rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Wednesday, 10 March 2010

Jiwa Kacau

Taip – delete – taip lagi – delete lagi – dan taip lagi – dan delete lagi - .....

Susah betol kalau diri berada dalam situasi jiwa kacau ni. Sampah. Hampes. Busuk!

Biasanya kalau takde idea nak update blog, saya just pusing-pusing blog orang lain, tapi sejak semalam dan dua tiga hari sebelum ni, saya memang sangat tak larat nak jalan pusing blog orang. Ada jugak la jalan, tapi seperti yang saya dah cakap kat entri saya yang lepas, saya jadi silent reader jer. Bisu menaip.

Kemungkinan paling besar yang saya mampu buat dalam keadaan jiwa kacau ni ialah melayan ‘adik-adik’ kat YS.



Ataupon layan kuiz kat FB.



Mungkin jugak layan forum kat GB.



Nak mengupdate blog dalam keadaan macam ni? Memang tak kuasa la saya! Daripada merepek meraban tak tentu pasal, lebey baik saya biar jer blog saya ni tersadai dan dipenuhi sarang spider. Uhuhuhuuhuk~

Tapi saya taknak biarkan blog ini terus tersadai tanpa tuan. Tak best la kalo orang datang jenguk asek entri yang sama jer kat page depan. Ape kes?? Dah mampos ke ape tuan blog nih? Errkk??!!

Syukurlah sekarang dah ada ‘rasa’ nak update blog. Ehehehhe. Idea datang dari keadaan jiwa kacau saya sejak beberapa hari ni la.

See. Setiap yang berlaku ada hikmahnya kan? Yang penting, kita sebolehnya kena tahu dan belajar cara memanipulasi keadaan supaya tak menjejaskan kredibiliti kita sebagai makhluk Tuhan (paling seksi? Oh tidak), yakni insan / manusia yang diberi akal fikiran oleh Allah.


"Ketahuilah dengan zikrullah (mengingati Allah) itu, tenang tenteramlah hati manusia." (Surah Ar-Ra'd : Ayat 28)


Baik. Entri kali ni berkisar tentang ‘jiwa kacau’. Apa tu jiwa kacau? Wujud ker word ni dari aspek kesihatan? Ada research tentang ni ker?

Dari pembacaan rambang saya tentang kes ni, inferens yang saya dapati ialah jiwa kacau bolehlah dikaitkan dengan Mental Breakdown (Nervous Breakdown) (MB/NB) dalam bahasa omputihnya.

Bukan sakit mental ye! (Tapi mungkin lebey kureng kot.. )

Seperti mana perkataan ‘jiwa kacau’ yang tak wujud dalam arena perubatan, macam tu jugak word Mental Breakdown nih. Kalau pegi cari kat dalam journal kedoktoran, tak jumpa word ni.. :)

Menurut wisegeek.com

“(MB) can apply to many different situations in which someone begins to exhibit symptoms of different mental illnesses, or heavy emotional stress.”

Maksudnya : Keadaan ini berlaku dalam pelbagai situasi yang berbeza, di mana seseorang mula menunjukkan simptom-simptom ‘sakit’ mental, atau stress emosi yang melampau.

Macam serius je dengarnya kan? Takde la seteruk tu sebenarnya. Ada tahap-tahap keseriusan nya.

Menurut Dr Daniel K. Hall-Flavin, MD, psykiatris di Mayo Clinic, terma MB (NB) ni digunakan untuk seseorang yang mengalami gangguan emosi, yang menyebabkan dia tidak dapat melakukan rutin harian secara normal. Selalunya, keadaan ini merujuk kepada satu tahap depresi (tensen).

Antara tanda-tanda seseorang mengalami keadaan Mental Breakdown, atau Nervous Breakdown (atau bahasa kampung saya jiwa kacau) ni ialah :


- tak berminat melakukan tugas harian

- kepenatan atau keletihan yang sangat

- sering menangis

- perubahan corak pemakanan

- gangguan tidur

- mempunyai masalah menumpukan perhatian dan membuat keputusan.



Amacam? Ada tanda-tanda tu? Ahaa.. Tak tahuu!

Kadang-kadang kita rasa kita sihat, padahal kita sebenarnya ‘sakit’.

Bahaya sebenarnya keadaan ni. Sebab bila kita tak tahu yang kita sakit secara emosinya, maka kita cenderung untuk tidak menghiraukan rasa sakit tu. Akibatnya, kita semakin stress, dan tidak dapat mengawal perasaan sendiri.

Macam apa yang saya alami baru-baru ni la. Tapi, saya takde la sampai sering menangis tu, just moody saje. Nasib baik saya cepat dan sempat pulang ke pangkal jalan. Wuahahhaha..

Sebenarnya keadaan Mental / Nervous Breakdown ni, ada rawatan-rawatan tertentu untuk mengelakkan ia dari berlanjutan. Tapi, untuk orang-orang normal macam kita (ye, saya dan anda ler), rasanya takde la sampai tensen melampau or stress giler babeng tahap nak bunuh diri kan?

That is why, kita kena selalu check diri sendiri. Sihat ke tak aku nih? Emosi stabil ke tak?

* Ngeeeee~ *

Kalau rasa ada tanda-tanda menuju ke ‘sakit’ emosi ni, bawak-bawak la bertenang. Ingat Tuhan. Buat aktiviti-aktiviti yang menyeronokkan. Libatkan diri dengan perkara positif. Pandai-pandaila nak idup yee.

Kalau tak berhati-hati dengan gejala jiwa kacau ni, kemungkinan besar anda akan masuk paper suatu hari nanti sebab terajang anak Mak Cik Kiah puleks. Kan ke dapat publisiti murahan..




* Ingatlah Allah, Mutiara hati *


p/s : Saya tak layan citer Mutiara Hati ni. Annoying je rasa nengok budak tu. Grrrrr~


-------------------------------------------------------

yus cakap : Saya tak penah terajang budak walaupon geram. Saya masih sihat.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

7 comments:

  1. aku kalau jiwa kacau luahkan dlm blog!

    ReplyDelete
  2. wah 4 daripada 6 ciri tersebut...wawawawa..
    soal pemakanan tidak pernah terganggu..ngeh ngeh

    ReplyDelete
  3. huruhara : jgn la berkata begitu.. sangat gentar! :D

    ReplyDelete
  4. tedi : bagus bagus.. blog pon salah satu cara luahkan rasa jiwa kacau kan? (that was exactly what i did..) :D

    rossoneri : unfortunately, saya 5 out of 6!!! waaaa! corak pemakanan brubah, makin lama makin banyak makan! wuaaaaaaa!

    ReplyDelete
  5. aku pun kadang2 x de idea nak update blog, mental block orang jerman cakap.
    rest 2 3 hari lepas tu ok balik hehe!

    ReplyDelete
  6. hohhoh...bio betol..bila baca balik tu..sy penah hadapi simptom2 tersebut..secara jujurnya...tapi tak le sampai menangis memanjang kan..stkat setitis dua je..hahah..

    tpi memang stress giler la..rs tak betul pun ade gak..hati kering takyah ckp la..

    but in the end, i heal myself by thingking positively and just enjoy whatever it is..now im back to normal..hahahaha...*i am always normal k*

    ReplyDelete