rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Monday, 17 May 2010

Malang Itu Ada Bau

"Bila aku dapat bintang yang berpijar, mentari yang tenang bersamaku di sini, kudapat bertahan, menangis, merenung..."

Ringtone lagu Suara (Ku Berharap) dari Hijau Daun band mengejutkan tidur saya yang sangat enak malam semalam.

Saya tenyeh mata. Jam kat henset menunjukkan tepat 5.49am. Saya tekan butang hijau kat henset.

"Helo.. Kak, dah sampai Parit Buntaq. Ada kat stesen bas." Suara adik lelaki saya (kebetulan nama panggilannya jugak Yus) kat hujung talian.

Saya menguap. "Aha.. OK.." Itu jer jawapan saya.

Lepas tamatkan panggilan saya tengok dah ada 1 miscall and 1 sms. Tak sedar saya bunyi tipon.

Dalam keadaan mamai-mamai tu saya capai tudung ngan kunci kereta. Muka pon tak sempat basuh. Uhuhuhuk~

Adik lelaki saya yang sama nama panggilannya dengan saya tu sebenarnya baru balik dari KL + Melaka. Teman kawan katanya. Saya mulanya terkejut beruk jugak pehal tetibe rajin sangat dia nak meneman kawannya sedangkan dia sesen pon takde dalam dompet.

Rupa-rupanya, kawan (lelaki) dia dah pon belikan tiket untuk dia ke KL tu. Ragu-ragu jugak saya akan 'kebaikan' kawan dia tu. Tapi, saya wat derk je la. Bukan boleh ikut sangat 'sewel' saya ni. Uhuk~ 

Masa saya sampai stesen bas, saya nampak adik saya dah tercongok menunggu. Nampak jer saya sampai terus dia angkut beg sandang menuju ke kereta saya.

"Kak, tolong antaq Apit sekali bleh?"

Saya angguk. Ngantuk beb. Mata pon malas-malas jer nak bukak.

Rumah Apit, yakni kawan adik saya tu takde la jauh sangat, cuma jalannya saya jarang lalu. Nak-nak lagi waktu malam atau awal pagi camni. Gelap jalannya, tambah pulak saya ni rabun tahap gaban.

Bila drive waktu awal pagi camni, yang paling best ialah jalan lengang. So, waktu-waktu camni saya rasa jalan ini ana yang punya! Lampu traffic merah pon langgar. Yihaa! So, kaki ni gatal je tekan pedal minyak tu sampai ke lantai kereta. Tak sedar diri buta. Isk~

** Nasib baik tak kena tembak ngan PDRM. Uhuhuk~ **

Sampai satu simpang dengan corner yang tajam dan sebelah kanannya ialah jalan mati, saya yang tengah laju men'drive', dicampur dengan kemamaian mata, secara tiba-tiba seolah-olah dikejutkan dengan teguran adik saya:

"Kak, simpang tu!"

Saya macam baru terjaga dari tidur. Alamak! tengah laju nih. Kalo tak silap 110km/h masa tu. Yep. Jalan biasa. Bukan highway. Uhuk.. Saya memang pemandu berbahaya!

Dengan kependekan akal, terus saya pusing stereng ke kiri and berdesup tayar sebab jalan tersebut ada pasir dan.. DEBOOOMM!

Saya langgar tiang signboard Turn Left. Tercabut tiang tu.

* Signboard ni la saya langgar. Isk~ *

Terus saya reverse kereta, and tengok kiri kanan and cabut! Tunggu lagi?

Malu gak ar kat kawan adik saya si Apit tu. Saya rasa mungkin kalau bagi sejuta Ringgit Malaysia pon dia fikir dua tiga ratus kali untuk naik kereta dengan saya lagi!

Mintak maaf la dik. Saya mamai masa tu. Nasib baik tak arwah anak orang. Kotidak mampos saya!

Nasib baik jugak Naza saya still OK. Cuma ada segaris dua calar kat depan tu. Saya bajet plat mesti cabut punya. Lucky me takde apa-apa sangat. 

Saya rasa, kalau Naza saya boleh bercakap mungkin dia pon menyesal sebab saya tuan dia. Dulu, masa baru dua bulan jadi tuan dia, saya sondol keta Proton Saga. Lepas tu, saya tergiris dinding kat CS, SP. Habis calar balar badan dia. Semalam langgar tiang pulak. Tambah lagi koleksi calar-balar. Sure nangis la dia kalau dia ada perasaan. Kesian kereta saya.


----------------------------------------------------------------

yus cakap : Insaf dah. Taknak drive laju-laju dah. Err.. Ye ker?
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

9 comments:

  1. hahaha....xpe..pengalamn tu mndewasakan kite..

    ReplyDelete
  2. wah..sempat drift tuh...hehe~~~

    ReplyDelete
  3. nurulain : ye.. betol tu ain.. saya dah insap.. uhuk~

    izis : ehehhehe.. nak masuk evolusi drift tak layak.. wat aksi drift sendiri je la.. tu yg terbabas tuh.. seb bek idup lagi.. ahahaha

    ReplyDelete
  4. Dun worry..
    Kete awk tu prangai cam awk gak...
    Dier tak kesah...
    Kih2...

    Sy tak layak komen...
    Paling laju penah bwk ialah 100km sejam...
    TQ...

    ReplyDelete
  5. langit : hahaha.. awk pon mesti terer mendrift neh.. saya kena banyak belajar.. tunjuk ajarku sifu! wuakakakka~

    ReplyDelete
  6. ya Allah hai... nak kesian pon ye nak gelak pon ye. hehehe sis nest time hati2 ye.. aduh.. seram dengar cara sis memandu.. aiyayayay!

    ReplyDelete
  7. nurul : hahahha.. saya bila fikir balik pon seram gak dgn cara pemanduan saya sendiri. isk~

    saya perlukan terapi memandu secara slow and steady. uhuk~

    ReplyDelete
  8. ngeehehehe...
    ganas gak akak bwk kete ek..
    sm spesis la kite..
    tapi sy pling takut kalau terlanggar ke ape..
    kesian kete sy nnt..hehehe

    ReplyDelete
  9. a'ah rerama.. akak pon dah kesian tahap gaban dgn keta akak.. merana dia ada tuan cam akak neh..

    ReplyDelete