rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Tuesday, 1 March 2011

Fenomena Hantu Kak Limah

Tak habis-habis lagi 'gila' semua orang terhadap Hantu Kak Limah. Termasuk saya. Entah berapa puluh kali dah saya ulang tengok Hantu Kak Limah Balik Rumah. Dan setiap kali tengok still boleh gelak. Memang filem ni antara fenomena hebat bagi saya.

Apa tak nya, bukan saja muda-mudi yang terjangkit dengan kata-kata dan skrip dalam filem Kak Limah tu, malah dari segenap lapisan masyarakat pon dah jangkit virus filem ni. Adik saya yang dah jadi cikgu kat KL tu pon tergelak jer bercerita bila cikgu-cikgu kat sekolah tempat dia mengajar pon tak segan silu meniru ayat Usop yang paling femes;

"Kite bakor je rumah Kak Limah. Kite bakor!"


"Kite bakor je rumah Kak Limah. Lot ni kita ratakan, buat tanam cili." 

Hahahaha.. sesuka hati dia je nak ratakan lot rumah orang nak tanam cili. Memang hampeh! Wuaahahhaa~

Bagi saya, filem Kak Limah ni antara filem kelakar yang memang kelakar! Tahap gaban. Lebih best dari Zombie Kampung Pisang. Personally la. Sebab, selain dari filem P. Ramlee, tak ada filem lain yang saya boleh hafal skripnya melainkan filem Kak Limah ni. Nak-nak lagi skrip Pak Jabit. Wuaaa.. Memang tak menahan kelakar!

"Ini kaki DVD niiii.."

Itu ayat Pak Jabit yang paling saya suka! Favourite quotation tuh! Hahahaha.. Dengan gaya selamba, memang ampes sungguh Pak Jabit! Hahahhaa..

Dan of course, gaya tangan si Usop memang tak menahan. Macam hampagas! Tak penat ke dia dok wat gaya tu dari mula citer sampai abis? Hampes sungguh! Hahahha..

Aksi Soley-Soley pon tak tahan. Menyampah nengok si Abi Hurairah menari goyang perut tuh! Gila betol! Hahahha..


Lagu Rahim Maarof 'Cinta Kristal' pon kembali kedengaran di corong radio, atas permintaan pendengar. Awie nyanyi lagu tu pon best jugak kan? Hehehe~

Tapi, di sebalik setiap aksi kelakar yang ada dalam filem tu, banyak mesej tersirat yang tersembunyi. Sama ada kita faham atau tak jer. Of course, mesej yang paling nyata ialah kurangnya sikap prihatin dalam masyarakat sekarang terhadap sedara-mara, atau jiran-jiran terdekat kita.

Dan banyak sindiran-sindiran pedas berkaitan isu sosial semasa, isu politik dan isu-isu berkaitan industri hiburan negara.


"Haa.. Dengar sini, oleh kerana kita hidup, dalam demokrasi terpimpin, saya Usop, bekas penari kebudayaan ingin mengesyorkan untuk kita buat undian. Sape-sape yang setuju kite bakor je rumah Kak Limah tu, sile angkat tangan macam saye."


"Haa.. Inilah ropenye masyarakat kat kampung kite ni. Haram tak peduli kan kepada masyarakat orang tua di kampung kita. Tapi, cube nampak je mak janda melintas balik. Haa, berebut la bertanya khabar."


"Haa.. Elok la tu.. Pak Abu memang tak boleh memimpin dah. Inilah yang berlaku dalam parti politik kita. Dah tua masih lagi nak memimpin. Bila ada masalah, langsung tak boleh bertindak."


***

Betol kan? Banyak sindiran pedas dalam Hantu Kak Limah Balik Rumah. Bukan sekadar lawak buang masa sejam setengah dalam panggung. Memang terbaek!

Ada banyak lagi sindiran, tak larat lak nak tulis satu-persatu. Hehehe.. Haa.. Cer citer cer citer!
SmileyCentral.com


-------------------------------------------------------------

yus cakap : Tak sia-sia saya tunggu 20 jam nak donlod citer ni. Internet Broadband Celcom. Biasa lah. SmileyCentral.com
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

3 comments:

  1. hahaha,,,,mmg kak limah mmg top lening....

    ReplyDelete
  2. awok dah kate,awok nak kaler pink,,bukan koko,,Hahahahahahaha...

    ReplyDelete