rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Monday, 5 July 2010

Entri Penat

Ehem. Apa nak tulis eh? Rasa kekok nau le saya nak menulis sekarang nih. Actually, saya tak reti dah nak menulis. Tapi takde la hasrat nak 'menguburkan' dan 'merobohkan' rumah saya ni walaupon segan yang amat sebab macam dah lama giler tak mengupdate blog.

Bukan hape, sibuk yang tersangat sekarang ni. Kerja baru saya sekarang ni semakin melimitkan masa untuk saya mengambil tahu hal ehwal semasa, idea nak menulis pon semakin berkurang. Lagi pulak, saya dah stay dengan family. Jadinya, saya dah tak boring. Bila dah tak boring, takde la saya ngadap tenet je kerja.

Actually, saya baru jer balik dari KL semalam. Menghantar adik lelaki saya yang dapat sambung study kat UM. Dia dapat course Engineering (Civil). Seronok + bangga la jugak sebab so far kami adik-beradik berjaya mengabulkan hasrat arwah abah yang nak kitorang sambung belajar ke universiti. Alhamdulillah.

* (Gambar fail) Adik lelaki yang sambung study tu berada di hujung sebelah kanan *

Tinggal adik bongsu saya jer sekarang ni. Tahun ni dia akan ambil SPM. Tak tau la macam mana. Hopefully dia OK la jugak.

Adik lelaki saya yang bongsu ni nak kata tak pandai, tak la jugak. Tapi dia ni malas sikit. Kerja sekolah tak pernah nampak dibuatnya pon. Asyik-asyik tido. Bangun tido, makan. Uhuk~

That's why masa hantar abang dia ke UM hari tu, saya insist nak bawak dia sekali. Sebab saya nak motivate and phsyco dia sikit. Hopefully, terdetik la kat hati dia nak ikut jejak langkah kakak-kakak dan abang dia ni. Uhuk~

Penuhla kereta kecik saya bila satu family hantar adik saya ni ke KL. Mak yang tak boleh berjalan pon nak jugak pergi hantar. Nak sangat-sangat ikut. So, bawak la. Usung la mak. Tapi, saya tau mak jugak seronok sebab anak dia dapat masuk U. Adik saya ni pon ada sejarah sendiri jugak.

Dulu masa abah baru meninggal, dia Form 2. Mungkin emosi kurang stabil, dia rebel. Kat sekolah dia buat hal. Tak fokus dalam kelas. Pendiam. Rules pon tak ikut. Rambut tak gunting. Baju tak tuck-in. Baju sekolah yang saya dah gosok tak dipakai, dia pakai baju tak bergosok. Nak tunjuk degil dia. Mak pon tak boleh cakap apa masa tu. Tak diendah pon.

Berapa kali mak dipanggil ke sekolah sebab cikgu cakap dia degil. Kerja sekolah tak buat. Pastu bila ditanya tak jawab. Berkawan dengan budak nakal. Macam-macam lagi la masalah dia. Cikgu-cikgu pon kenal. Segan jugak bila terserempak cikgu kat pasar malam, and cikgu mula sebut tentang perangai-perangai nakal adik lelaki saya tu.

Masa tu, saya baru jer masuk UTM. Nak cakap atau slow talk dengan dia memang tak boleh. Kalau boleh pon mesti tak diendahkan. Yang saya boleh buat hanya berdoa. Dan tak push dia. Ikut aje la perangai dia.

Nasib baik semakin lama dia semakin OK. Study pon makin OK. Cuma dia agak reserved sikit. Kurang bercakap dengan kami, malah dengan mak pon tak banyak ceritanya. Setiap hari waktu tu, saya berdoa semoga hubungan kami adik-beradik akan baik.

Saya rasa doa saya dimakbulkan Allah melalui ujian yang Allah beri. Allah uji keluarga saya dengan keadaan mak yang tak sihat (tak boleh berjalan). Tapi dengan ujian ini, Allah telah satukan kembali hati kami sekeluarga. Adik lelaki saya yang selama ni 'kurang' mempedulikan family semakin rapat dengan mak, semakin dekat dengan family.

Inilah hikmah di sebalik ujian yang Allah beri. Sangat bersyukur. Alhamdulillah.

That's why saya dapat rasakan betapa sejuknya hati mak bila adik lelaki saya ni berjaya sambung pengajian ke universiti. Seronok sangat mak dapat hantar adik ke UM semalam. Sampaikan bila tanya "Mak letih tak?", jawapan mak "Tak." dengan senyum simpul. Suka la tu.

Sebelum berpisah dengan adik saya kat U dia, sempat la dia bersalam dengan mak. Mak yang sensitif dah sah-sah la menitis airmata tu.

Saya terkejut jugak bila nampak adik lelaki saya menitiskan airmata. Menitis airmata dia jatuh ke pangkuan mak. Masa tu adik perempuan saya pon apa lagi, jatuh jugak la airmata. Saya yang jiwa lembut ni pon, nak nangis jugak, tapi tahan jer. Bukan nyer nak pergi medan perang pon adik saya tu. Nak sambung study jer. Apa yang nak nangis sangat kan? Isk~

Saya tenangkan adik dan mak. Dalam hati saya pon rasa cam nak bersembur airmata gak. Jiwa lembut la katakan. Errkk??!!

Akibat terlalu letih dan penat sebab saya sorang yang drive ke KL tu, saya pon cuti la hari ni. Best best..


----------------------------------------------------------

yus cakap : Tak sangka lelaki pon nangis jugak kan? Uhuk~
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

2 comments:

  1. ahak... ^_^
    alah klo nangis pn xpe Yus..
    biasalh tu kn.. tu tndenyew adik Yus tu syg nk tnggalkn mak die.. gud boy! =)

    ReplyDelete
  2. hahaha.. janganla gitu.. saya nangis kene kaver bro.. nnti jatuh air muka kakak sulung..
    wohohoho~
    :D

    ReplyDelete