rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Thursday, 30 December 2010

Malaysia Champion!

Alhamdulillah! Akhirnya, penantian 14 tahun Malaysia nak menggenggam Piala Suzuki AFF 2010 berakhir dengan kejayaan malam tadi. Ternyata, doa seluruh rakyat Malaysia dan usaha anak-anak muda Harimau Malaya memang berhasil. Syukur kepada Allah atas kejayaan ni.

 * Malaysia Bolehh!!! *

Saya rasa sangat lah bangga dan seronok atas kejayaan ni. Mau tak seronok beb. Ini kejayaan termanis skuad bola sepak negara yang selama ni di'anjing'kan oleh team serantau Asia. Alhamdulillah. Dengan kejayaan ni diharap akan semakin bersemangat anak-anak muda skuad negara. Kita memang hebat! Walaupon menang dengan aggregat 4-2 tapi personally, saya rasa ni lah antara saat-saat terindah buat skuad bola sepak negara untuk mengembalikan saat kegemilangan bola sepak suatu masa dulu.

* Rio Ferdinand pon ucapkan tahniah pada skuad negara atas kejayaan menewaskan Indonesia dalam laman Twitter nya. Bangga ser! *

"Congratulations 2 Malaysia who beat Indonesia in the Suzuki cup final. I played against Malaysian u23 team 18months ago, quite a good team." 

Saat ini lah yang dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat Malaysia. Saat yang dinanti oleh semua penyokong bola sepak negara. Saat kebangkitan, orang cakap. Saat bola sepak negara kita dipandang oleh negara lain. Kalau tak negara barat, dipandang di Asia dulu pon memang bagus dah.

Begitu bangga dan seronok nya saat ini sampai Najib pon kasi public holiday esok, yakni Jumaat 31 Disember 2010. Detik-detik manis yang berjaya dilakar oleh skuad bola sepak negara sebelum menuju tahun baru 2011. Semoga tahun baru ni membawa seribu lagi kemanisan buat semua.

 * Wira-wira kita dirai ketika tiba di KLIA *

Bila baca balik kisah pemain-pemain kita dan penyokong pasukan Malaysia di Indonesia yang di anak tiri kan, saya rasa amat terkilan. Sanggup diorang bagi team kita berlatih kat kawasan kolam renang je? Dah tu, Rajagobal gak bagitau yang pemain kita sebenarnya takde pon dapat berlatih dengan betul-betul sebelum perlawanan. Just wat senaman pemanas badan je. Aduhaii.. Nampak sangat diorang ni takut dengan bayang-bayang sendiri. Dah tu dengan bangga lak mengaku yang diorang berusaha sedaya upaya cuma nasib gagal menyebelahi diorang.Pengecut btol! (Sumber)


* Pemain yang paling penat (saya rasa) sepanjang 90 minit di Stadium Bung Karno, Indonesia - Khairul Fahmi goalkeeper hebat Malaysia! *

Memang hebat perlawanan semalam. Saya tengok kat rumah je, tapi memang terasa debarannya. Sedih sangat bila tengok kat stadium begitu banyak baju merah. Tak nampak langsung baju kuning! Sedih betul!

Tapi saya tabik dan salute dengan semangat juang pasukan Malaysia. Memang saya salute sangat-sangat. Di depan 95,000 penyokong baju merah, dan tak kelihatan langsung baju kuning, pasukan Harimau Malaya hebat dan berjaya menggetarkan team Indon. Memang diakui kita jarang menyerang, tapi sekali kita menyerang memang leh terkencing si Markus. Hebat!

Dan tak dinafikan jugak, Indon banyak jugak menyerang. Tapi, saya rasa kita patut say thanks a zillion kat Khairul Fahmi yang sangat, sangat cemerlang malam tadi! Saya rasa tak terkira bola dan cubaan yang berjaya di halang oleh Khairul Fahmi. Awesome!

* "Yeah! Aku lah terhebat! So what??!" Hehehe *

Saya respek pemain kita sebab berjaya menggetarkan hati team Indon dengan ketenangan dan ke'rileks'an mereka. Apa tak nya, saya bila tengok Khairul Fahmi yang jalankan tugas dia, rasa sangat kagum ser! Cara dia tangkap bola, cara dia tepis bola, nampak macam dia rileks sangat. Memang psyco mamat ni! Macam dia wat latihan harian je. Rileks sangat! Tapi mantap ser. Sikit jam lagi, saya rasa dia leh jadi cam Edwin Van der Saar la. Heheheh..

Seperti biasa, bila dah kalah, mesti banyak je cerita-ceriti yang keluar dari media Indon. Macam masa diorang kalah kat Bukit Jalil tu, diorang cakap ada sorang cina yang upah dukun. Memang completely stupid! Diorang tak tau ke kat Malaysia ni macam mana. Kita bukan macam diorang kan? Nak upah-upah dukun lak. Orang cina lak tu. Memang merepek! Kenapa tak cakap Rajagobal je yang upah dukun? Gila betul! (Sumber)

Malas la nak cerita pasal Indon yang fanatik sangat sampai tak boleh terima kenyataan yang diorang dah tunduk di kaki 11 pemain Malaysia. Nak jugak cover malu. Laser la, dukun la. Huh! Annoying! Kalau macam ni la mentaliti diorang, buat malu jer negara Asia. Sir Alex Ferguson pon gelak guling-guling je kalau baca dakwaan diorang ni.

* Fanatik yang Takde Maknenye! Hikhikhik~ *

Biarlah diorang hanyut dengan kefanatikan diorang. Yang pastinya, Malaysia Champion!! YEEEEHAAAAAWWWW! :D

p/s : Maaf, entri agak emo dan ada nada-nada kebanggaan. Kalau tersalah bahasa atau terkasar, mintak mahap yeee! :)

Sumber-sumber berita lain yang menarik untuk dikongsi :

Dari Malaysia :

Berakhir Kemarau 14 Tahun

PM, TPM Puji Skuad Negara

Sumber Gambar


Dari Indonesia :

Kapten Minta Maaf

Siapa Bilang Indonesia Kalah

Indonesia Menang Tapi Tak Juara

Spirit Senayan Layak Jadi Teladan


------------------------------------------------------------

yus cakap : Ternyata doa kepada Allah itu lebih berkuasa dari jampi atau kucing ramalan Indon. Hikhikhik~
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

4 comments:

  1. hohohohoh....sokong22.dah kalah nk bg alasan lak mcm2..mmg pengecut je bt camtu...huh...

    ReplyDelete
  2. jgn dilyan..gelak je kat diorang tu..kahkah!!

    ReplyDelete
  3. tu lah perbezaannya penyokong Malaysia ngan Indonesia. kita ni baik2 belaka. takde nak lebih2 mengkomplen atau ngutuk pasukan lawan, walaupon kita kalah teruk (macam masa kene belasah 1-5 tempoh hari). Malaysia memang best! :D

    ReplyDelete
  4. peminat dorang mmg menakutkan

    ReplyDelete