rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Thursday, 3 February 2011

[UPDATE] Best Ke Ngangkung?

Menurut perangkaan terbaru lembaga filem Malaysia (wujud ke 'lembaga' ni? Gasak je la..), filem local yang berjaya mengutip paling banyak kutipan hasil jualan tiket wayang dalam sejarah perfileman Malaysia ialah filem Ngangkung (RM8.18 juta). Produser nya David Teo, keluaran MIG Production. Diikuti oleh filem Hantu Kak Limah Balik Rumah (RM7.74 juta) terbitan Tayangan Unggul Sdn Bhd, arahan Mamat Khalid. Tempat ketiga ialah Adnan Sempit dengan kutipan RM7.66 juta, juga terbitan MIG Production. Untuk senarai penuh sila ke laman web Syok ni.

Saya dah tengok Ngangkung, as well as Adnan Sempit. Tapi, masih belom berkesempatan tengok Hantu Kak Limah Balik Rumah. Sebabnya, Kak Limah belom juga balik ke rumahnya sekarang ni, so sepupu saya masih belom boleh download movie tersebut. Selagi sepupu saya belom download movie tu, selagi itu lah saya tak dapat tengok. Begitu lah alkisahnya.

Errkk.. Kantoi suda saya tengok movie download saja! Ampunnnn!!

OK. Saya baru jer nonton Ngangkung, dua hari lepas. Saya tak faham kenapa view saya on most film is somehow deviated from other rakyat Malaysia yang lain. Sangat berlainan. Dulu Adnan Sempit. Sekarang Ngangkung. Dan saya masih tak faham.


Saya tak faham macam mana rakyat Malaysia boleh menyumbang RM8.18 juta kutipan tu. Pelik. Sebelum tonton movie tu, saya expect something yang very vogue de bass la. Something yang worth the RM8.18 juta tu. Ternyata, expectation saya terlalu tinggi. Tak tercapai dek akal (kot).

Bagi saya Ngangkung biasa jer. Nothing so special to get that staggering amount of collection and of course, marks that No 1 spot. The same goes to Adnan Sempit dulu. Heran sungguh macam mana boleh collect that huge amount sebab jalan cerita nya sangat klise. A guy likes a girl, through some 'well-known' plot of story, they got together and BOOMM!, they married. Ergh. Cliche.

Ngangkung pon sama. Agak dissapointed jugak bila ending nya hanya itu. Dengan gaya Johnny Depp wannabe, Si mamat Sam tu (entah apa nama nya dalam filem tersebut) menyesal selepas melempang anaknya and dia pon menyesal dengan aktiviti ngangkungnya (main no ekor) selama ni. And just that. End of story. Adeh. Macam citer drama jer. Hurmm..


Mungkin saya expect too much kot. Tapi, ye lah. Setiap orang ada pandangan masing-masing kan? Dan it is obvious, pandangan rata-rata rakyat Malaysia yang memilih Ngangkung sebagai filem yang best giler babas tu, tak sama dengan pandangan saya yang rate kan Ngangkung sebagai biasa-biasa saja.

Dan yang paling menyerlahkan betapa berlainan nya pandangan saya dengan rata-rata rakyat Malaysia yang lain ialah saya lebih suka filem yang tak masuk senarai filem-filem terbaik Malaysia tu. Saya pilih Magika sebagai salah satu filem local yang berjaya menghiburkan hati. Best tau. Ada muzik-muzik, lagu-lagu, syok woo! Hehehe..

Pelik kan pandangan saya? Saya tahu mesti ramai yang ketawakan saya sebab cakap macam tu. Sepupu saya, adik-adik saya, malah mak saya sendiri pon gelak jer bila saya cakap Magika is very interesting. Diorang siap cakap Magika is 'ntah apa-apa ntah' kind of film. Hehehe..


OK la kan? Saya tak marah pon. Pandangan masing-masing. Diorang cakap sebab saya suka Mawi, that's why saya berpandangan filem tu best. Diorang salah. Dulu Mawi hero dalam Jin Notti. Tapi, saya merasakan Jin Notti antara filem yang 'biasa-biasa' jugak. Tak best pon actually. Hehehe.. So, kali ni, saya suka Magika memang takde kaitan dengan Mawi.

Sekarang ni tak sabar nak tengok Kak Limah je. Bila la nak gelak puas-puas macam yang saya gelak bila tengok Zombie Kg Pisang dulu. Hehehe.. Saya expect something yang best dari Mamat Khalid.


Hurm. Rasanya itu je la. Oh ye, sebelum saya menutup entri merapu kali ni, saya harap anda-anda semua tolong sama-sama doa kan keselamatan rakyat Mesir (dan jugak rakyat Malaysia yang ada kat sana), yang sekarang ni berhadapan dengan krisis politik maha hebat akibat pemimpin muka tak malu nya si Hosni Mubarak tu. Apa tak nya, dah berjuta-juta rakyat Mesir berdemonstrasi suruh turun takhta tapi still dengan tak malu nya dia nak bertahan. Aduhaii.. Dah takde rasa malu ke Hosni Mubarak oit??

* Demonstrasi Gulingkan Hosni Mubarak *

Harap-harap Malaysia takkan jadi macam ni lah. Kalau jadi macam ni, susah lah David Teo nak kumpul harta lagi through his films yang (konon) best tu. Heh~

***

[UPDATE] : Saya dah tengok Hantu Kak Limah Balik Rumah. Best. Kelaka. Sakit perut menahan gelak. Dan as usual, filem Mamat Khalid sangat sarat dengan sindiran! Memang terbaek! Memang berbaloi kutipan RM 7.74 juta tu. Hehehhe..


------------------------------------------------------------

yus cakap : Sori lah pada sesapa yang ter 'masuk' ke blog ni dengan hasrat nak download Hantu Kak Limah Balik Rumah. Saya takde link tersebut. Hikhikhik~ :)
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

2 comments:

  1. semua dah tgk~kecuali magika jek blum..hehehe
    hantu kak limah mmg xbosan lah tgk~hehehe

    ReplyDelete
  2. nabiel : helo fren.. long time no see ah.. sehat? hehehe :D
    p/s : err.. best ke Ngangkung Biel? ;D

    ReplyDelete