rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Monday, 14 June 2010

20 Fakta Tentang Mimpi

Bila dah lama tak menulis nih, rasa macam 'ketat tangan' jer nak menulis semula kat blog saya ni. Rasa macam dah tak reti nak start. Nak tulis apa ya?? Idea pon macam menghilangkan diri jer. Isk~

Baiklah. Sebagai permulaan semula a.k.a comeback saya ke alam blogging ni, saya nak bercerita tentang mimpi. Apa signifikannya topik mimpi dengan comeback saya?


Entah. Saya pon tak tahu.

Actually, sebagai comeback, saya rasa bagus jugak kalo saya start dengan entri yang rileks jer dulu. Senang nak tulis, bagi saya. Dan senang nak hadam, bagi anda yang membaca. Yang pasti, tetap ada info dan knowledge untuk dikongsi.


Fakta Tentang Mimpi 

1. 1/3 dari kehidupan kita dihabiskan dengan tidur.

2. Secara purata, dalam sebuah kehidupan, kita menghabiskan sejumlah 6 tahun untuk bermimpi (ketika tidur). Ini bermaksud, melebihi 2,100 hari kita dihabiskan dalam dimensi yang berbeza!

3. Pada zaman kegemilangan Rom dulu, mimpi yang 'tragis' dan dianggap mempunyai maksud tertentu akan diserahkan pada Senate untuk analisis dan terjemahan.

4. Setiap orang pernah bermimpi. Kalau anda tak ingat mimpi anda tak bermakna anda tak pernah bermimpi. In fact, dalam tidur yang normal, kita boleh mengalami beberapa 'babak' mimpi.

5. Mimpi tu penting jugak sebenarnya. Ia adalah indication yang menunjukkan kekurangan protein dalam badan ataupon kemungkinan salah satu jenis personality disorder.

6. Secara purata, kita boleh bermimpi antara 1 hingga 2 jam setiap malam. Maknanya, kita boleh mengalami sehingga 4 mimpi berbeza dalam satu malam.

7. Orang buta jugak bermimpi. Samaada bermimpi secara visual atau tak, ini bergantung pada jenis kecacatan mereka. Whether diorang buta sejak lahir atau selepas mereka lahir. Tapi, mimpi bukan setakat visual saje. Bunyi, sentuhan, bauan juga boleh menjadi satu item dalam mimpi orang buta, depends on sense yang mana yang paling sensitif pada diorang.

8. 5 minit selepas tamatnya sesuatu mimpi, kita akan terlupa separuh dari jalan cerita mimpi. Selepas 10 minit, hampir 90% yang akan kita lupakan.

9. Perkataan mimpi ni adalah singkatan dari word zaman Middle English, 'dreme' yang bermaksud 'kesukaan' dan 'muzik'.

10. Lelaki selalunya cenderung untuk bermimpi tentang lelaki lain, sedangkan wanita bermimpi tentang lelaki dan wanita secara sama rata.

11. Kajian menunjukkan bahawa gelombang minda lebih aktif sewaktu bermimpi berbanding sewaktu jaga.

12. Orang yang bermimpi dan terjaga hanya selepas tidur sementara, REM, akan lebih mudah untuk mengingati mimpi mereka berbanding mereka yang tidur dari malam hingga ke pagi.

14.Mereka yang berhenti merokok mengalami mimpi yang lebih lama dan lebih padat.

15. Kanak-kanak tak bermimpi tentang diri mereka sampailah mereka berumur antara 3 hingga 4 tahun.

16. Kalau anda berdengkur, maka nya anda tidak bermimpi.

17. Mimpi ngeri selalu berlaku pada kanak-kanak sekitar umur 3 tahun sehingga mereka mencapai umur 7-8 tahun.

18. Deja Vu selalu berlaku pada wanita berbanding lelaki.

19. Kajian menunjukkan kawasan rumah kita adalah setting yang paling common dalam sesebuah mimpi.

20. Maksud sebenar 'nightmare' ialah roh wanita yang mengganggu manusia tidur di waktu malam.


-------------------------------------------

yus cakap : Jam sekarang 0011am. Ini waktu untuk saya melayan mimpi.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

5 comments:

  1. I don't dream about my house. Never kut..

    ReplyDelete
  2. No.19 tu btul la...

    Aku slalu mimpi aku n adik ke-2 lari dan nyorok bawah rmh (umah papan)..
    Tgh nyorok tu nmpak kaki tentera bawak senapang berjalan keliling umah cari kami...
    Dari kecik smpai besar duk mimpi tu...

    Yg peliknyer baru2 ni aku dpt tau adik ke-2 aku pn mimpikan mimpi yg sama sejak kecik...

    Cam seram jer...

    ReplyDelete
  3. ery farieha : tengkius.. :D

    hanis aleeya : rumah mertua ada mimpi? ehehhe ;)

    call-t : selalu dapat nightmare ker?

    langit : errkk??! agak seram tuh! :-/

    ReplyDelete