rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Sunday, 15 August 2010

Fobia

Semua orang tahu, fobia tu bermacam-macam jenis. Dan gejala fobia ni different bagi setiap manusia. Ada yang serius, ada jugak yang minor saje.

Dulu masa kecik-kecik, saya takut dengan ketinggian. Bahasa canggihnya, Acrophobia. Even if bila saya berdiri kat tingkat 3 sesebuah banggunan pon, saya dah rasa seram sejuk. Rasa pening, nausea, dizzy, macam-macam lagi la.

Tapi, sekarang saya dah berjaya overcome fobia tersebut. Err.. Takdela sepenuhnya tapi kalau setakat tingkat 3 atau 4 atau 5 tu, saya dah tak rasa kelam-kabut sangat kalau tengok ke bawah. Masih ada sikit-sikit rasa mual, tapi OK la. Tak teruk sangat dah.

Cuma dari dulu sampai sekarang, saya takut dengan tangga. Saya takut betol kalau memanjat tangga. Tak kira la sikit atau banyak anak tangga tu. Saya mesti kena pegang holder kat tepi tangga tu. Risau betol kalau tetiba saya jatuh terbalik ke belakang. Isk.. Nauzubillah.

Bila saya search-search kat internet tentang 'fobia takut tangga' ni (atau nama canggihnya Stepnophobia), rupa-rupanya ia dikategorikan dalam Acrophobia jugak. Antaranya, takut tinggi, takut panjat tangga, takut elevators dan yang sewaktu dengannya. Semua tu dalam kategori Acrophobia. Maka, frust la saya. Ingat dah dapat overcome takut tinggi, rupanya still ada penyakit ni. Hehehehe..

Selain tu, saya jugak mengalami sejenis fobia terhadap jarum suntikan. Itu namanya Trypanophobia. Actually, segala yang berkaitan ubat, doktor, hospital, jarum suntikan - semua saya fobia!

Yang terbaru, saya baru overcome satu jenis fobia yang saya alami. Actually benda ni dah wujud dalam diri saya sekian lama. Berdasarkan segala pengalaman dan perkara yang pernah berlaku dalam diri saya, saya baru sedar saya mempunyai gejala Arrhenphobia. Saya tak sangka pulak kewujudan fobia jenis ni.

Apa tu Arrhenphobia? The answer is : Fear of men.

Macam hape je dengar kan? Tapi saya sedar saya memang alami benda ni. Saya memang tak pernah bercinta, tapi saya banyak la jugak kenal-kenal manusia berlainan jantina melalui internet. Yes. Saya salah seorang penggemar chatting di zaman muda-muda. Kat situ la saya kenal mereka.Kat alam nyata ni saya memang tak pernah rapat dengan lelaki. Haaa~

Tak payah la saya cerita semua yang terjadi dalam hidup saya yang berkaitan manusia-manusia lelaki yang saya pernah kenal ni. Tapi segala yang berlaku telah mematangkan saya dan hasilnya, saya mengalami fobia terhadap lelaki.Dan atas sebab fobia ni jugak la, amat susah untuk saya 'cuba' rapat dengan lelaki, maka sebab itu saya tak pernah 'bercinta', dan mungkin atas sebab tu la saya takkan berkahwin.

Errkk??!! Sangat berkaitan semua tu.

Namun, bila saya tanya pakcik Gugel tentang fobia ni, saya jumpa benda ni di anxietycure.org :

Arrhenphobia is an unnatural fear of men which can hamper one’s progress in life. Men are prevalent in all walks of life, and thus this fear has to be eradicated. Unlike envisioned, arrhenphobia is curable; you just have to approach the right people.

Note that -->  you just have to approach the right people. Hehehhee..

The right people. Itu la yang dinanti-nanti. Mungkin akan tiba masa saya bertemu the right people dan saya akan hapuskan fobia ni. Yess!


----------------------------------------------------------------------

yus cakap : Macam-macam jenis fobia. Nama fobia pon sedap-sedap.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

9 comments:

  1. ohoOOoo.. luar biasa nyew Arrhenphobia..
    x sngka wjud jgak ea fobia gni...
    wish you can overcome this phobia! ^_^

    ReplyDelete
  2. fzikuz : tu la pasal.. tak penah dgr kan? tak sangka fobia ni macam2.. :D

    hopefully, dapat la overcome fobia ni.. tengkius.. ehehhehe

    ReplyDelete
  3. Arrhenphobia..
    Tak sangka wujud phobia camni...
    Pasti awk akan jumpa sorang dan satu2nya yg membebaskanmu dari ketakutan tersebut...
    Amin...

    ReplyDelete
  4. langit.. aminnn.. thank you very much! :)

    ReplyDelete
  5. pelik2 jugak eh name2 fobia neh..hehehe....saya fobia dengan DARAHHHHH

    ReplyDelete
  6. salam yus
    saya suka baca blog awk, cuz i found lot of common between us.tentang arrhenphobia ( name dh dkt arrhenius equation ), rasenya betol.kite tunggu the right men

    ReplyDelete
  7. wsalam muslimah.. timer kasih sebab sudi singgah umah buruk saya ni. banyak yg common antara kita? wahh.. ada chemistry la ni (saya tk pandai bab matematik, ape lagi arrhenius equation tu.. hikhikhik).. apapon, smoga kita bertemu the right man tu.. :)

    ReplyDelete
  8. sme jgak dgn sy..arrhenphobia..ingt sy sorg je...ppe pon epi dpt jmpe geng sme fobia.haha.blh plak..slm prknalan :)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum,phobia kita sama la 😂.Ingatkan kita sorang je ada.Dkt kolej mmg tkut sgt nk ckp dgn llki.Smpaikan classmates llki sy tk knl sy huhu teruknyaa.Terima kasih ats info phobia tu.👍.Brguna sgt

    ReplyDelete