rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Wednesday, 29 December 2010

6 Makanan Melawan Kanser

Waktu sedang makan tengah hari di tempat kerja tadi, seorang kawan saya bercerita tentang saudaranya yang dihinggapi kanser payudara. Dah mencapai tahap serius sebab kedua-dua payudaranya dah pon dibuang (istilah ni betul ke ek? Sori kalau kasar sangat.) melalui satu pembedahan minggu lepas dan selepas ni terpaksa menjalani kemoterapi mengikut masa yang ditetapkan pihak hospital. Kebetulan kawan saya ni pon ade sejarah keluarga yang menghidapi kanser payudara. Kakaknya ada yang meninggal dunia akibat kanser payudara.

Jadi saya terfikir. Kenapa begitu banyak kes kanser sekarang ni? Bukan sejenis je penyakit kanser ni. Ada kanser payudara, kanser prostat, kanser serviks, kanser mulut, kanser apa-apa lagi lah. Agaknya, setiap organ dalam badan kita berkemungkinan mempunyai kanser masing-masing. Isk~

Mengikut penyelidikan pengkaji-pengkaji kanser, cara termudah untuk menghindarkan diri dari dihinggapi kanser ialah dengan memeriksa peti ais anda. Kata yang mudah ialah menjaga pemakanan anda. So, kali ni saya nak kongsi enam jenis makanan yang berupaya melawan kanser.

Menurut Richard Beliveau, PhD, pengerusi bagi kawalan dan perubatan kanser di University of Qu├ębec di Montreal, Kanada dan penulis buku Foods to Fight Cancer, "Semua kajian tentang kanser dan nutrisi mengakui ada baiknya mengkonsumsi makanan berdasarkan tumbuh-tumbuhan disebabkan kandungan fitonutrien dan pelbagai kandungan baik yang lain."

Antara 6 tumbuhan tersebut ialah :

1) Brokoli

Adalah tumbuhan di dalam famili Cruciferous. Semua tumbuhan dalam famili ini mengandungi agen anti-kanser tetapi hanya brokoli mengandungi sulforaphane, yakni sebatian yang dapat meransang enzim perlindungan tubuh dan membuang bahan kimia penyebab kanser dalam badan.

Membantu mencegah : Kanser payudara, hati, jantung, prostat, kulit, perut dan membran kulit.


2) Buah-buahan beri

Semua tumbuhan beri mengandungi fitonutrien anti-kanser. Black raspberies salah satunya mengandungi kandungan phytochemical yang tinggi iaitu anthocyanins, yang memperlahankan pertumbuhan sel kanser dan membantu perkembangan saluran darah, menurut Gary D Stoner, PhD, profesor perubatan dalaman di The Ohio State, University of Medicine.

Membantu mencegah : Kanser kolon, esofagal, mulut dan kulit.


3) Tomato

Merupakan sumber lycopene, iaitu sejenis karatenoid yang memberi warna merah pada tomato. Sebatian ini baik kerana lycopene berupaya menghentikan pertumbuhan sel kanser endometrial dalam kajian Richard Belivieau Nutrition and Cancer. Kanser endometrial ini telah mengakibatkan kematian hampir 8000 nyawa setahun.

Membantu mencegah : Kanser endometrial, jantung, prostat dan perut.


4) Kacang walnut

Kandungan phytosterols (sejenis molekul kolestrol dalam tumbuhan) menunjukkan sifat menghalang dan memperlahankan reseptor estrogen dalam pertumbuhan sel kanser payudara, menurut Elaine Hardman yang merupakan profesor madya di Marshall University School of Medicine di Huntington, West Virginia.

Membantu mencegah : Kanser payudara dan prostat.


5) Bawang putih

Kandungan phytochemical dalam bawang putih dikaji dapat menambahkan pertumbuhan nitrosamine, sebatian karsinogen yang terbentuk dalam perut apabila kita makan makanan mengandungi nitrat, sejenis preservative makanan yang biasa ditemui. Menurut Iowa Health Study, wanita yang banyak makan bawang putih dalam diet mereka boleh mengurangkan 50% risiko kanser kolon berbanding mereka yang kurang mengambil bawang putih dalam diet seharian.

Membantu mencegah : Kanser payudara, kolon, esofagal dan perut.


6) Kekacang 

Kajian dari Michigan State University menunjukkan kacang berupaya mengurangkaninsiden kanser kolon dalam tikus, kerana legume yang kaya dalam kekacang boleh meningkatkan paras lemak asid butyrate yang mempunyai kesan perlindungan terhadap pertumbuhan kanser. Ada kajian dalam Crop Science yang menyatakan bahawa kekacang berupaya merencatkan pertumbuhan kanser payudara pada tikus.

Membantu mencegah : Kanser payudara dan kolon.


----------------------------------------------------------------

yus cakap : Selalunya makanan kesihatan ni memang tak sedap. Dan yang sedap itu selalunya tak menyihatkan. Adesss~
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

3 comments: