rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Sunday, 17 October 2010

Cinta Sejati

Sejak kebelakangan ni, saya selalu di 'bahan' oleh kawan-kawan saya. Terutama sekali kat Fesbuk. Semuanya berpunca dari post-post status saya yang mungkin kedengaran agak jiwang. Kalau bukan status, mungkin video yang saya share, atau link-link yang saya kongsi. Semuanya akan jadi bahan gurauan rakan-rakan, terutama sekali rakan-rakan sekolah saya yang dah lama tak jumpa.

Bukan saya sengaja. In fact, saya sendiri tak perasan yang lately, saya jadi semakin jiwang. Hehehe. Saya dah bertekad tak nak jiwang lagi dah. Tapi ntah kenapa, nak jugak TERshare status-status yang jiwang kat Fesbuk sana. Aduhaii..

In reality, saya bukanlah sorang yang jiwang. Saya rasa saya ganas la jugak. Masa saya sekolah dulu, saya ni kira brutal punya perempuan la jugak. Takde nye nak kontrol-kontrol ayu ni. Tapi, masa raya lepas, saya berpeluang jumpa kawan-kawan sekolah dulu. And reaksi diorang bila jumpa saya;

"Wah.. Yus sekarang dah lain la. Dah jadi stok-stok kontrol ayu gitu."

"Amboi Yus.. hilang dah brutal?"

"Yus skarang dah lain dah.. dah matured dah dia.."

Saya sengih je bila kawan-kawan usik saya camtu. Ntah apa yang kontrol ayu nya saya pon tak pasti. Kat mana yang matured nya saya pon tak tahu. Saya rasa saya masih macam dulu. Gelak kuat-kuat (sure takde ayu nya dah!) macam dulu jugak.

Mungkin sebab kitorang jumpa kejap je, so tak terpampang lagi sikap saya yang sebenarnya masih macam dulu. Kalau jumpa hari-hari, tau la saya macam mana.

OK lah, sebenarnya saya nak berkongsi satu kata-kata yang saya jumpa dari internet.

"Love is sweet when it's new, but sweeter when it's true."

Sweet kan kata-kata tu. Seringkali kita dengar, masa bercinta tu lah masa yang paling manis di antara pasangan kekasih. Tapi, bila dah kahwin, barulah semuanya terbongkar. Kata orang, true colors akan nampak hanya bila dah kahwin.

Memang la kan? Masa bercinta, jarang-jarang jumpa. Kalau jumpa mesti ada batas-batasannya. Mesti ada yang cover-cover sana-sini. Biasalah. Dan masa bercinta kita tak spend twenty four hours dengan kekasih hati. Kalau masa dating, makan KFC tu, boleh tolong koyak-koyakkan isi ayam tu lagi sebab si awek tak tahan panasnya.

Lainlah bila dah kahwin. Duduk serumah. Tidur sekatil. Masa tu baru tau sikap dan attitude sebenar pasangan kita tu. Twenty four hours, seven days per week mengadap pasangan tu. Mana tak nampak true colors nya. Sampai bila nak covernya perangai sebenar kita kan? Masa ni, kalau tak tahan panas bila makan KFC, bukan si suami nak tolong koyakkan isi ayam, ditempelak pulak si isteri yang nak manja-manja tu.

"Alah.. mengada-ngada. Tunggu jer la sampai sejuk, baru makan." kata si suami.

Adess.. Sadis betol. Hikhikhik~

Sebab tu la, seboleh-bolehnya, kena kurangkan lah period atau waktu masa bercinta tu. Supaya bila dah kahwin, masih banyak yang boleh di discover. Barulah ada thrill di situ. Ngehehehhe. Kalau bercinta lama-lama, sampai suatu masa kita akan rasa jemu dan bosan dengan pasangan. Itu yang kahwin tak sampai dua tiga tahun, dah terjah pintu Mahkamah Syariah. Nauzubillah la ye.

Sememangnya kita mengharapkan yang terbaik lah dalam sesuatu perhubungan. Apa lagi hubungan suami isteri. Kalau diizinkan Allah biar berkekalan ke akhir hayat dan bertemu pulak di syurga Allah. Subhanallah.

Cinta yang macam ni lah yang dikatakan cinta sejati. True love. Macam quote yang saya berikan tadi, cinta tu indah bila masih baru, tapi lebih indah bila ia cinta yang sejati.

Dalam sesebuah perkahwinan, kalau ada cinta sejati ni alangkah indahnya kan? Akan sentiasa di 'refresh' je kebahagiaan dalam alam perkahwinan. Sentiasa baru. Sentiasa indah. Alangkah bahagianya. Yang pastinya, dengan hadirnya restu dan redha dari Allah, insyaAllah bahtera perkahwinan macam tu bukanlah mustahil. Kena selalu doa dan doa dan doa la. Kan?

"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul." (Surah Al-Baqarah, Ayat 186)

Dalam alam perkahwinan, bila dah nampak true colors masing-masing, pasangan seharusnya menerima seadanya kelebihan dan kekurangan pasangannya tu. Tak semua sempurna. Kita sendiri pun banyak kekurangan, kenapa kita mengharapkan seseorang yang sempurna untuk melengkapkan kita?

"True love does not come by finding the perfect person but by learning to see an imperfect person perfectly."

Semoga kita berjaya memperolehi cinta yang sejati. Cinta yang diredhai Allah s.w.t. Biarlah kita menunggu lama sikit untuk cinta sejati tu muncul, sebab insyaAllah, cinta sejati tu berbaloi dengan penantian kita.

 * True Love Is Hard To Find but It Is Worth Waiting and Fighting For *


-------------------------------------------------------------

yus cakap : Nak lebih banyak Love Quotes? Klik jer kat link tu and anda boleh dapat quotes yang memang bapak jiwang! Hahahha..
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

6 comments:

  1. owh true love.... ^^
    "True Love Is Hard To Find but It Is Worth Waiting and Fighting For".. power arh ayat ni... =D

    ReplyDelete
  2. fzikuz : hehehe.. mekasih nik.. terfikir tentang true love lak malam ni.. susah nak cari true love. bila rasa cam dah dapat, rasa ragu-ragu pulak. aduii.. hehehe ;)

    ReplyDelete
  3. rasa ragu2? xbleh mcm tu, tkut nnti mnyesal di kemudian hari.. ^^

    "It's so hard to find a true love, because it's so little who found the way, and only a few is strong enough to stand for the difficulties"

    ReplyDelete
  4. waaaa...alhamdulillah untuk yus jika dah jumpe your true life =)

    aku xtaulah r nak cakap coz maybe lum jumpe..if u find your true love,u will know his the one for u<---kata2 dari org yg berpengalaman yg telah bertunang n kawen

    p/s:i'm happy for u my dear =)

    -mida-

    ReplyDelete
  5. fzikuz : hurmm.. thanks.. u've always been good to me.. i cant thank you enuff.. u're such a sweetie tau! ;)
    taktau la nak cakap.. apa2pon saya serah pada jodoh je la. kalau wujud jodoh ngan si dia, insyaAllah ada la.. :)

    mida : mekasih bebanyak.. really appreciate that.. cuma aku selalu doa je la.. walau apa ketentuan Tuhan, moga diberi kekuatan untuk aku hadapinya.. please.. do pray for me! :)

    ReplyDelete