rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Sunday, 23 May 2010

Pengorbanan

Saya pernah dengar satu kisah di zaman Nabi Muhammad s.a.w dulu. Kisah ni diceritakan oleh Ustaz Shamsuri dalam salah satu ceramah beliau yang tajuknya saya dah lupa. Isk~

Pada zaman nabi ada seorang pemuda yang di zaman mudanya dia mengabaikan ibu dan bapanya. Tak pernah dia rasa nak jaga mak bapak dia tuh. Ditakdirkan Allah pada suatu ketika emaknya meninggal dunia. Dia berasa tersentuh dan menyesal dengan sikapnya yang selama ni mengabaikan ibunya semasa hidup wanita tua tu.

Disingkatkan kisah, dia bertekad nak jaga bapa nya yang kebetulan masih hidup dan dihinggapi penyakit lumpuh. Tak dapat bergerak. Kebiasaannya, bapanya ni seorang yang suka ke masjid bagi mengerjakan solat. Tapi disebabkan lumpuh beliau pon dah tak dapat nak pergi masjid.

Mengenangkan penyesalan yang menggunung sebab tak dapat berbakti pada emaknya, pemuda ni pon dengan rela hati mengabdikan diri menjaga bapanya. Setiap kali tiba waktu solat, dia akan dukung bapa dia ke masjid. Begitulah sehari-hari. Lima kali sehari, selama dua puluh tahun. Setelah dua puluh tahun, bapanya yang lumpuh tu meninggal dunia.

Pemuda ni setelah meninggal bapanya, pergi la jumpa nabi dan menceritakan kisahnya tu. Setelah cerita apa yang patut, dia pon bertanya kat Nabi s.a.w ;

"Adakah tertebus segala jasa ibu dan bapa ku dengan kebaikan yang telah kulakukan itu wahai Rasulullah?"

Jawab nabi ;

"Tidak walau sedikit pun. Jika engkau mengabdikan diri seluruh hayatmu juga belum mampu membalas jasa kedua orang tuamu."

-----

Begitulah. Sebagai anak, terlalu banyak jasa seorang ibu, jasa seorang ayah kepada kita. Tak mungkin kita dapat balas atau tebus segala jasa dan pengorbanan dorang dengan kebaikan yang kita buat.

* Kasih ibu membawa ke syurga *

Saya terpanggil nak berkongsi kisah ni bukan apa. Petang tadi saya ada masa menggugel encik Gugel. Then saya ternampak satu advertisement tentang jawatan Chemist kat USM Penang yang mengkhususkan penyelidikan dalam bidang Natural Product.

Bidang ni memang bidang yang saya minat. Almaklum ini tajuk tesis saya waktu final year kat UTM dulu. So, eksaited la saya bagitau adik saya tentang iklan tu. Tapi disebabkan keadaan mak yang masih belum sihat saya cakap ngan adik, terpaksa lah saya simpan jer hasrat nak try apply post tu. Sebab jauh dari rumah. Dengan nada bergurau, saya cakap ;

"Rasa cam aku banyak dah berkorban ni."

Tapi adik saya reply dengan seriusnya ;

"Aku rasa aku lagi banyak berkorban cita-cita."

Saya tahu dia serius. Dia memang berhasrat nak apply Master after habis study. Saya tahu dia malas nak kerja, tapi just nak sambung study lagi. Tapi, saya pernah cakap ngan dia dulu yang kitorang ni satu family dah tak de abah. Hanya saya yang tanggung family. So, saya cakap, biarlah kita berkorban. Korbankan dulu cita-cita. Take care pada family and adik-adik dulu. Lepas family dah stable, yakni adik dah habis study, barulah fikir nak sambung study or whatever.

Saya ingat dia faham masa saya cakap benda ni pada dia dulu. Rupa-rupanya dia still tak faham.

So masa dia sebut pasal 'pengorbanan' yang dia cakap tu, saya just cakap ;

"Ye lah. Aku sorang je la yang takde cita-cita."

Nak kata saya terkilan dia cakap gitu, tak jugak. Just that, saya teringat kisah yang saya cakap tadi la.

Kita, sebagai anak-anak ni, baru berkorban sikit, dah rasa teruk sangat dah. Dah rasa tahap dewa dah tingginya pengorbanan kita tu. Padahal, kalau dikira semua tu, walau sampai ke akhir hayat kita berbakti pada kedua ibu bapa kita pon, belum dapat menebus segala jasa mak bapak kita menjaga dan membesarkan kita.

Apa lagi jasa seorang mak yang melahirkan kita ni.

Serba salah saya dengar kata-kata adik saya tu. Nasib baik mak tak dengar.

Kalau saya mampu, memang saya akan benarkan je la adik saya tu sambung Master. Biarlah. Asalkan dia berbahagia gitu.

Tapi, tak boleh. Sape nak jaga mak masa saya pergi kerja? Saya pulak mestilah kena kerja. Takde kerja mana nak datang duit? Takde duit, nak beli pampers kat mak pon tak dapat. Apa lagi nak beli keperluan lain.

Saya cuma harap adik saya tak fikir yang 'pengorbanan' dia tu dah cukup besar la. Saya takut kalau mak dengar, kecik hati mak. Mak mana yang nak anak-anak dia susah? Mak mana yang nak anak-anak dia 'terpaksa' mengorbankan cita-cita demi menjaga dirinya?

Saya pon ada cita-cita nak further study. Tapi saya tak pernah bagitau adik-adik. Sebab saya rasa tak de guna semua tu kalau saya tak dapat jaga mak semasa dia masih ada. Cukuplah degree yang ada. Dapat cari rezeki, dapat menyenangkan family, bagi saya tu dah cukup.

Yang penting bagi saya sekarang ni ialah mak saya. Kalau nak ikutkan, saya korbankan masa remaja saya, korbankan masa cintan-cintun saya, korbankan hasrat hati nak kerja jejauh, korbankan impian nak sambung study, korbankan feeling saya, biar saya tak kawen sekalipon, semata-mata untuk take care of mak. Sebab saya sayang mak. Dan saya tau, apa yang saya buat ni still ciput jer. Takkan mampu nak balas jasa mak membesarkan kami adik beradik dengan penuh kasih sayang. Nak balas jasa abah lagi la tak mampu. Sebab abah dah dulu pergi.

Saya harap adik saya akan faham benda ni.


---------------------------------------------------------------------

yus cakap : Impian dan cita-cita saya tinggi. Hanya saya dan Tuhan yang tahu.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

9 comments:

  1. haahaha danial.. thanks.. :D

    ReplyDelete
  2. rileks la kak...
    insyaallah pengobanan akak skarang ni akn dpt blsn kemudian hari..

    kita lbih kurang sm je kak..mcm sy kene jg atok uwan pdahal anak2 dia ada lagi..sumtimes mmg letih n give up je..tpi takpe la..maybe ada bhagian sy kmdn hari..

    ReplyDelete
  3. xpe yus...ganbarre...~

    smoge tabah menghadapi semua ujian Allah..

    mungkin adik awk tuh xpaham lg...awk la tlg2 pahamkn die ye.... :)

    ReplyDelete
  4. rerama : akak doakan yg terbaik utk rerama eh.. ;)

    izis : adik saya muda lagi (walaupun dua tahun je muda dr saya.. eheheh) so takpe ar. biarlah dia.. :)

    p/s : utk entri ni, saya bukan nak ungkit pengorbanan saya ke apa, just nak kongsi cerita tu and hopefully kita akan sentiasa buat baik pd mak bapak tanpa harapkan balasan. :)

    ReplyDelete
  5. ermmm sangat tersentuh..
    xpelah yus,teruskan usaha..moga2 ade sesuatu yg lebih manis akan dikecapi di kemudian hari.

    -mida-

    ReplyDelete
  6. mida : tengkiu.. wish all the best to you too.. :)

    ReplyDelete
  7. sahdu gak citer ni..
    anyway, you choose the right path my dear..
    i seriously admire you in this matter..
    visit my new post on The Lost Gift,
    i hope this could help you keep strong in your journey... =)

    ReplyDelete
  8. fzikuz : no need to admire me. i am nobody. i just love my mom, my family and my sister and brothers so much. saya rasa semua orang pon sama kan, sayang family masing-masing.. :)

    ReplyDelete