rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Monday, 31 January 2011

InsyaAllah - Versi Melayu

Wah. Hari terakhir di bulan januari 2011. MasyaAllah. Cepat sungguh masa berlalu. Sejak dua tiga hari ni, emosi saya kurang stabil. Orang yang study Psikologi sebut sebagai mentally unstable. Bagi yang study Chemistry, kalau dalam satu equation reaction tu, substance yang senang nak convert kepada substance lain disebut sebagai chemically unstable. Adalah kaitan dengan Gibb's Energy mende ntah. Dah lupa dah saya pon.

Secara analoginya, kalau seminit lepas mood saya OK, boleh ketawa dan seronok suka, tapi seminit kemudian saya bertukar jadi Hulk atau mendung macam awan kelabu, itu lah maksud nya mentally (or chemically) unstable.

Tak tahu lah apa punca kewujudan sindrom ni kat saya. Banyak sangat berfikir mungkin. Sampai serabut kepala hotak. Nak dijadikan cerita, dua tiga hari ni jugak saya di contact balik oleh member-member (perempuan) yang masing-masing mengadu bosan + tensen + sunyi + sepi sebab still single.

Tapi, apo lah dayo den ni haa. Senasib je saya ngan diorang. Even worse, saya lebih tua dari diorang-diorang ni. Diorang sumer muda-muda lagi. Banyak masa lagi. Saya waktu sebaya diorang takde pon serabut kepala hotak mikirkan masalah single mingle jingle ni. Dah tua-tua sekarang baru tergerak hati nak fikir. No wonder la sampai sekarang dok solo molo lagi.

(Err.. Tetibe tingat lagu Apo Kono Eh Jang tu.. "Aye ni bujang sudah lamooooo aiiiiii.. Uiikkkss!)

Adeh. Ntah apa-apa ntah intro saya kali ni. Merepek meraban je. Saya sebenarnya nak kongsi something yang sangat best kali ni. Orang muda mudi cakap "COol!" (dengan gaya yang hanya muda mudi faham dan buleh buat.. err..).

Alkisahnya, cik abang botak Maher Zain ade menyuarakan hasrat nak men'translate' dan menyanyikan lagu femes kegemaran ramai rakyat Malaysia, InsyaAllah ke bahasa Melayu. Alhamdulillah, akhirnya hasrat ni terlaksana sudah! Hepi hepi hepi! Saya dapat tau dari forum kat Syok.org. (Tak dapat link pulak ke thread tersebut sebab seharian saya tak buleh masuk website syok. Ergh!)

So, tanpa melengahkan masa (sebab esok saya nak keje memandangkan sekarang dah jam 1.26 minit pagi and saya still tak tido!) saya kongsi lirik lagu InsyaAllah ni yang telah di translate kan. Amat bersesuaian dengan situasi mentally (or chemically) unstable saya semenjak dua tiga menjak ni.

Janganlah berputus asa.. Kerana Allah bersamamu.. InsyaAllah.. Ada jalannya.. InsyaAllah..


Maher zain - InsyaAllah




Lirik Lagu InsyaAllah (Versi Melayu)

Andainya..
Kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram,bagai malam yang gelap
tiada bantuan,tiada tujuan

Janganlah berputus asa..
Kerana Allah bersamamu..

InsyaAllah... InsyaAllah...
InsyaAllah... Ada Jalannya...

Andainya..
Kesalmu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Tika keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu

Janganlah berputus asa...
Kerana Allah bersamamu...

Kembalilah....
Kepada yang esa
Yakin padanya,panjatkanlah doa..
OOoo~ Ya Allah...
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar..
Jalan yang benar...Jalan yang benar..
Jalan yang benar...


p/s : Kredit pada peng upload video ni kat Youtube iaitu brother akhifairuzmzmfc.


----------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Semua orang ada masalah. Kalau takde masalah tu bukan orang la. Orang utan la kot. Ahakz~
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Sunday, 23 January 2011

Alangkah Bosannya Hidup Kalau ...

Alangkah bosannya hidup kalau kita tak tahu cara yang betul untuk menikmatinya.

Alangkah bosannya hidup kalau kita mensia-siakan waktu yang Allah pinjamkan ni untuk perkara yang sia-sia.

Alangkah bosannya hidup kalau setiap detik dan waktu kita hanya diperuntukkan untuk duniawi.

"Dan sesungguhnya pahala hari akhirat lebih baik bagi orang-orang yang beriman serta mereka pula sentiasa bertaqwa." (Surah Yusuf : Ayat 27)

Alangkah bosannya hidup kalau takde sehari pon dalam hidup kita diperuntukkan untuk family.

Alangkah bosannya hidup kalau memiliki beratus malah beribu friends dalam Facebook tapi tak sorang pon yang mengerti kesusahan hati yang kita alami.

Alangkah bosannya hidup kalau kita mendahulukan kepentingan terhadap ciptaan Allah berbanding kepentingan Allah sendiri.

Alangkah bosannya hidup kalau kita mempunyai seorang kekasih hati tapi dalam masa yang sama kita terpaksa mendera dan melukakan hati sendiri dengan sikapnya yang tidak memahami.

Alangkah bosannya hidup kalau kita asyik teringatkan seseorang sedangkan ada berjuta lagi manusia dalam dunia ni.

Alangkah bosannya hidup kalau kita hanya membaca karya-karya agung sasterawan dunia tapi kita lupa untuk menghayati ayat-ayat Allah dalam Al-Quran.

"(Al-Quran ini) sebuah Kitab yang Kami turunkan kepadamu (dan umatmu wahai Muhammad), Kitab yang banyak faedah-faedah dan manfaatnya, untuk mereka memahami dengan teliti kandungan ayat-ayatnya, dan untuk orang-orang yang berakal sempurna beringat mengambil iktibar." (Surah Saad : Ayat 29)

Alangkah bosannya hidup kalau kita hanya melihat kesilapan orang lain dan mentertawakannya, sedangkan kita lupa untuk bermuhasabah akan kesilapan diri sendiri.

Alangkah bosannya hidup kalau umur kita dihabiskan untuk menangisi nasib tapi tak pernah berusaha untuk mengubahnya.

Alangkah bosannya hidup kalau kita asyik mengeluh dan rasa menyesal serta berputus harap dengan rahmat Allah sedangkan takde yang berputus asa dari rahmat Allah melainkan orang kafir.

"Dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat dan pertolongan Allah itu melainkan kaum yang kafir." (Surah Yusuf : Ayat 87)

Dan sesungguhnya, alangkah bosan hidup kalau kita JAUH dari Allah s.w.t.

"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul." (Surah Al-Baqarah : Ayat 186)


--------------------------------------------------------

yus cakap : Manusia sering lupa pada Allah, tapi Allah tak pernah lupa dan tak pernah bosan kepada hamba-hambaNya. Astaghfirullah al azim.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Friday, 21 January 2011

The Grass Is Always Greener (On The Other Side)

Wajah Kak Mas, rakan sekerja saya, nampak penat. Letih. Mungkin tak tidur semalaman. Curious, saya pon tanya beliau.

"Akak tak tido ke semalam? Nampak penat je."

"A'ah la. Anak perempuan akak tu tak sihat. Tiga empat kali terjaga sebab dia merengek."

"Husband akak tak tolong tengokkan ke?" Saya tanya, tapi dalam hati jer. Taknak la menyibuk hal rumah tangga orang.

Di hari yang lain, saya tengok Kak Mas keletihan lagi.

"Anak akak demam lagi ke? Nampak letih jer akak ni."

"Penat la Yus. Balik keje nak kemas rumah, nak cuci pinggan mangkuk, nak basuh baju. Uruskan anak. Keje sekolah si abang tu. Adik lak merengek nak manja. Dengan abah dia takut pulak."

Saya terdiam. Letih nye dengar! Saya kalau balik rumah, lepas bagi mak makan, solat, terus online je. Sampai malam nanti. Dah ngantok, tido. Esok bangun pagi, pegi kerja. Takde pulak mak saya (yang saya anggap macam baby jugak.. Hehehe..) nak ganggu saya merengek-rengek tengah malam. Kecuali la kalau kitorang terlupa nak tukarkan pampers, baru dia kacau saya suruh tukarkan. Itu pun kekadang saya bising jugak. Adess. Sori mak!

Saya tengok Kak Mas yang masih bercerita pasal anak-anak dia. Entah kat mana dah cerita dia. Saya termengalamun la pulak. Hikhikhik~

"Husband akak tu tak macam husband orang lain. Husband Syidah tu leh gak tolong-tolong masak kat rumah. Husband akak lepas balik keje je, terbungkang tengah rumah nengok TV. Takde dia nak layan anak perempuan akak tu. Kadang-kadang keluar gi kedai mamak melepak dengan kawan-kawan dia. Akak pulak kena jadi cikgu dekat rumah, tengokkan keje sekolah si abang. Kalau tak tengokkan, alamatnya tak siap la." Cerita Kak Mas lagi sambil tergelak kecil.

Saya sengih. Terfikir. Letih nya lepas seharian kerja, balik rumah nak jadi surirumah lagi. Bukan saya nak katakan suruh abaikan terus kerja rumah tu. Tapi, perkahwinan ni kan ke perkongsian. Kongsi la susah senang sama-sama kan? Suami tolong-tolong la isteri. Kalau tak boleh tolong masak ke kemas rumah, tolong tengokkan kerja rumah si anak pon dah OK. Tapi, kalau berdasarkan kisah Kak Mas tadi, semua Kak Mas yang kena buat, lebih baik Kak Mas jadi surirumah sepenuh masa je. Ye tak?

Yang terbayang dalam kepala hotak saya masa tu, "Sengal sungguh husband Kak Mas."

Tadi, Kak Mas pergi kerja naik kereta adik iparnya. Akibat dah lama tak memandu kereta tu, dia rasa kekok. Almaklum, dia selalu drive Savvy, tapi stering kereta Savvy nya ada problem, so terpaksa naik Wira adik iparnya. Kak Mas mengadu betapa sukar bagi dia nak drive kereta tu. Kalau naik Savvy, gear nya macam lain. Wira pulak lain gearnya. Stering pon rasa semacam, lebih panjang pulak tu punggung Wira. Serba serbi kekok.

Masa tengah-tengah borak tu, henset Kak Mas tetibe berbunyi.

"Erm.. A'ah.. Susah jugak nak drive. Tapi OK dah. Selamat gak sampai." Terdengar Kak Mas menjawab panggilan sambil tergelak-gelak.

Saya dan Kak Syidah yang ada di tempat kejadian tersenyum-senyum. Berbeza dengan Kak Syidah, husband dia rajin gak tolong memasak kat rumah. Sebab memang hobi husband nya memasak. Lagipon, anak-anak Kak Syidah dah besar-besar, so takde la Kak Syidah mengadu penat urus hal rumah tangga.

"Husband akak." Kata Kak Mas setelah henset dimatikan.

"Hurm.. Nak jugak dia tipon tanya. Kalo husband aku, haram!" Kata Kak Syidah sambil ketawa.

Saya ketawa besar. Macam-macam ragam orang berumah tangga. Saya terfikir, walaupon husband Kak Mas ni nampak macam 'sengal' dari cara Kak Mas bercerita tentang rumah tangga nya (kadang-kadang), tapi sebenarnya husband dia ni caring jugak. Kan? :D

That's why saya terfikir, pada setiap orang tu ada baiknya, ada jugak tak baiknya. Perkahwinan sebenarnya menerima seseorang sebagai pasangan, baik dan jugak tak baiknya. Sebab, it is obvious, nobody's perfect.

Cuma kadang-kadang, kita sebagai manusia ni nampak yang rumput seberang sana lebih hijau dari rumput kat sekeliling kita ni.

* Rumput Lebih Hijau di Seberang Sana *

Macam saya la. Bila tengok sahabat-sahabat yang berbahagia dengan family masing-masing, dengan anak-anak diorang, rasa terkilan la sangat. Terfikir. Kenapalah bukan saya yang ada kat tempat diorang. Kenapalah saya tak sebahagia dorang yang ada family sendiri. Kenapalah saya tak secantik diorang? Kenapalah saya tak bertuah macam orang lain? Dan bermacam jenis soalan 'Kenapa..' lagi.

Nak-nak lagi, tadi sorang operator kat lab tanya saya;

"Kenapa tak kawen lagi? Rugi. Saya baru 21, dah ada anak sorang."

Saya diam. Umur 25. Jangan kata anak, husband pon takde. Jangan nak kata husband, boyfriend pon.. err.. takde. Hurmm.. Alangkah 'hijau' nya rumput diorang ni..

Saya terlupa bahawa rumput itu sebenarnya sama je. Di sekeliling saya, ataupun kat sebelah sana. Warna hijau nya sama, cuma kalau dah diracun tu, kuning la jadinya rumput tu. But the truth is, warna rumput tetap hijau asalnya. Dan ia sama di mana-mana saja. Walaupon di New Zealand sana.

Apa-apa jugak yang Allah tetapkan itu sudah semestinya berdasarkan kemampuan hamba-hambaNya. Kenapalah saya selalu terlupa fakta ni?

"Tidaklah diberatkan seseorang melainkan berdasarkan kemampuannya." (Surah Al-Baqarah, Ayat : 233)

Dan, apa-apa jugak yang Allah tetapkan itu sudah semestinya ada hikmah yang tersendiri. Kenapalah saya selalu terlepas pandang benda ni?

"Dan tiadalah Kami menciptakan langit dan bumi serta segala yang ada di antara keduanya sebagai ciptaan yang tidak mengandungi hikmah dan keadilan; yang demikian adalah sangkaan orang-orang yang kafir! Maka kecelakaanlah bagi orang-orang yang kafir itu dari azab neraka." (Surah Saad, Ayat : 27)

Kadang-kadang, apa yang kita suka, apa yang kita nampak seperti 'lebih hijau' tu, tak seperti yang kita bayangkan. Apa yang kita fikir baik, tak semestinya ia baik, untuk kita. Mungkin ia baik untuk orang lain. Tapi bukan kita. Sebab masing-masing ada jalan hidup nya yang tersendiri. Even, DNA setiap manusia pon takde yang sama.  Menunjukkan bahawa setiap manusia itu unik. Setiap kejadian Allah itu unik. Subhanallah.

"Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya." (Surah Al-Baqarah, Ayat : 216) 

Kenapalah saya selalu tak ingat tu? 

Astaghfirullah al azim.


----------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Saya mudah lupa. Tolong ingatkan saya. Adess~
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Wednesday, 19 January 2011

Fakta Rileks-rileks

Masalah! Memang bermasalah! Masalah yang paling besar sekarang : Saya Bosan! Ergh!

 * Bosan Tahap Gaban *

Dekat tempat kerja tadi beratus-ratus kali rasanya saya menguap. Dah tu time rehat, sanggup tak gi makan, tapi stay kat surau jer and TIDO! Waduhh.. Apa kes saya ni??

And paling tak menahan, saya sedar yang I've got issue with Facebook! Ehehehe.. Saya memang ade masalah dengan Fesbuk. Boleh ke saya nak katakan, saya benci Fesbuk! Kenapa? Entah. Saya pon tak tau. Yang pastinya, saya bosan dan teramatlah bosan dengan Fesbuk sekarang. Dah la sesuka hati jer Encik Mark Zuckenberg tukar profile lama ke profile yang baru tu. Amboi amboi amboi (dengan gaya Azwan Ali plis..). Menci!

Err.. What is exactly my problem eh? Dah buang tebiat nak mampos ke? Hahahha..

Ni lah akibatnya bila terlalu penat kat tempat kerja and teramat bosan bila balik kerja. Hehehhe.. Akibat bosan, saya pon godek-godek internet and jumpa these fun facts. Jom la rileks-rileks baca. Hiks~


Fakta Rileks-rileks Jer

1) Kunyah chewing gum ketika menghiris bawang akan mengelakkan mata dari berair. Tak caya sila try.

2) Sebelum mencapai usia  6 bulan, seorang bayi boleh bernafas dan menelan makanan pada masa yang sama.

3) Bila diberi satu pen baru untuk dicuba, 97% orang akan menulis nama sendiri (untuk test dakwat pen tersebut).

4) Nyamuk jantan ialah vegetarian. Yang biasa menggigit tu nyamuk betina.

5) Manusia boleh melihat dalam lingkungan 200 darjah (average).

6) Gurun Sahara pernah menerima salji pada Februari 1979.

7) Tumbuh-tumbuhan yang disiram dengan air suam lebih cepat membesar dari tumbuhan yang disiram air sejuk.

8) Menggunakan earphone selama sejam mampu membiakkan bakteria di telinga anda sebanyak 700 kali ganda. Eurgh!

9) Anggur akan meletup bila diletak dalam microwave. Try la kalo tak caya. At your own risk eh.. :)

10) Bila kita rub mata, akan terlihat bintang-bintang dan warna-warna kan? Itu namanya 'phosphene'.

11) Saiz mata kita tak pernah berubah sejak dari saat kita lahir sampai ke tua. Tapi, hidung dan telinga akan membesar.

12) Ada sebuah hotel di Sweden yang dibina dengan ais, so setiap tahun kena buat baru. Macam sewel je. Hehehhe..

* Sedapnyer Sate.. Nyummyy! *

13) Bawang mampu menurunkan kadar kolestrol bila diambil selepas makanan berlemak. Sebab tu bila beli satay, ade letak bawang ngan timun kan? Itu la sebab nya, nak turunkan kolestrol. :)

14) Pernah 'letup' kan jari sebab lenguh tak? Saya selalu ingat bunyi yang terhasil tu bunyi tulang patah or whatever, tapi sebenarnya ia adalah bunyi gas nitrogen yang meletup.


sumber fakta dari SINI


-------------------------------------------------

yus cakap : Rasanya saya perlu lebih banyak Vit. R. (Vitamin Rajin) Sape-sape ada jual? Hikhikhik~
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Sunday, 16 January 2011

Entri Tak Bertajuk

Bosan jugak kalau cuti-cuti Malaysia ni tak ke mana-mana. Tapi memang menjadi kebiasaan, weekend saya dihabiskan kat rumah jer. Apa nak buat? Orang single mingle jingle bell macam saya ni memang macam ni lah rutinnya. Nak keluar dengan kawan-kawan, semua stay jauh-jauh seantero Malaysia. Yang ada dekat-dekat ni semuanya dah ada family sendiri. Lagipon, sape lah saya. Lebih baik diorang pegi dating dengan pasangan masing-masing daripada nak habiskan masa dengan manusia single macam saya ni. (Uhuk.. mood sedih)

Sebut pasal single ni, ada jugak certain-certain times where saya rasa sangat lah fed-up being single. Rasa cam nak kawen cepat-cepat. Nak-nak lagi bila on Fesbuk jer, coursemate kawen la. Member sekolah dapat baby ke-tiga la (yes.. baby yang ke tiga!). Orang ni kawen, orang tu kawen. Ah.. Bosannya!!

So, cuti-cuti kali ni saya habiskan dengan membaca karya hebat Habiburrahman El-Shirazy. "Dalam Mihrab Cinta" (Novelet Pembangun Jiwa). Begitulah nama karya nya. Dalam karya ini terkandung tiga novelet iaitu "Takbir Cinta Zahrana", "Dalam Mihrab Cinta" dan "Mahkota Cinta".

Setakat sekarang saya baru sempat baca "Takbir Cinta Zahrana" dan "Mahkota Cinta". Bagi yang belum baca, silakan baca. Tak rugi baca. Best.


Sinopsis


Takbir Cinta Zahrana

Mengisahkan tentang seorang wanita yang berjaya. Berjaya dalam pengajiannya. Berjaya dalam kerjayanya sebagai seorang pensyarah yang disegani. Namun, di sebalik kejayaan yang dimiliki, beliau masih berasa sunyi dan keseorangan memandangkan beliau masih bersendiri di usia tiga puluh empat tahun.

Dalam menghadapi hari, beliau diuji dengan ujian yang menggetarkan hati. Di 'kejar' lelaki hidung belang dan dianiaya membuatkan beliau terpaksa melepaskan jawatannya sebagai seorang pensyarah.

Ujian tak berakhir di situ bila beliau akhirnya akan di jodoh kan dengan seorang lelaki. Baik, beriman dan teguh dengan agama Islam membuat hati Zahrana terpikat dan menerima lamaran tersebut walaupun lelaki tersebut tidak setaraf dari segi pendidikan dan darjat.

Namun, bahagia yang diimpikan tidak terlaksana juga apabila lelaki yang ingin di jodoh kan tiba-tiba ditimpa kecelakaan di malam pernikahan mereka.

Apa yang berlaku? Bagaimana kesudahan kisah Zahrana yang menyayat hati? Wujudkah lelaki yang bergelar suami untuk Zahrana? Semuanya terjawab dalam karya menarik "Takbir Cinta Zahrana" ni.


Mahkota Cinta

Kalau dalam "Takbir Cinta Zahrana" berkisar dilema seorang wanita, apa yang berlaku dalam "Mahkota Cinta" adalah sebaliknya. Mengisahkan dilema seorang lelaki, Ahmad Zulhadi yang berhijrah ke Malaysia kerana ingin melupakan kisah duka yang berlaku di kampung halamannya di Indonesia. Berbekalkan ijazah yang dimiliki dari pengajiannya di Indonesia, beliau datang ke Malaysia untuk menyambung pengajian berdasarkan saranan seorang lelaki tua, Pak Hasan, yang dianggap saudara di kampung halamannya.

Seorang yang miskin, hanya berbekalkan alamat yang diberi Pak Hasan dan semangat nekad, beliau membulatkan hati untuk berhijrah. Dalam perjalanan hidupnya di Malaysia, beliau diuji dengan pelbagai ujian hati. Semasa dalam feri menuju ke Malaysia beliau bertemu dengan seorang wanita Indonesia yang bekerja di Malaysia. Siti Martini seorang wanita Indonesia yang banyak membantu Ahmad Zulhadi. Ketulusan hati dan kebaikan Siti Martini berjaya menganggu hati nuraninya, beliau jatuh cinta. Namun hati masih berbelah bagi samada mahu menyatakan cinta dan menikahi wanita tersebut atau tidak.

Dilema hadir kerana beliau seorang yang miskin, bimbang tak mampu menyara kehidupan apabila berkeluarga memandangkan dirinya terpaksa bekerja sambil belajar. Tambahan pula, beliau khuatir Siti Martini masih mengalami trauma akibat perbuatan suaminya yang jahat yang hanya dinikahi selama dua minggu.

Tanpa diketahui, Siti Martini juga mencintai Ahmad Zul. Tapi sebagai wanita beliau hanya mengharap Ahmad Zul akan datang dan melafazkan cintanya. Namun harapan yang dinanti tidak juga terlaksana apabila Ahmad Zul yang menyambung pengajian hanya diam seribu bahasa.

Dilema hati ini mengganggu pengajian Ahmad Zulhadi. Beliau terganggu dan akhirnya membuat keputusan untuk melamar juga Siti Martini. Saat ke rumah sewa Siti Martini, Ahmad Zulhadi terkejut kerana rumah tersebut sudah diserbu pegawai agama kerana penghuninya yang terlibat dalam aktiviti pelacuran.

Ahmad Zul terpukul dengan kenyataan ini. Beliau sungguh tidak menyangka Siti Martini akan terlibat dengan perkara terkutuk seperti itu. Lalu, beliau mengambil keputusan untuk teruskan pengajian tanpa memikirkan soal hati dan perasaannya terhadap Siti Martini. Namun, ujian tetap hadir sepanjang pengajiannya. Walaupun sudah memilik Master, rezekinya masih belum murah. Masih bekerja di cafe dan restoran di Malaysia untuk menampung hidup dan pengajiannya. Masih bersendiri tanpa kehadiran seorang isteri membuatkan hatinya sering gelisah.

Dapat ke Ahmad Zulhadi bertahan dengan sabar dan imannya? Siapa Siti Martini yang sebenarnya? Berbaloikah penantian Siti Martini yang mengharap cinta Ahmad Zulhadi? Jawapan ada dalam "Mahkota Cinta".

***

Bagi saya, novelet "Mahkota Cinta" ni sangat menarik. Sangat realistik. Kepayahan dan kesusahan Ahmad Zulhadi masa belajar, kepasrahan Siti Martini yang mengharap cinta Ahmad Zul dalam diam, berjaya menyentuh hati saya. Tapi, sepertimana kata-kata yang dipegang oleh Yahya, sahabat baik Ahmad Zulhadi, yang dipetik dari ayat Allah;

"Inna ma'al usri yusran." Dalam setiap kesulitan ada kemudahan. 

Dan semestinya, kalau sudah jodoh tu, berpisah timur dan barat, atau dihalang bukit dan gunung, tetap mudah bagi Allah untuk menyatukan keduanya. Kun Fayakun.

Asal saja ada jodoh. :)

Memang berjaya buat saya tersenyum. Bila baca novel ni saya jadi kembali optimis. Kekadang kita terlupa untuk optimis. Jadi kita perlu booster untuk kembalikan rasa optimis tu.

"Bersabar dan bersyukurlah Saudaraku. Jangan tergesa-gesa. Tetaplah sabar dan istiqamah dalam berusaha. Syukurilah apa pun karunia yang dilimpahkan oleh Allah. Jangan kau mendikte Allah. Jangan kau berprasangka buruk pada Allah. Allah-lah yang Mahatahu yang terbaik untuk kita. Apa yang menurut kita baik belum tentu baik menurut Allah. Dan apa yang menurut kita tidak baik belum tentu tidak baik menurut Allah. Apa yang kita sukai belum tentu itu baik bagi kita. Dan apa yang kita benci belum tentu tidak baik bagi kita.


"Bisa jadi, sampai saat ini kau masih bekerja di cafe, karena itu memang yang terbaik. Bisa jadi setelah itu akan ada hikmah yang luar biasa bagimu. Yang paling penting bersabar dan bersyukurlah. Optimislah. Dan berprasangka baiklah kepada Allah."

---------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Bila kita lakukan sesuatu kerana Allah s.w.t, ganjarannya lebih manis dari segala-galanya yang mampu kita fikirkan. InsyaAllah. It's just a matter of time. :)
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Thursday, 13 January 2011

Drama Sebabak - Lari Dari Rumah

Pagi semalam masa saya tengah kelam kabut nak pergi kerja (sebab bangun lewat.. lagi!), handset saya yang dah tiga tahun setengah tak bunyi tu tiba-tiba berbunyi. Ada panggilan dari kawan sekampung saya, Misz Noni (bukan nama sebenar) yang sekarang kerja di KL.  Agak menghairankan kenapa Misz Noni telefon, di waktu yang semakin menambah kehairanan saya.

"Adik lelaki hang ada kat rumah?" Tanya kawan saya tu.

Dada saya berdegup kencang. Takkan adik bongsu saya takde kat rumah kot? Saya senyap-senyap tolak pintu bilik adik. Lega. Nasib baik ada. Tengah tido lena.

"Ada. Kenapa?"

"Owh.. Mintak no telefon dia sat. Ada hal sikit."

Saya semakin tak sedap hati. Kenapa ni? Tapi disebabkan saya dah lewat, saya berusaha memendekkan masa percakapan kitorang.

"Ok.. Nanti aku mesej hang."

On the way tengah drive, saya mesej no adik saya kat Misz Noni. Masih hairan kenapa, saya terus tanya ape kes yang sedang berlaku.

"Tak. Adik aku (kawan adik bongsu saya) cakap nak tido rumah kawan. Aku taktau kawan mana. Tu yang nak tanya adik hang."

Saya puas hati dengan jawapan Misz Noni. Disebabkan  takut kena saman sebab mesej while driving, saya pon tak reply mesej tu. Dan hal tu pon berlalu dari fikiran saya sepanjang hari sebab terlalu sibuk di tempat kerja (terlalu sibuk berlakon buat-buat sibuk di tempat kerja).

Lari Dari Rumah?

Sampai rumah jam 7 malam, adik perempuan saya si Linda bagitau kawan Haizul hilang. Saya hairan. Sape? Kenapa? Bagaimana? Bila dijelaskan baru saya dapat relate kisah Misz Noni mintak no telefon Haizul tadi.

Malam tu, Misz Noni call saya lagi.

"Kalau adik aku ada pi rumah hang tolong bagitau aku ek. Risau ni. Dia dah 2 hari tak balik rumah."

Saya terkejut. 2 hari?? Mana pergi adik Misz Noni? Takkan diculik? Lelaki adiknya, bukan perempuan. Tapi tak mustahil jugak kan?

"Dia merajuk dengan mak aku. Mak aku ada marah dia petang semalam. Terus dia keluar rumah and tak balik-balik. Kitorang dah report polis. Kalau dia ada ke rumah hang, tolong bagitau aku ek?"

Saya setuju. Tak dapat dibayangkan kalau benda ni terjadi kat keluarga saya. Mau mati kutu saya.


Kejutan Malam 

Malam tadi lepas balik kerja, sambil berehat-rehat tengok TV satu suara memberi salam terdengar dari luar rumah. Saya bukak pintu.

Kawan Haizul yang hilang tu. Berseluar pendek, berbaju T-shirt. Saya ajak dia masuk dulu ke rumah. Dia senyum, dan menolak pelawaan saya. Segan la kot.

Saya panggil Haizul yang tengah mandi. Actually, belom mandi tapi dah bermastautin 3 jam dalam bilik air. Entah apa dibuatnya. Adess~

Masa diorang berborak kat luar, saya mesej Misz Noni and bagitau adiknya ada di rumah saya. Misz Noni call saya and suruh saya buat adiknya stay while she's trying to reach her mother to come over rumah saya. Belom sempat plan tersebut berjaya, adik saya bagitau kawannya tu ajak keluar mencari sepupunya.

Basikal kawannya ditinggalkan dan diorang keluar dengan adik saya bawak moto saya keluar. Saya tengok dalam bakul basikal kawan Haizul ada sebijik botol mineral.

Kesiannya. Dah tiga hari hilang, mungkin dia tak makan apa-apa. Sedihnya. Jiwa saya tersentuh. Remaja. Kadang-kadang tindakannya mengikut rasa hati. Tak sempat nak fikir hati dan perasaan ibu bapa nya yang risau kat rumah.

Tak lama selepas adik saya dan kawannya keluar, parents Misz Noni sampai rumah. Mencari anaknya.

"Diorang baru je keluar makcik. Dia ajak adik saya keluar pegi rumah sepupu."

Saya lihat ibu Misz Noni ni nampak tenang. Tapi saya tahu dalam hatinya risau tak keruan.

"Dia pakai seluar pendek kan?" Tanya ibu Misz Noni dengan setenang mungkin.

"Ye makcik." Mata ibu Misz Noni bergenang air mata. sedih sangat anak kesayangannya dah tak balik rumah 3 hari. Saya pon tersentuh dengan situasi tu.

"Dah puas makcik ngan pakcik merayau mencari Syam (adik Misz Noni yang hilang, jugak bukan nama sebenar). Dari masjid ke masjid. Mana tau dia tidur kat masjid. Makcik ingat dia datang sini, tapi adik ko cakap takde. Makcik ni makan pon tak lalu. Pakcik lagi la. Kalau makcik tak makan, takde nye dia nak jamah makanan. Semalam makcik tengok pakcik menangis. Tak pernah seumur hidup tengok pakcik menangis. Masa makcik masuk hospital pon pakcik tak nangis. Katanya takmau makcik sedih. Tapi semalam masa buat solat hajat, pakcik menangis sebab Syam tak balik rumah. Kitorang tegur sikit je, terus dia keluar. Dah keluar mungkin malu dan takut la nak balik pulak."

Saya jadi tersentuh. Memang lembut jiwa saya sekarang. Anak orang lain yang hilang, saya yang nak menangis ni! Bukan ape, kesian pada mak bapak yang risau ni. Kesian jugak pada yang menghilangkan diri tu. Entah makan entah tak. Aduh. Sedih hati fikir.

Dipendekkan cerita, Haizul dan Syam balik setelah di telefon tiga empat kali. Keadaan Syam lemah sangat. Dah tak berdaya dah dia. 3 hari tak makan. Aduss.. Mak bapak dia bila tengok anak diorang dah lemah begitu terus menangis. Risau sungguh. Dan mungkin lega sebab at least takde apa-apa yang buruk terjadi kat Syam.

Sebab melihatkan keadaan Syam yang terlalu lemah, saya mengoffer untuk hantar ke rumah. Biar dia berehat. After everything's setel, saya pon balik ke rumah. Masih terbayang-bayang betapa risau nya mak bapak Syam sebab tak balik rumah 3 hari. Saya yakin sape pon akan jadi macam tu bila anak bertindak melarikan diri dari rumah. Takde ibu bapa yang tak sayang anaknya.

* Takde ibu bapa yang tak sayangkan anaknya *

Cuma jiwa remaja sekarang ni cepat sangat memberontak. Terlalu mengikut kata hati. Sama je la sape-sape pon. Hari ni hari diorang, entah bila kena kat kita pulak. Nauzubillah la.

Semoga ni jadi teladan untuk kita. Untuk remaja-remaja yang merajuk dengan parents dan terasa nak lari dari rumah tu, stop la thinking that way. Macam yang saya katakan tadi, takde ibu bapa yang tak sayangkan anaknya. Macam mak bapak Syam ni, sampai tak lalu makan, tak lena tidur, tak putus berdoa moga dikembalikan anak diorang. Syukurlah Allah bukakan hati Syam untuk datang ke rumah kami. Dan syukurlah semuanya sudah selesai.

Kadang-kadang mak bapak ni tegur dengan cara kasar sikit. Anak-anak pulak cepat je merajuk. Kadang-kadang masing-masing tak memahami situasi antara satu sama lain. Apapon, sebenarnya kita kena berfikir dengan waras. Jangan ikut hati, nanti mati. Ikut rasa, binasalah hidup. Fikir semasak-masaknya sebelum buat apa jugak tindakan. Baik buruk consequencesnya.

Jangan ikut kata hati yang marah. Sebab marah itu dari syaitan. Dan selalunya keputusan yang dibuat bila marah akan mendatangkan kesal diri sendiri pada kemudian hari. Bertindaklah dengan menggunakan akal. Ingatlah orang yang tersayang. :)

"Dan (ingatlah wahai Muhammad), ketika Kami mengikat perjanjian setia dengan Bani Israil (dengan berfirman): "Janganlah kamu menyembah melainkan Allah, dan berbuat baiklah kepada kedua ibu bapa, dan kaum kerabat, dan anak-anak yatim, serta orang-orang miskin; dan katakanlah kepada sesama manusia perkataan-perkataan yang baik; dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat". Kemudian kamu berpaling membelakangkan (perjanjian setia kamu itu) kecuali sebahagian kecil dari kamu; dan sememangnya kamu orang-orang yang tidak menghiraukan perjanjian setianya." (Surah Al-Baqarah ; Ayat 83)

--------------------------------------------------------------

yus cakap : Family's First. Utamakan Family.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Monday, 10 January 2011

Rumah Siap Pahat Berbunyi

* Si Cantik Ana Rafali *
Tak dinafikan, suara Ana Rafali memang sedap. Manja-manja gitu. Lagu Tolong Ingatkan Aku pon bagus. Liriknya berpuitis. Tak heran lah M. Nasir dan juri lain suka lagu tu. Kalau tak suka, takkan lah lagu tu buleh menang RM35,000 kat Anugerah Juara Lagu ke 25 malam tadi kan.

Bukan main ramai penonton yang hadir. Rata-rata bawak sepanduk menyokong artis kegemaran diorang. Saya terfikir, alangkah indahnya kalau pemandangan tersebut mewarnai Majlis Tilawah Al-Quran. Tapi, jauh la panggang dari api. Hehehe..

Sepertimana tajuk entri saya kali ni. Rumah dah siap, AJL dah selesai. Ana Rafali pon dah berbahagia tido atas duit malam tadi. Almaklum, beliau lah penulis lirik, beliau lah jugak komposer lagu tersebut, dan beliau lah jugak penyanyi dan pemain gitar untuk lagu tu, so RM35,000 memang wholely empunya beliau lah. Bahagia sungguh jadi Ana Rafali. Cantik. Pandai pulak tu. Student TESL la katakan. Jangan lah nak speaking English ngan beliau kalau rasa English tahap semput-semput enjin Yamaha Sport yang berusia 60 tahun. Saya lah salah seorang yang semput tuh. Hikhikhik~

Malangnya, pahat masih berbunyi. Tak tau lah kenapa. Padahal kalau berbunyi pon, takde guna lagi dah. Dah siap pon rumah tu. Sekadar nak puaskan hati sendiri je lah. Personally, pendapat tak seberapa saya yang tak arif tentang muzik, sekadar mendengar melalui telinga dan ikut menyanyi melalui mulut, saya rasa vokal Black melalui Sofea Jane sangat mantap. Hampir perfect. Flawless. Jadi sangat menghairankan kenapa Black tak jadi Juara AJL 25 atau sekurang-kurangnya Vokal Terbaik.

I mean, Hafiz? Noktah Cinta? Err.. Lagu tu OK lah. Sedap suara Hafiz just that belom mencapai spesifikasi 'Mantap' pada pendengaran saya. Lainlah Black. Buleh ternganga mulut dengar dia nyanyi. Nak-nak lagi time dia tarik high note dalam lagu Sofea Jane tu.


* Jatuh Cinta Dengan Vokal Black *

Mungkin salah Black ialah beliau terlalu rileks nyanyi lagu tu. Takde gimik apa-apa. Takde terkurung dalam sangkar. Takde terjunan dalam kolam. Dan takde kena tembakan apa-apa. So, juri yang tengok pon ala-ala tidur-tidur ayam je. Dengar gitu-gitu je. Mungkin itu lah salah Black. Mungkin.

Anyway, rumah dah siap. Malas nak ketuk pahat lagi. Tapi, suara Black dan Sofea Jane memang serasi tahap gaban!


--------------------------------------------------------------

yus cakap : Enjoy je ketuk pahat. :D
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Sunday, 9 January 2011

Facebook Shut Down? Alangkah Bahagianya!

Nak tergelak pon ada bila baca status kawan-kawan kat Fesbuk. Yang kelam kabut pon ada. Yang tak tentu arah pon ada. Yang rileks saje pon ada.

Semua gara-gara berita (yang tak dapat dipastikan kesahihannya lagi) bahawasanya Facebook akan di tutup bermula 15 March 2011 ni. Pastinya semua remaja-remaja yang hidup mati serta nak berak pon mengadu kat Encik Fesbuk takkan senang duduk.

Kat mana lagi nak ngadu kalo boipren tak reply mesej? Cane nak tau kalo member dah clash ngan pakwe nye? Sape lagi nak tekan button like kat gambo yang posing maut tepi tiang KLCC tu?

Kalau lah berita ni benar, saya rasa saya lah yang paling seronok sekali! Hahahaha. Entah lah, seperti resam social networking yang lain (Myspace, Friendster, Tagged and so on and so on), saya dah semakin bosan yang amat dengan Fesbuk ni. Kalo tak silap, last saya post status kat Fesbuk masa new year hari tu. Bosan dah nak melayan Fesbuk sekarang.

Satu je kelebihan Fesbuk is it seems like EVERYBODY ada dalam ni. So memang senang nak carik kawan-kawan yang sama-sama main skipping dulu, sama-sama main kawen-kawen dulu. Senang jugak nak jadi stalker kat kekasih lama gitu.. 

Ini 3 reasons kenapa saya dah bosan dengan Fesbuk.

1) Malas nak tengok pic-pic member yang lawa-lawa, cun-cun, cantik jelita serta ensem bergaya.

Saya mengaku. Saya jeles nengok. Tau la korang cun giler. Asyik nak post gambo je. Tak silap sampai berpuluh-puluh album kat profile tu. Kejap pose muncung mulut. Kejap pakai tudung, kejap takde tudung, kejap peluk tiang. Ergh. Bosan.


2) Malas nak baca status yang sangat tak masuk akal.

"Aku nak gi berak. Jom?!" 
"Aq rs xtao cne nk gtau tp aq cyg q0 ssgt.. blablabla.."
"Going out to pick my bf. Luv u syg... blablabla.."

Err.. For all this.. Perlu keeee???


3) Jemputan-jemputan yang sangat menjengkelkan.

Masmona sent you a Farmville request.
Cik Bedah sent you a Cafe World request.
Mat Sentul invited you to Cityville. 

Adess.. Tak kuasa nak melayan.

Cuma malangnya sekarang, berita ni masih belom dapat dipastikan kebenarannya. Mungkin tipu je berita ni. Sebab kalau anda perasan logo website tu, nampak sangat menipu nye.

* The World's Only Reliable News? Macam pelik. *

Tapi tak tau lah. Kalau betol pon saya tak kisah sangat. Mende teknologi camni senang je nak ade replacement. So, no worries la pada penggemar Fesbuk.

Zuckerberg said that the decision to shut down Facebook was difficult, but that he does not think people will be upset.

“I personally don’t think it’s a big deal,” he said in a private phone interview. “And to be honest, I think it’s for the better. Without Facebook, people will have to go outside and make real friends. That’s always a good thing.”

Private phone interview? Hurmm.. Mencurigakan.


--------------------------------------------------------------

yus cakap : It's about time. Hehehe..
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Tuesday, 4 January 2011

Bila Waktu Telah Berakhir

"Yus, malam nanti try lah tengok citer Hani. Best tau." Kata rakan sekerja saya kat tempat kerja tadi.

"Tengok la. Kalau mak saya bagi hak jaga remote kat kitorang." Jawab saya.

Begitulah selalunya. Kuasa memegang remote terletak di tangan mak saya. Mutlak. So saya memang sangat-sangat jarang dapat tengok rancangan-rancangan yang dikatakan meletup-letup bang boom bang kat TV3. Sebab mak saya suka tengok TV2. Sigh.

Tapi banyak TV show kat TV3 sekarang ni guna nama orang kan? Chinta (Chanduri), Ahmad Durrah (bukan Ahmad Lurah), Ayoub (saya jarang tengok sebab tak minat Iqram Dinzly), Saka Jentayu (Jentayu tu nama orang rupanya), Hani (malam ni baru saya tengok), dan yang selalu saya tengok iklan asyik tayang sekarang, yang kalau sekali tayang, air liur dan air mata adik saya meleleh-leleh keterujaan, ialah Ustaz Amirul. Lakonan Ashraf Muslim.Yang ni start 7 Januari nanti. Entah la dapat tengok ke tak. Dah sah-sah mak saya nak tengok Gerak Khas. Adess~

Well, berbalik pada saranan kawan saya tadi. Malam ni, jam 9 malam, beria-ia lah saya nak tengok citer Hani. Heroin dia yang berlakon Laila Asyikin dulu tu. Nasib baik mood mak saya OK, maka remote boleh la beralih tangan.

Dengar je lagu latar belakang masa citer Hani tu tengah berlangsung, saya jatuh hati dengan lagu tu. Sedap susunan muziknya, liriknya apatah lagi. Syahdu dan berjaya mengingatkan. Seperti biasa, tanya je Encik Gugel. Dia mesti tahu punya. So, saya pon siap download sudah! Heheheh..

Lagu : Bila Waktu Telah Berakhir
Penyanyi : Opick



Bagaimana kau merasa bangga
Akan dunia yang sementara
Bagaimanakah bila semua hilang dan pergi
Meninggalkan dirimu

Bagaimanakah bila saatnya
Waktu terhenti tak kau sadari
Masikah ada jalan bagimu untuk kembali
Mengulangkan masa lalu

Dunia dipenuhi dengan hiasan
Semua dan segala yang ada akan
Kembali padaNya

Bila waktu telah memanggil
Teman sejati hanyalah amal
Bila waktu telah terhenti
Teman sejati tinggallah sepi


--------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Opick ni penyanyi nasyid eh? Saya pon tak kenal sangat.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Monday, 3 January 2011

The (Failed) Proposal

It's not a good feeling. To turn someone's proposal down and trying to be happy with it is not a good feeling actually.

"If i'll still b alone later on.. will u b wif me?"

That was how it all started. I know (or barely know) what he meant by that. But, instead..

"Be with you? As a friend, of course.. No doubt bout it."

"U know very well wut my question really is but u chosed to answer in that safe-way.."

I know, but I doubted it.

"You mean if you're still alone in say 2,3 years from now, u want me to be your wife?" I tried to make it clear.

"Precisely."

I doubted that he's not serious. He doesn't even know me very well, so how on earth he could proposed to me like that? Futhermore, he's a broken hearted guy who may still be missing (and love) his ex and me is just an escapism tool to swept away his feeling to his ex.

"We're not meant for each other la sayang." I replied.

"How do u know?"

"My heart says that."

I lied. My heart was muted. It said nothing. It just me who felt that I wasn't ready with such spontaneous question or so-called proposal. I was shocked probably.

I dont really know why I turned him down just like that. I am not as flawless as his ex, so I wouldn't be brave enough to bear a risk. A risk of being rejected later on.

But, I should've give it a try, shouldn't I? To let him in and fill my empty heart. But, I don't. Why?

The thing is I have reserved a place in my empty, little heart for someone. Someone who I really miss, someone who I want to spend my life with. Someone, who has said;  "You always mine." but ironically, has left me alone now. I have been this loyal because of him.

And now what is this loyalty means to him? What is this loyalty means to me? Nothing. I've let go of a golden opportunity just to get a penniless dream. Shame on me.

Back to the failed proposal. Things got worse when misunderstanding happened between me and the guy. He misinterpreted my words and I couldn't understand a thing about his true feelings, neither could I understand mine.

At that time, I thought we will never see each other again, or even if we do, things will never be the same again. We will never be as close as we used to be. I could say that I would lose a friend because of that stupid conversation.

It's true. It changed. When we met again after that incident, things just got screwed up. We were like strangers. And that's just that.

Now I know. A good friend can end up being a lover, but a lover will never end up being a good friend again. It's really an irreversible process. 

I hate this situation, to be honest. I had lost a friend. He treats me like a stranger now. I am terribly sad.

Give me a week. I'll be happy again. I wish.



"Maybe this is wishful thinking, probably mindless dreaming, but if we love again, i swear i'd love you right. I'd go back in time and change it, but I can't. Now it's the chain is on your door, I understand."

So true.


---------------------------------------------------------

yus cakap : True story. :)
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook