rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Friday, 9 April 2010

Filem Gay Pertama Di Malaysia

Terkejut beruk saya bila baca headlines dekat Yahoo Malaysia pagi tadi.

“Is Malaysia ready for gay films?”

Tak berkelip mata saya tengok tajuk tu. Curious nak tau, terus saya klik and then baca the whole story.
Filem : Bahasa Melayu.
Tajuk : Dalam Botol. (Asal tajuk ialah Anu Dalam Botol : Penis In a Bottle)
Penerbit/Screenplay : Raja Azmi Raja Sulaiman.

Ape kess??!!

Bercelaru fikiran saya baca berita tu. I mean, WHAT THE HECK WITH ALL OF YOU PEOPLE???

 * Errkk.. Kelu lidah! *

OK. Tell me. Apa relevannya citer yang macam tu? Citer pasal gay. Citer pasal sorang lelaki yang mempunyai seorang kawan yang baru menjalani proses penukaran jantina.

Raja Azmi submitted a preliminary script last year to the Home Ministry's Film Censorship Board, which verbally approved it after advising her not to shoot scenes of men kissing or being in bed together.

Apa jenis cerita ni? Tolongla! Please enlightened me!

Saya sebenarnya bukan rasa marah or bengang whatsoever berkaitan filem yang menelan RM700,000 ni. It’s just that saya rasa JIJIK yang sangat!

"We still shot scenes of skin-to-skin intimacy, with them hugging passionately," she said. "Without that, we wouldn't be able to show how much the characters really love each other."

Rasa nak termuntah! Eeuurrgghhh!

Saya betul-betul tak tahu apa ‘kebaikan’ yang terselit dalam that kind of film. Langsung tak berilmiah! Sampah.

Kalau itu filem omputih, kita faham la. Dorang takde agama. Dorang takde pegangan. Nak bercium sesame jantan/betina itu takde hal. Nak berkepit-kepit jantan ngan jantan, itu biasa.

Tapi ini filem orang Melayu. Orang Islam, in fact. Tak malu kah? Dah hilang rasa malu? Saya sangat-sangat rasa down la dengar berita macam ni. Yang menerbitkan tu orang perempuan pulak.

Ya Allah.

Memang betul dah hilang rasa malu dah manusia sekarang ni! Malu tu separuh dari iman. Bila hilang malu, dah hilang separuh iman kita! Bukan benda kecik-kecik nih.

Hadis riwayat Abu Hurairah ra., ia berkata:

“Rasulullah saw. bersabda: Iman itu ada tujuh puluh cabang lebih. Dan malu adalah salah satu cabang iman.”

Saya tak tau la nak cakap apa lagi dah. Mereka-mereka ni sekarang just fikir, nak collect duit. Nak jual filem. Apa jenis filem dah tak kisah lagi dah.

Mungkin akan ada yang cakap saya pesimis, ekstremis, apa-apa –miss lagi. Belum tau apa jalan cerita dah wat konklusi sendiri.

Tapi terus terang cakap, saya tak hingin nak tengok pon filem tu!

Cukup la. Kita dah banyak buang masa wahai saudara-saudara seIslam saya. Dah terlalu banyak time kita waste. Makin lama kita makin tak berilmu. Makin lama kita makin jauh dari Tuhan. Makin lama kita makin lupa dengan alam akhirat.

Ironically, makin lama makin dekat kita dengan ajal! Makin dekat kita dengan masa untuk bertemu Allah s.w.t.

Still, saya tak dapat fikir apa relevannya filem tu. Memang wujud golongan-golongan ni dalam masyarakat. So what? Nak educate people about gay’s life? Wah, seronok la kaum-kaum gay ni. Nanti, tak pasal-pasal yang tak gay pon ‘cuba-cuba’ nak jadi gay. Seronok beb, ada orang wat filem tentang dorang. Lepas citer gay, nanti citer lesbian, pastu bisex. Maksiat, maksiat!

Ingat ye kawan-kawan, fenomena gay ni bukan fenomena COOL ye. Kaum ini ialah kaum yang DILAKNAT ALLAH (kecuali kalau sempat bertaubat sebelum ajal).

Bukan saya pandai-pandai cakap ni. Ada dalam Al-Quran (Surah Hud : Ayat 77 – 83). Terang-terang Allah dah sebut pasal kaum Nabi Luth yang gay/homoseksual ni dalam Al-Quran. Mereka ni di azab Tuhan, diterbalikkan bumi, musnah hancur sama sekali!

Tak pernah jumpa cerita ni dalam Al-Quran? Tak pernah aware dengan kisah ni?

Zaman makin ke hadapan, tapi manusia nak kembali ke zaman di mana Allah terbalikkan bumi dulu. Astaghfirullah al azim..

Daripada buat kisah-kisah merepek macam filem ni, lebih baik research pasal umat-umat dahulu kala, yang Allah cerita dalam Al-Quran, atau buat kisah tentang tokoh-tokoh handalan Islam. Lagi baik. Berfaedah dan berilmiah. Ada pengajaran. InsyaAllah ada gak ‘saham akhirat’. Ini tak, wat filem ntah apa-apa, nanti jumpa Allah nak tunjuk filem macam ni wat bekalan? Isk~

Lagipon, bukankah Filem Kita Wajah Kita? And please, just give me ONE GOOD REASON, what is the benefit of this film to youths (generally Muslim) in Malaysia?


-------------------------------------------------------------

yus cakap : Matlamat tak menghalalkan cara. Tu jer.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

9 comments:

  1. filem yang makin merapu dan merapu dan merapu! baik buat filem mcm afdlin shauki. lagi bagus~

    ReplyDelete
  2. fuhhhhh, dahsyat kata2 kau. mg best ah!!! aku suka sangat!! ;DD

    apepon mg xde reason yang betul2 ia adalah reason untuk buat cerita sebegini. dah kenapa pulak kau nk buat cerita mcm ini? aduyaiiiiiii manusia akhir zaman yang akhlak semakin berkurang..!!!!!

    ReplyDelete
  3. Produser nie cuma nak cari glamour lepas dua tiga filem dia tak laku kat pawagam..

    So dia ingat penonton akan tertarik sbb isu2 yang panas mcm nie, tapi saya yg dah tahu mengenai cerita akan reject serta merta utk menonton.. Ooo teman geli

    ReplyDelete
  4. Seriously,I'm speechless when reading this article.. hopefully the one whom involved in this movie realize the wrong that they commit.
    May Allah be with them, guiding them back to the truth!

    ReplyDelete
  5. djambu : yep. baik punya cilok is one of the best film by afdlin! ehehehe :)

    suaidah : manusia akir zaman.. isk.. sedey2.. :-/

    nuraarin : dia ada filem eh sebelum ni? tak tau le pulak.. :|

    fzikuz : yea yea.. may Allah guide them back to the truth. amin. ;)

    ReplyDelete
  6. Rmai org Islam yg dah kembali jahil...
    Takot ble pkir ape akan jadi 10 tahun kmudian...
    Org yg menuruti Al-Quran dianggap kolot..
    Yg m'belakangi agama dianggap mengikut arus permodenan...

    Ya Allah, Kau lindungilah aku dari syaitan yg direjam. Amin...

    ReplyDelete
  7. langit : sama2 la kita berdoa.

    yg penting kita tak boleh menghina sesama manusia, just that kita berdoa moga dijauhkan Allah kita jadi macam mereka2.. ;)

    ReplyDelete
  8. ermmm..susah nk cakap..bila dunia smakin maju makin byk idea yang tak munasabah. mmg niat tuk mnasihati tp ethlar.. ;)


    bulat dtg jnguk yus si kucenk tomey..hek3

    ReplyDelete
  9. hahahhaha bulat.. tengkiu ye jenguk kucen.. ;)

    ehm.. nasihat ek.. mungkin.. just that, matlamat tak menghalalkan cara. period.

    ReplyDelete