rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Wednesday, 16 February 2011

Lelaki - Sukar Difahami?

Pernah dengar tak buku tulisan John Gray, Men Are From Mars, Women Are From Venus? Saya masih belum menghabiskan bacaan, tapi apa yang saya dapat dari penulis ni ialah motif nya yang menyatakan perbezaan sikap, pendapat, attitude, views dan pelbagai aspek lain antara lelaki dan wanita. Dinyatakan bahawa perbezaan pandangan terhadap sesuatu perkara adalah 'sihat' bagi lelaki dan wanita.

Maksudnya, dalam kehidupan berumah tangga, antara lelaki dan wanita haruslah mempunyai kesefahaman antara satu sama lain dan jugak toleransi terhadap perbezaan antara pasangan.

Problem is, antara lelaki dan wanita, yang mana yang lebih sukar untuk di fahami?

Of course lah, kalau tanya lelaki, "Perempuan memang sukar di fahami." Kalau tanya wanita pulak, "Lelaki lagi sukar difahami."

Sebagai jawapan sebelah pihak, bagi saya, lelaki amat sukar untuk di fahami. Sampai sekarang, saya masih tak dapat faham sifat lelaki yang sebenarnya. It's not that saya kenal RAMAI lelaki. Tapi, saya ada dua orang adik lelaki, beberapa orang sepupu lelaki, dan beberapa kenalan lelaki yang mungkin boleh menjadi 'bahan' dalam kajian tak rasmi saya ni.

Untuk lebih jelas, jom kita baca Kisah Benar yang saya sertakan ni.



Kisah Benar 1

Ada dua orang manusia. Seorang namanya Mira, dan seorang lagi Haikal. Mira mengenali Haikal dari sebuah laman web sosial. Kenalan maya gitu. Setelah hampir sebulan berkenalan, berchatting tiap malam dan bergurau-senda di alam maya, akhirnya Mira jatuh hati dengan Haikal. Begitu juga dengan Haikal. Haikal suka dengan sikap ceria Mira, manakala Mira pulak suka dengan sikap bersahaja dan 'cool' Haikal.

Masing-masing pon bertukar gambar dan YM. Haikal berkenan dengan senyuman manis Mira, dan Mira suka sangat dengan wajah Haikal yang 'ala-ala' hensem gitu. Makin hari makin rapat. Seperti biasa, kata-kata janji pon mula dilafazkan oleh sang lelaki. Memberi harapan pada si wanita. Semuanya hanya dalam alam maya.

Sampai suatu ketika, Haikal mintak no telefon Mira. Mira pon tak keberatan bagi no pada Haikal, dengan harapan mereka akan lebih kerap berhubung dan boleh lah jadi 'calon' suami untuk nya. Tambahan lagi, Mira belum ada boyfriend.

Suatu hari, Haikal berjanji untuk jumpa Mira pada cuti Hari Raya yang lepas. Mira pon tunggu, tunggu dan tunggu. Dari raya pertama, sampai ke raya ke tujuh, takde juga khabar berita dari Haikal. Mira resah. Hari ke lapan, Haikal menghubungi Mira melalui YM. Haikal mintak sori sebab tak dapat jumpa Mira. Sibuk sangat katanya.

Mira terima. Hati dah sayang dengan Haikal, so apa yang Haikal cakap, dia percaya bulat-bulat. Dalam masa yang sama, Haikal makin ramah menyatakan hal-hal yang manis. Kata-kata umpama bertanam tebu di pinggir bibir. Mira yang mulanya takut-takut nak menaruh harapan, tercair juga dengan kata-kata manis Haikal. Dia berharap dan berdoa semoga Haikal lah yang bakal menjadi suaminya suatu hari nanti. Walau masih ada ragu dengan cara pertemuan yang hanya melalui alam maya, tapi Mira yakin jodoh itu ketentuan Tuhan.

Saat Mira sudah mula berharap, Haikal pula semakin menjauh. Semakin hari semakin jauh. Takde lagi kata-kata manis, jarang sangat berhubung. Kalau Mira tak mesej henset Haikal, maka takde lah Haikal nak mesej Mira. Dah tu kalau Mira mesej, Haikal macam susah sangat nak reply. Macam nak cepat-cepat stop kan mesej. Alasannya, busy.

Mira cuba faham. Sebab hati dah sayang. Dah mula berharap pulak. Mira tunggu kalau-kalau Haikal nak contact dia balik lepas tu. Seminggu, takde. Dua minggu. Tiga minggu. Lima minggu. Dua bulan.  Masih tak ada khabar berita. Mira sedih. Putus sudah harapan dia pada Haikal. Dia pujuk hati sendiri. Mungkin Haikal bukan jodoh nya. Dia cuba tenangkan hati sendiri. Menerima ketentuan Tuhan seadanya.

Masuk bulan ke tiga, suatu malam Mira dapat misscall dari Haikal. Misscall je. Mira senyum. Sangka Mira, Haikalnya sudah kembali. Mira pon mesej Haikal.

"Assalamualaikum Haikal."

Dua minit kemudian, Haikal reply. "Sorry ganggu. Harap dear sihat kat sana. Bye. Nite."

Mira terkedu. Itu sahaja? Satu mesej dan terus menghentikan mesej? Untuk apa misscall setelah sekian lama? Kenapa mesti kembali kalau hanya untuk pergi? Kenapa memberi harapan kalau hanya nak melukakan hatinya? Siapa Mira pada Haikal? Sekadar rakan? Tapi kenapa di beri harapan dan segala janji manis?

Mira putus harap. Tak faham dengan sikap Haikal.


***

Kisah Benar 2

Ada dua orang manusia. Seorang namanya Nisa, seorang lagi Nazrul. Nisa dengan Nazrul kenal sejak dari zaman sekolah menengah lagi. Tapi sewaktu zaman sekolah, Nazrul jarang-jarang sekali tegur Nisa. Tengok dari jauh jer.

Bila habis sekolah, mereka terputus hubungan. Mereka melanjutkan pelajaran dan sampai dah habis study, mereka pon dah tak tahu apa yang jadi terhadap diri masing-masing. But thanks to Facebook, mereka berjumpa kembali. Nazrul kerap usik Nisa kat Facebook. Nisa pon senang dengan sikap kelakar Nazrul.

Dipendekkan cerita, suatu hari Nazrul pon meluahkan perasaan kat Nisa yang baru putus chenta. Kata Nazrul, dia dah lama ushar Nisa. Dari zaman sekolah lagi. Cakap punya cakap, Nisa yang masih serik, cuba untuk menerima Nazrul. Nazrul pon dah berapa ratus kali merayu untuk jadi buah hati Nisa, barulah Nisa nak cuba untuk beri peluang.

Suatu hari yang indah, Nazrul datang ke tempat Nisa. Saja untuk jumpa. Diorang pon jumpa. Sebelum balik, Nazrul bagi Nisa pegang hensetnya. Esok dia datang ambil. Nisa pon tak tahu kenapa. Malas nak bertanya.

Malam itu, Nisa belek henset Nazrul. Biasalah orang perempuan, bila tengok henset someone, first sekali check Inbox.

Luluh hati Nisa bila tengok nama 'Ika' yang berderet-deret di Inbox Nazrul. Dengan dada yang berdegup kencang, Nisa pilih satu mesej secara rambang. Dia tekan button 'Read Message'. Terpampang di pandangan mata.

"Ok sayang. I love you too so much."

Nisa terkedu. Apa makna semua ni? Kenapa Nazrul beria-ia memberi harapan pada nya? Kalau dah tahu ada mesej-mesej yang berbaur kecurigaan, kenapa Nazrul bagi Nisa pegang hensetnya? Siapa dirinya pada Nazrul?

Nisa keliru dan sedih. Tak faham dengan Nazrul.


***

Cukuplah dua Kisah Benar ni. Banyak-banyak nanti boring pulak. Malas nak baca lak kan? Tapi, kisah-kisah benar macam ni, banyak dalam poket Doraemon saya. Semua diceritakan oleh member-member perempuan saya.

Nampak tak apa yang saya cuba sampaikan? Sebagaimana Mira dan Nisa, saya sendiri tak faham dengan sikap orang lelaki. Kalau tak mahu serius dalam sesuatu perhubungan, kenapa suka bagi harapan?

Hairan. Dan. Pelik.



------------------------------------------------------------

yus cakap : Lelaki dari Mars, wanita dari Venus, nasib baik bertemu kat Earth. Rasanya kalau nak kena pergi Mars baru leh jumpa lelaki, dan ke Venus untuk jumpa wanita, baru lah manusia akan saling menghargai antara satu sama lain.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

7 comments:

  1. hmm seriously, ramai je laki yang macam ni. kebanyakannya masih tak nak terikat. entah le gue yang lelaki pon tak paham jugak lelaki lain ni. =/

    ReplyDelete
  2. terkena btang idung sendri cte yg 1st, and the name Haikal and even mira exist in my story...hahaa..how complicated men are...

    ReplyDelete
  3. huhuhu...
    kisah 2 tuh cm kne kt aku jek yus..hahaha=P
    tp mmg la,laki ssh nk phm..prmpn blh lagi laahh~
    cuma laki yg ckp pmpn ssh nk difahami tuh,sbb dia xnk cube nk phm prpm tuh..=)
    mmg lelaki pnuh ngan ayt2 mnis sblm dpt,tp bila dh dpt dia jdi lain..aku pn pelik~
    tpi bkn smua mcm tuh..nk cri yg sdikit tuh la payah.

    ReplyDelete
  4. betul jgk..
    huhu..
    tp nape laki suke men2 kn pmpuan dan pmpuan plk cpat jew syok sndiri?
    huhu

    ReplyDelete
  5. hurmm~
    well said everyone. tengkius. hehehe..
    kesimpulannya.. lelaki memang sukar difahami. MEN ARE COMPLICATED. NO MATTER WHICH PLANET THEY CAME FROM! heeeeee~ :D

    ReplyDelete
  6. betul tu...suka cite nie....

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete