rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Thursday, 10 March 2011

Budaya Kapel

Sejak kebelakangan ni saya rasa takde mood nak menulis. Saya penat sangat. Letih sungguh. Saya kecik hati. Saya benci. Saya jeles.

Ye. Saya jeles. Sebenarnya.

Kadang-kadang saya rasa sangat cemburu dengan SEMUA orang. Ye. Termasuklah anda yang baca ni. Jangan nak buat tak faham. Jangan buat tak tahu pulak.

"Tengok tu. Macam takde pape jeee.." Kata Pak Jabit. (Err.. Masih dengan virus Kak Limah. Sorry. Hehehe..)

OK la. Terus terang. Saya jeles sebab anda semua dah ada pasangan. It seems that, dalam Malaysia yang berpopulasi 27 million rakyat, saya sorang je lar yang masih single mingle jingle. Yang lain semua dah ada pasangan. Termasuklah anda yang sedang baca ni. Betul tak?

Kalau anda yang sedang baca ni dah berkahwin, bertambah-tambah la kejelesan dan kecemburuan saya. Entah bila saya akan menurut sunnah Nabi yang satu ni. Entah bila saya akan menyempurnakan separuh lagi agama saya ni.

Erk. Full Stop! Apa yang saya merepek ni eh? Dah mula la nak merepek meraban bila penat. Hehehe..

Sori pembaca kesayangan saya sekalian, ini bukan entri luahan perasaan. Ada motif tersirat di sebalik mukadimah hampeh saya di atas.

Alkisahnya, saya baru tengok 360 kat TV3 tadi. Kisah remaja sekarang yang saya klasifikasikan sebagai tahap nazak dah. Maknanya, kalau tak disembuhkan sekarang, tak mustahil di tahun 2020, semua pemimpin yang mengambil alih negara terdiri dari penzina-penzina, peminum arak atau mat rempit tegar.


"Secara purata, terdapat satu bayi luar nikah dilahirkan setiap 17 MINIT!" Rancangan 360, TV3 (Rabu, 9 March 2011, 9.30 pm) 

Dan berita yang lebih kurang sama intonasi dan tone ceritanya ialah yang saya petik dari Berita harian bertarikh 3 March 2011;

"Secara puratanya, pada 2009, satu perceraian di kalangan umat Islam dalam setiap 15 MINIT." Info dari Jakim, disampaikan oleh Dr Masyitah Ibrahim.

Nazak dah umat Islam sekarang ni. Gejala sosial dah melampau-lampau sampai menimbulkan realiti yang menggerikan ni. Apa akan jadi pada generasi bakal pemimpin di masa hadapan? Apa punca utama perkara macam ni terjadi?

Budaya Couple.

Apa kaitan dengan mukadimah hampeh saya tadi? Baiklah, in case minda anda masih belum mendapatkan kaitannya.

Remaja sekarang terlalu mudah terpengaruh dengan keadaan sekeliling nya. Pengaruh rakan sebaya. pengaruh hiburan dan media. Pengaruh internet jugak.

Contoh, kalau sorang Remaja H, berumur lingkungan 16 - 17 tahun. Seorang remaja perempuan. Masih single. Mempunyai sekumpulan rakan-rakan 'sehati sejiwa' (yang kita gelarkan) Remaja I, J, K, L, dan bla bla bla.

Dalam sekumpulan remaja ni, hanya H saja yang masih single. Gadis ini dari kampung. Yang tahu batas-batas agama. Dia bertudung. Jadi dia tak mahu cemarkan imej bertudungnya dengan budaya kapel-kapel ni.

Tapi, semakin lama bergaul dengan rakan-rakan 'sehati sejiwa' ni, buatkan remaja H seolah-olah semakin terpinggir. Remaja I, J, K, L dan lain-lain ni kalau ajak H keluar, hanya H je yang takde pasangan. Yang lain semua ada kapel masing-masing. Mula-mula, H rasa OK je. Dia cool je. Tapi, naluri keremajaan tu semakin lama semakin mendesak dia untuk turut sama seperti rakan-rakan sehati sejiwa dia.

Mula timbul rasa jeles. Rasa cemburu sebab hanya dia yang tak ada kapel. Jadi, dia pon mula cari-cari boyfriend. Merisik sana, mencari sini, last-last jumpa sorang mamat. Kita namakan remaja M. Mat rempit la pulak si M ni.

Tapi, dari takde langsung, hati H cakap;

"Rempit pon rempit la. Dalam hati ada taman jugak." Dan H pon rembat aje la M tu.



Diorang pon kapel. Mula-mula masing-masing malu. Takde sentuh-sentuh pon. Keluar makan pon duduk jauh-jauh. Kalau naik motor, remaja H malu-malu je nak pegang pinggang M.

Bila usia perkenalan dah masuk dua tiga minggu, dah selalu keluar sekali. Dah selalu join I, J, K, L bla bla bla keluar, H pon dah terikut gaya diorang. Dah pandai 'ringan-ringan'. M pon apa lagi, mula la masuk jarum. Tup tap tup tap, malam sambut Tahun Baru, diorang terlanjur. Maka, memboyot la perut H. Akibat takut dengan family, M paksa H gugurkan kandungan.

"I janji benda ni takkan berlaku lagi. I takkan buat lagi. I sayang u." Itu lah konon-konon janji manis M. Si H pon percaya. Dia gugurkan kandungan. 

Tak berapa lama kemudian, diorang keluar lagi. Kali ni pesta Valentine pulak. M merayu lagi. Syaitan kat kiri kanan dok tabur warna-warni indah depan mata M dan H. H pon terkena lagi. Boyot lagi.

Kali ni, H dah betul-betul serik. Dia tak mahu lagi dah gugurkan baby. Dia nak lahirkan baby ni. Masuklah dalam statistik 17 MINIT tadi tu.

Bila dah membuncit perut, family H tahu, diorang paksa kahwin. M, mahu tak mahu, TERPAKSA lah kahwin dengan H.

Nama pon kahwin terpaksa, berapa lama nak bertahan? Si M dok buat perangai macam zaman-zaman mat Rempit dia. H pulak bosan duduk rumah nak jaga anak. Muda lagi masing-masing. Naluri keremajaan tu masih ada lagi.

M balik rumah kena bebel dengan H. H naik menyampah tengok M yang balik rumah tido je. Membuta je keje nya. Pergaduhan berlaku. Hari-hari gaduh. Gaduh hari-hari.

Dah asyik gaduh je, H mintak cerai. M kasi dengan rela hati. Masuklah dalam statistik 15 MINIT tadi tu.

OK. End Of Story. Hehehehhe..


***


Nampak tak kaitannya? Bermula dengan satu keluhan je. Jeles dan cemburu dengan kawan-kawan yang dah ada boyfriend. Mengeluh sebab diri masih single. Takde kapel. Mula dengan itu je.

Salah ke remaja H berperasaan sedemikian? Dalam "The Ecology of Adolescent Activity and Experience". Journal of Youth and Adolescence (1), remaja lebih banyak spend masa bersama rakan-rakan sebaya. Hampir lapan jam bersama rakan, dan kurang 8% dari masa ini mereka berkomunikasi dengan orang dewasa. Laporan jugak menunjukkan remaja lebih gemar bersama-sama rakan sebaya daripada bersama orang dewasa.


(1) Csikszentmihalyi, M; Larson, Reed; Prescott, Suzanne (1977)

Jadi, tak hairanlah kalau H terpengaruh dengan rakan-rakan sehati sejiwanya. Itu normal untuk remaja sepertinya.

Yang salahnya ialah cara H menangani rasa jeles dan cemburunya itu. Dan salahnya jugak ialah silap dalam mencari rakan-rakan sehati sejiwa nya.

Hadis al-Bukhari dari Abu Musa al-Asy’ari, bermaksud: "Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat ialah seperti (berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, sama ada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar, atau mendapat bau busuk." 

Carilah kawan yang baik, supaya insyaAllah kita juga akan jadi baik. Itulah bezanya kawan dan sahabat.

Sepatutnya H cuba melupakan rasa cemburu dia sebab takde boyfriend tu. Dia patut ingat bahawa apa-apa jugak yang Allah tetapkan itu ada hikmahnya. Jangan mengeluh dengan takdir Allah. Masih single itu bukan masalah besar. Yang sebenarnya, bila berkapel itu yang mengundang masalah!

Start dengan kapel la, akan wujud statistik 15 dan 17 minit tu. Start dengan kapel la, syaitan akan mengaburi mata remaja dengan keindahan dunia yang sementara.

"Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga)" (Surah Ali-Imran, Ayat 14)

Jadi, kalau anda masih single sekarang ni, BERSYUKURLAH! Sebab mungkin saja Allah masih sayangkan anda (dan saya jugak!) sebab masih pelihara kita dari terlibat dengan budaya kapel ni. Banyak buruk dari baiknya.

"Katakanlah (wahai Muhammad): "Tidak sama yang buruk dengan yang baik, walaupun banyaknya yang buruk itu menarik hatimu. Oleh itu bertaqwalah kepada Allah wahai orang-orang yang berakal fikiran, supaya kamu berjaya." (Surah Al-Maidah, Ayat 100)

Sekian. Nasihat untuk diri sendiri jugak yang kadangkala TERcemburu dengan orang yang ade kapel. Hehehe..

Untuk yang sedang berkapel sekarang ni, cepat-cepat kahwin eh. Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat dan dirahmati Allah sentiasa. Aminn..


-----------------------------------------------------------------

yus cakap : Tak pernah berkapel sepanjang 25 tahun hidup. Baru nak rapat, mesti tak menjadi. Takde jodoh. Apa nak buat. Hehehe..
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

4 comments:

  1. menarik..

    http://www.nurinaizzati.co.cc/2010/02/apabila-ulama-syaikh-muhammad-bin.html

    =)

    ReplyDelete
  2. betul da apa pd cple blew kte sbnarnye mnghmpiri zina..
    huhu..
    sbrnyae blew kte sngle tu yg trbek sbb kte blh fokus pd byk prkara so brcinta r dgn Allah msti cnte anda trbalas..
    huhu

    ReplyDelete
  3. kapel disamekn juga dgn "seulam pahala, sepinggan dosa".. that's what i have been told.. ^^

    ReplyDelete
  4. Nurina Izzati : good entry of yours as well.. sama2 kita mengingatkan.. :)

    mye : betul.. menghampiri zina tu yg bahaya tu..

    nik : seulam pahala, sepinggan dosa. so true.. kannn.. :D

    ReplyDelete