rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Sunday, 15 August 2010

Fobia

Semua orang tahu, fobia tu bermacam-macam jenis. Dan gejala fobia ni different bagi setiap manusia. Ada yang serius, ada jugak yang minor saje.

Dulu masa kecik-kecik, saya takut dengan ketinggian. Bahasa canggihnya, Acrophobia. Even if bila saya berdiri kat tingkat 3 sesebuah banggunan pon, saya dah rasa seram sejuk. Rasa pening, nausea, dizzy, macam-macam lagi la.

Tapi, sekarang saya dah berjaya overcome fobia tersebut. Err.. Takdela sepenuhnya tapi kalau setakat tingkat 3 atau 4 atau 5 tu, saya dah tak rasa kelam-kabut sangat kalau tengok ke bawah. Masih ada sikit-sikit rasa mual, tapi OK la. Tak teruk sangat dah.

Cuma dari dulu sampai sekarang, saya takut dengan tangga. Saya takut betol kalau memanjat tangga. Tak kira la sikit atau banyak anak tangga tu. Saya mesti kena pegang holder kat tepi tangga tu. Risau betol kalau tetiba saya jatuh terbalik ke belakang. Isk.. Nauzubillah.

Bila saya search-search kat internet tentang 'fobia takut tangga' ni (atau nama canggihnya Stepnophobia), rupa-rupanya ia dikategorikan dalam Acrophobia jugak. Antaranya, takut tinggi, takut panjat tangga, takut elevators dan yang sewaktu dengannya. Semua tu dalam kategori Acrophobia. Maka, frust la saya. Ingat dah dapat overcome takut tinggi, rupanya still ada penyakit ni. Hehehehe..

Selain tu, saya jugak mengalami sejenis fobia terhadap jarum suntikan. Itu namanya Trypanophobia. Actually, segala yang berkaitan ubat, doktor, hospital, jarum suntikan - semua saya fobia!

Yang terbaru, saya baru overcome satu jenis fobia yang saya alami. Actually benda ni dah wujud dalam diri saya sekian lama. Berdasarkan segala pengalaman dan perkara yang pernah berlaku dalam diri saya, saya baru sedar saya mempunyai gejala Arrhenphobia. Saya tak sangka pulak kewujudan fobia jenis ni.

Apa tu Arrhenphobia? The answer is : Fear of men.

Macam hape je dengar kan? Tapi saya sedar saya memang alami benda ni. Saya memang tak pernah bercinta, tapi saya banyak la jugak kenal-kenal manusia berlainan jantina melalui internet. Yes. Saya salah seorang penggemar chatting di zaman muda-muda. Kat situ la saya kenal mereka.Kat alam nyata ni saya memang tak pernah rapat dengan lelaki. Haaa~

Tak payah la saya cerita semua yang terjadi dalam hidup saya yang berkaitan manusia-manusia lelaki yang saya pernah kenal ni. Tapi segala yang berlaku telah mematangkan saya dan hasilnya, saya mengalami fobia terhadap lelaki.Dan atas sebab fobia ni jugak la, amat susah untuk saya 'cuba' rapat dengan lelaki, maka sebab itu saya tak pernah 'bercinta', dan mungkin atas sebab tu la saya takkan berkahwin.

Errkk??!! Sangat berkaitan semua tu.

Namun, bila saya tanya pakcik Gugel tentang fobia ni, saya jumpa benda ni di anxietycure.org :

Arrhenphobia is an unnatural fear of men which can hamper one’s progress in life. Men are prevalent in all walks of life, and thus this fear has to be eradicated. Unlike envisioned, arrhenphobia is curable; you just have to approach the right people.

Note that -->  you just have to approach the right people. Hehehhee..

The right people. Itu la yang dinanti-nanti. Mungkin akan tiba masa saya bertemu the right people dan saya akan hapuskan fobia ni. Yess!


----------------------------------------------------------------------

yus cakap : Macam-macam jenis fobia. Nama fobia pon sedap-sedap.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Wednesday, 11 August 2010

Berdoalah Pada Allah s.w.t

Ada orang pernah cakap, kita kalau berdoa, doa yang baik ialah doa minta kekuatan dari Allah supaya dapat kita tempuhi apa sahaja ujian yang diberiNya. Kata orang tersebut lagi, macam sia-sia untuk kita, hambaNya nak mintak kekayaan, kegembiraan, kebahagiaan dan segala jenis kebaikan, kalau kita tak kuat untuk hadapi ujian di sebalik pemberianNya itu.

Mula nya saya terfikir, benar juga. Untuk apa kekayaan kalau kita tak dapat melawan nafsu bila dah kaya. Tak guna segala kekayaan kalau kita secara tiba-tiba berubah menjadi Haji Bakhil. Untuk apa juga kebahagiaan kalau kita tak dapat menghadapi ujian di sebalik kebahagiaan yang Allah bagi pada kita.

Tapi, hakikatnya, Allah itu Maha Pemurah. Allah itu Maha Adil.

Minta lah apa juga yang kita inginkan. Dia Pemilik alam semesta yang maha luas ni. Dia Raja Pemerintah yang memiliki segala-galanya. Malah, Allah sendiri dah pesan kepada hamba-hambaNya supaya minta tolong padaNya. Jangan jadi sombong, sampai taknak meminta pada Dia, Tuhan semesta alam.

Namun, jangan dilupa. Allah itu Maha Adil. Jika ada suka, maka akan ada dukanya. Jika ada sengsara, insyaAllah akan tiba bahagia. Yang penting harus yakin dan tawakkal pada Allah.

Jadinya, tak salah untuk kita minta kebahagiaan, atau kekayaan, atau kesenangan atau apa saja. Yang penting, mintak jugak Allah beri kita kekuatan untuk menghadapi ujian dan dugaan hidup ini. Berdoalah pada Allah moga kita sentiasa tetap di atas jalan agamaNya yang lurus.

Firman Allah s.w.t dalam Surah Ali-Imran (Ayat 8) :

(Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya."

Kadang-kadang kita mudah nak menyalahkan takdir bila berlaku perkara yang berbentuk musibah. Sedangkan takdir itu tertulis dengan kalam Allah, dan pastinya ada kebaikan dan hikmah tertentu.

Kadang-kadang kita lupa Tuhan bila kita diberi kesenangan. Lupa untuk bersyukur. Lupa untuk berterima kasih pada Allah yang memberi bantuanNya pada kita.

Inilah permulaan baru kita. Permulaan kepada yang lebih baik. Berubah menjadi hamba Allah yang lebih baik, insyaAllah. Sempena Ramadhan 1431 kali ini.

*Gambar dari pakcik Google*

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak.

"Permulaan (awal) Ramadhan itu rahmat, pertengahannya keampunan dan akhirnya (penghujungnya) pembebasan dari api neraka." (Hadis Nabi s.a.w)


-----------------------------------------------------------

yus cakap : Salam Ramadhan buat semua kawan-kawan yang sudi singgah di rumah buruk saya ni. Semoga anda sentiasa diberkati dan dirahmati Allah s.w.t hendaknya. Doakan untuk saya jugak ye.. Timer kasih..
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Saturday, 7 August 2010

Because I'm A Girl

Masa saya study dulu, sekitar tahun 2005 atau 2006 gitu, ada satu video klip yang saya ambil dari seorang kawan. Lagu nya sangat, sangat menyentuh perasaan. Saya sangat suka lagu dan video klip tersebut sehingga saya nangis everytime saya tengok. Video tu bersemadi dalam PC saya sekian lama sampai la PC saya telah merosakkan dirinya sendiri sejak setahun (or dua tahun) yang lepas. Dan terpaksa diformat semula (yang mana sekarang dah rosak balik PC tu). Sejak tu saya dah lama tak tengok video tu.

Tapi, walaupon begitu, setiap jalan cerita klip video tu sangat saya ingat. Sampai sekarang.

Entah kenapa, sejak dua tiga hari lepas saya rasa nak sangat tengok video tu balik. Masalahnya, saya tak tau tajuk lagu or penyanyi nya. Yang saya ingat ada perkataan 'Kiss' pada awal minit klip tersebut. Mungkinkah penyanyi nya? Atau tajuk lagunya? Saya pon tak pasti.

Maka bermula pencarian saya dua hari lepas. Saya cari dekat YouTube. Dengan kata kunci nya Kiss.

Silap besar saya bila yang muncul, merupakan video-video yang.. erm.. 18SX.

Cesssttt~

Lalu, semalam saya tanya pakcik Google. Dan saya memang salute pakcik Google. Saya rasa semua benda dalam dunia ni dia tahu. Hurmmm~

Mula-mula saya letak word 'Kiss'. Tapi pakcik Google kasi jawapan pelik-pelik jugak. Lantas, baru saya teringat yang klip tersebut dari negara Jepun (dulu saya percaya begini), so saya taip 'Japanese singer Kiss'.

Nasib baik pakcik Google memberi kerjasama yang cukup baik. Saya dah dapat klip tersebut. Sangat, sangat suka hati ini!

Setelah menyelidik sedikit sebanyak, baru saya tahu, klip tersebut dari penyanyi Korea, bernama Kiss. Tajuknya 'Because I'm A Girl'.

Saya paste kat sini untuk tatapan anda semua. Ada banyak video berkaitan, tapi yang ni best sebab ada lirik (Korean and English). Memang sedih giler!

Baiklah. Untuk yang berjiwa lembut macam saya, sediakan tisu. Sekian, terima kasih. Enjoy.




-------------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Sampai sekarang, bila tengok klip video ni, saya still tersentuh. Nangis lagi. Cesstt~
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook