rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Thursday, 22 April 2010

Romantik

Anda romantik tak? Romantik tu apa? Sejenis kuih? Sepotong tembikai? Atau sebuah kereta sport? Isk~

Shall I compare thee to a summer's day?
Thou art more lovely and more temperate:
Rough winds do shake the darling buds of May,
And summer's lease hath all too short a date:
Sometime too hot the eye of heaven shines,
And often is his gold complexion dimm'd;
And every fair from fair sometime declines,
By chance or nature's changing course untrimm'd;
But thy eternal summer shall not fade
Nor lose possession of that fair thou owest;
Nor shall Death brag thou wander'st in his shade,
When in eternal lines to time thou growest:
So long as men can breathe or eyes can see,
So long lives this and this gives life to thee.
** Petikan poem Sonnet 18 oleh Shakespeare.**


OK. Entri kali ni saya nak bercerita tentang romantik. Romantik ni boleh lah dikatakan antara kriteria utama dalam pemilihan seseorang dalam mencari pasangannya.

Menurut dictionary.com, banyak la definisi romantik nih, tapi salah satu is:

"of, pertaining to, or of the nature of romance; characteristic or suggestive of the world of romance." 

atau yang senang sikit nak faham:

"displaying or expressing love or strong affection." 

Hurm.. Senang cakap, romantik ialah:

Kata-kata atau cara, sikap dan tingkah laku seseorang dalam mengekspresikan betapa sayang dan cintanya dia pada pasangan.

Boleh gitu? Whatever la. Ehehhehe..

Yang pastinya, sifat romantik ni tak boleh dibuat-buat. Tak semestinya someone yang nampak ganas secara luaran, tak de sifat romantik nih. Kekadang mat-mat rempit, or samseng-samseng jalanan ni lagi romantik dari mereka yang bergelar lawyer or doktor.

Bak kata Adnan Sempit :

“Walau luaran saya ganas wak, dalam hati ada taman.”

Err.. Taman bunga ker, Taman Tasik Titiwangsa ke, entah. Saya pon tak pasti. Uhuhuuhuk~

Macam yang saya cakap, romantik ni adalah ‘nature’ seseorang. Nak kata sifat semulajadi tu, tak jugak. Sebab ia boleh di develop sepanjang kehidupan.

Actually, persepsi seseorang terhadap romantik jugak berbeza-beza. Maksudnya, mungkin perlakuan yang tertentu tu bersifat romantik bagi Cik Senah, tapi mungkin Cik Kiah cakap tak cukup romantik. It depends.

Mungkin seseorang tu romantik sebab dia pandai ‘meluahkan kata-kata indah yang membuatkan hati berbunga-bunga’.

Mungkin jugak seseorang tu romantik sebab dia tak pernah lupa tarikh-tarikh penting and tak pernah lupa nak kasi coklat, bunga, teddy bear (blablabla) bila time besday or anniversary.

Mungkin jugak romantik bagi seseorang ialah dengan kasi ‘pet name’ pada pasangan. Alaa.. Nama-nama yang lovey dovey tu. Mr Strawberry ker. Ms Pineapple ke. Sweety ker. Apa-apa je la.

The thing is : Perlu ke romantik nih?

 

Bagi mereka yang dah kawen, romantik ni perlu la. Dan saya tak nafikan, dalam perkahwinan, sentuhan adalah salah satu ‘medium’ untuk wujudkan sifat romantik ni. Contohnya, cium tangan suami sebelum nak gi keje, or selepas solat. Sebab perkara-perkara ni, nabi ada cakap, sebagai pengerat kasih sayang antara suami isteri.

Malah, Rasulullah s.a.w sendiri seorang yang romantik terhadap isterinya. Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud,

"Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik terhadap keluarganya dan aku adalah yang terbaik daripada kamu terhadap keluargaku. Orang yang memuliakan kaum wanita adalah orang yang mulia, dan orang yang menghina kaum wanita adalah orang yang tidak mempunyai budi pekerti." (riwayat Abu Asakir).

Sebab tu la, romantik cara barat dan romantik cara Islam tu berbeza.

Pada pandangan barat, romantik itu perlu dizahirkan dengan material. Dengan sikap yang ‘fantasi’ (ala-ala you jump, i jump gitu). Atau dengan hadiah-hadiah yang duniawi bagai.

"Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan." (Surah Ar-Rum : Ayat 21)

Romantik dalam Islam lebih kepada menghargai pasangan (suami atau isteri), dan menunjukkan penghargaan tu secara terbuka. Contoh macam saya kasi tadi, sentuhan. Atau paling tak ucapan ‘terima kasih’. Yang penting keikhlasan hati. (Wah.. Macam kaunselor cinta gitu! Cesstt!)

“So long as men can breathe or eyes can see,
So long live this and this gives life to thee.”

Now this is what I call ‘romantic’. ;)


------------------------------------------------------------------------

yus cakap : Romantik antara suami isteri – baru cool!
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

8 comments:

  1. sorry aku memang x reti nak beromantik2 ni, sian awek aku dapat bf macam aku wakakaka!

    ReplyDelete
  2. ahahaha.. takpe ah parkair.. nnti da kawen ekau usaha la bg jd romentik2.. kikikikiki~

    ReplyDelete
  3. wa poet sonnet 18..poet tu memang best,thun lpas aku blaja....aku terer gak bab nih huhu

    ReplyDelete
  4. wah.. terer bab poem tu ker, terer bab romentik nih call-t? ehhehehe ;)

    ReplyDelete
  5. bab poem r...romentik ni taktau r,blom pnah try lagi :D

    ReplyDelete
  6. hohohoho.. terer bab poem.. leh jd shakespeare nih.. :D

    ReplyDelete
  7. silakan myaamirah.. sharing is caring.. hehehhe :)

    ReplyDelete