rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Tuesday, 6 April 2010

8 Ceritera Tentang Kesihatan & Makanan

Hari ni kerja tak begitu banyak. Boleh rileks-rileks saje kat lab. Hari ni jugak saya dapat dua colleague baru. So ada sesi berkenal-kenalan kejap la pagi tadi. Sementara nak tunggu petang, waktu balik tu, kebosanan jugak la saya dalam lab sensorang.

Jam menunjukkan angka 4.30pm, Nicholas datang masuk lab. Seperti biasa, datang ‘curi’ gula-gula Hudson yang saya letak atas meja. 

Masa tu saya tengah mem'bizi'kan diri test sample yang baru masuk ke lab, Nicholas tegur;

“Macam dah semakin kurus la you.”

Errkk??!!

“Apa?” Kata saya. Macam terkejut gak dengar Nicholas cakap gitu.

“No.. I tengok you makin kurus. Dulu gemuk sikit.”

Cesstt! Hampes punya Nicholas! 

Saya sengih je. Malas layan mamat ni.

“Takpe.. mungkin it's time untuk you jumpa.. I mean.. Macam mana cakap eh? I mean, maybe you akan jumpa your love tak lama lagi.” Kata Nicholas, sambil senyum-senyum annoyingly.

Saya agak tak faham apa kaitan antara 'semakin kurus' dengan 'jumpa my love' tu. Ada kaitan kah? Pelik betol.

Well, saya bukan nak cerita pasal tu pon. Saya actually nak kongsikan info dari internet ni. Lebih bermanfaat la dari nak fikir apa kaitan 'kurus' dan 'love' tu. Ehehehhehe..


8 Ceritera Tentang Kesihatan & Makanan




1. Kata nenek : Halia bagus untuk legakan sakit perut.
Kata sains : Betul. Banyak kajian dan bukti membenarkan dan mennyokong kata-kata ini.


2. Kata nenek : Sebiji epal sehari boleh menyihatkan badan.
Kata sains : Agak keterlaluan kata-kata ni. Walaubagaimanapun, kulit epal adalah sumber yang baik quercetin, satu antioksidan penting yang boleh menurunkan tekanan darah, melawan asma dan alergik dan jugak mengelak serangan jantung.


3. Kata nenek : Madu cepat melegakan (kesan terbakar).
Kata sains : Betul. Luka (kesan terbakar) yang kecil dan sederhana boleh lega dengan cepat jika anda menyembur madu pada luka tersebut. Kemungkinan sebab madu membentuk lembapan, persekitaran antibakteria yang mempercepat pertumbuhan tisu.


4. Kata nenek : Letak butter (marjerin) pada luka.
Kata sains : Tak benar. Sebab takde bukti yang menunjukkan kebaikan marjerin dalam kes ni.


5. Kata nenek : Tidur dengan aircond, boleh menyebabkan batuk/selsema.
Kata sains : Mungkin benar. Aircond boleh mengeringkan lapisan pelindung (mukus) sepanjang laluan tekak. So virus senang nak jangkit. Virus senang nak reproduce dalam hidung yang sejuk (cold nose).


6. Kata nenek : Kalau keluar dengan rambut basah, senang nak demam.
Kata sains : Mungkin. Ada research yang menunjukkan (tapi tak membuktikan) bahawa keadaan kepala yang basah/lembap boleh 'menjemput' virus, iaitu dengan merapatkan salur darah dalam hidung dan membuatkan darah putih susah nak 'lawan' dengan virus tu.


7. Kata nenek : Berenang selepas makan akan menyebabkan kejang dan lemas.
Kata sains : Tak semestinya. Tapi bukan lah salah terus. Selepas makan, darah akan mengalir ke arah usus dan jauh dari otot senaman (exercising muscles). Ini akan meningkatkan pembentukan asid laktik dalam otot, jadi bila berenang sejurus selepas makan boleh menyebabkan kekejangan tiba-tiba (tapi belom tahap fatal lagi ar.)


8. Kata nenek : Coklat menyebabkan jerawat.
Kata sains : Tak betol sepenuhnya. Coklat mungkin menggalakkan pertumbuhan jerawat, tapi, yang sebenarnya menyebabkan jerawat ialah gula, susu dan kandungan-kandungan tambahan dalam coklat, bukan koko puncanya.


p/s : Nenek sape yang cakap nih saya tak tau la.


------------------------------------------------------

yus cakap : Still terfikir, apa kaitan 'kurus' dan 'love' tu. Isk~
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

4 comments:

  1. nenek ada cakap tak jangan duduk atas tangga, nanti dapat suami tua? ;P (tapi sekarang suami tua janji poket berisi dah kira ok)

    ReplyDelete
  2. err.. saya tak suka dok kat tangga le park air.. lallalalallala~ :D

    ReplyDelete
  3. Best gak ni.. tapi letak butter dekat luka tu tak pernah dengar pulak... ni kali pertama.. Nenek pesan, jangan nyanyi di dapur, nanti dapat "suami" ensem... ada tak bukti saintifik? hehehe

    ReplyDelete
  4. steward : itu pesan nenek mat saleh. ehehehe :)
    nyanyi kat dapur dpt suami ensem? mmg ada bukti saintifik, tak caya tanya siti nurhaliza. hahahahha :D

    ReplyDelete