbahak-bahak.

Geram benor saya nengok muka dia waktu tu. Sebagai balasan, Khairul saya cubit sampai lebam. Serve him right!

Mana tak nya, saya dah hampir mungkin dapat serangan jantung secara tak sengaja bila dia cakap tayar pecah, and dia boleh dengan selamba jerit "APRIL FOOL!" ??

Memang mencari nahas la tu. Dengan selamba mengejutkan urat geram saya! Ish..

Saya belum pernah dikenakan sempena sambutan 'April Fool' ni. Sebab saya sendiri tak suka sambut benda ntah apa-apa ni, dan takde pulak kawan-kawan saya yang suka mengenakan saya sebelum ni. Tahun ni je pelik sikit sebab kenal ngan mamat yang sengal ni. Memang ntah apa-apa ntah!

** Klik sini untuk tau Sejarah April Fool **

Saya pon tak tau sejarah asal usul April Fool, tapi saya rasa ia bukanlah suatu yang baik. Ada yang saya dengar sampai kena conteng muka la waktu tido, kena angkat time tido and jirus dengan air longkang la, macam-macam lagi kisah sadis yang saya dengar, dan saya rasa itu dah TERLALU keterlaluan just for the sake of BERGURAU!

In other simple words, dah melampau la sesangat. Menyampah pulak dengar cerita gitu. Untuk kes saya ni, takde la saya marah sangat. Sebaliknya saya bersyukur sebab takde pape. Tapi, untuk kisah-kisah sadis macam yang saya cakap tadi, tak ke naya orang yang dianiayai tu? Kesian lah. Takde maknenye gurau sampai nak menyakitkan badan (or paling kurang menyakitkan hati). Benci tau benci!

The name is April Fool. For me, bukan mangsa yang fool sebenarnya, tapi yang mengenakan orang tu yang fool. Sebab, ada banyak lagi cara bijak untuk bergurau kan, kenapa mesti mengenakan orang and then jerit 'April Fool'?? Macam tak bertamadun je. Hehehhe.. Terasa ker??? Sorry!

-------------------------------------------------------------

yus cakap : Bergurau tu boleh, tapi memperbodohkan orang itu not nice lah. Budi Bahasa Budaya Kita.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

1 comment:

  1. hoho..ntah2 dia suka kat kak yus kot...hehhhh

    ReplyDelete