rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Monday, 21 June 2010

Demam World Cup

Semua orang sekarang dah demam. Demam ni muncul 4 tahun sekali jer. Kat tempat kerja sembang pasal World Cup. Dalam Fesbuk pon sama. Gambar profile sekarang rata-rata dah tukar jadi jersi. Dah tak desperado nak tunjuk muka yang cumel-cumel and ensem-ensem. Semua nak tayang jersi pasukan kegemaran memasing.

Alahai. Tak payah nak cakap orang la. Saya pon sama. Dulu kucen cumel jer selalu jadi wajah saya.  Sekarang 'wajah' profile Fesbuk saya ialah jersi kuning dengan palitan sikit-sikit kaler hijau.

* Ini 'wajah' saya sekarang *

Cumel tak jersi saya tu? Mestila kuning sebab saya sukung Brazil. Dan no 9 sebab saya suka no tu. Ehehe..

Sekarang pon saya sedang berjaga sebab baru lepas tengok pasukan kegemaran saya beraksi.

Dan seperti yang saya shout out kan dekat Fesbuk saya tu, perlawanan dah tamat dengan Brazil menang 3-1 against Ivory Coast (Cote d'Ivoire). Tapi, yang sedihnya Kaka dapat hadiah kad merah!

Wuarghhhh! Tensen tensen!

Tak dapat la nak nengok Kaka yang hensem ni beraksi lepas ni! Ah.. tensen!

* Oh.. Kaka.. Sungguh tak adil pengadil tersebut! *

Takdo mood dah eden nak nulis nih. Cesstt~


---------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Saya suka tengok bola. Tapi sampai skang tak faham, offside tu apa eh???
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Monday, 14 June 2010

20 Fakta Tentang Mimpi

Bila dah lama tak menulis nih, rasa macam 'ketat tangan' jer nak menulis semula kat blog saya ni. Rasa macam dah tak reti nak start. Nak tulis apa ya?? Idea pon macam menghilangkan diri jer. Isk~

Baiklah. Sebagai permulaan semula a.k.a comeback saya ke alam blogging ni, saya nak bercerita tentang mimpi. Apa signifikannya topik mimpi dengan comeback saya?


Entah. Saya pon tak tahu.

Actually, sebagai comeback, saya rasa bagus jugak kalo saya start dengan entri yang rileks jer dulu. Senang nak tulis, bagi saya. Dan senang nak hadam, bagi anda yang membaca. Yang pasti, tetap ada info dan knowledge untuk dikongsi.


Fakta Tentang Mimpi 

1. 1/3 dari kehidupan kita dihabiskan dengan tidur.

2. Secara purata, dalam sebuah kehidupan, kita menghabiskan sejumlah 6 tahun untuk bermimpi (ketika tidur). Ini bermaksud, melebihi 2,100 hari kita dihabiskan dalam dimensi yang berbeza!

3. Pada zaman kegemilangan Rom dulu, mimpi yang 'tragis' dan dianggap mempunyai maksud tertentu akan diserahkan pada Senate untuk analisis dan terjemahan.

4. Setiap orang pernah bermimpi. Kalau anda tak ingat mimpi anda tak bermakna anda tak pernah bermimpi. In fact, dalam tidur yang normal, kita boleh mengalami beberapa 'babak' mimpi.

5. Mimpi tu penting jugak sebenarnya. Ia adalah indication yang menunjukkan kekurangan protein dalam badan ataupon kemungkinan salah satu jenis personality disorder.

6. Secara purata, kita boleh bermimpi antara 1 hingga 2 jam setiap malam. Maknanya, kita boleh mengalami sehingga 4 mimpi berbeza dalam satu malam.

7. Orang buta jugak bermimpi. Samaada bermimpi secara visual atau tak, ini bergantung pada jenis kecacatan mereka. Whether diorang buta sejak lahir atau selepas mereka lahir. Tapi, mimpi bukan setakat visual saje. Bunyi, sentuhan, bauan juga boleh menjadi satu item dalam mimpi orang buta, depends on sense yang mana yang paling sensitif pada diorang.

8. 5 minit selepas tamatnya sesuatu mimpi, kita akan terlupa separuh dari jalan cerita mimpi. Selepas 10 minit, hampir 90% yang akan kita lupakan.

9. Perkataan mimpi ni adalah singkatan dari word zaman Middle English, 'dreme' yang bermaksud 'kesukaan' dan 'muzik'.

10. Lelaki selalunya cenderung untuk bermimpi tentang lelaki lain, sedangkan wanita bermimpi tentang lelaki dan wanita secara sama rata.

11. Kajian menunjukkan bahawa gelombang minda lebih aktif sewaktu bermimpi berbanding sewaktu jaga.

12. Orang yang bermimpi dan terjaga hanya selepas tidur sementara, REM, akan lebih mudah untuk mengingati mimpi mereka berbanding mereka yang tidur dari malam hingga ke pagi.

14.Mereka yang berhenti merokok mengalami mimpi yang lebih lama dan lebih padat.

15. Kanak-kanak tak bermimpi tentang diri mereka sampailah mereka berumur antara 3 hingga 4 tahun.

16. Kalau anda berdengkur, maka nya anda tidak bermimpi.

17. Mimpi ngeri selalu berlaku pada kanak-kanak sekitar umur 3 tahun sehingga mereka mencapai umur 7-8 tahun.

18. Deja Vu selalu berlaku pada wanita berbanding lelaki.

19. Kajian menunjukkan kawasan rumah kita adalah setting yang paling common dalam sesebuah mimpi.

20. Maksud sebenar 'nightmare' ialah roh wanita yang mengganggu manusia tidur di waktu malam.


-------------------------------------------

yus cakap : Jam sekarang 0011am. Ini waktu untuk saya melayan mimpi.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook