rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Thursday, 11 March 2010

10 Fakta Black Holes

Sedang saya godek-godek incik Gugel, entah camna tetibe je saya taip ‘black holes’ kat ruang Search Google tu. Dah lama rasanya tak taram entri sains ni. So kali ni meh la kita rileks-rileks baca tentang black holes. Sambil-sambil tu kita ushar-ushar bintang kat langit tu. Indah kan ciptaan Tuhan?

Dulu masa sekolah, saya suka subjek Sains, dan tajuk yang paling saya suka mestinya bab Galaksi dan Bima sakti. Best tau! Sebab kalau diperhatikan betol-betol, semua yang Allah jadikan, di langit dan seluruh cakerawala ni ada peranan dan ‘tugas’ masing-masing.


“Dan mengapa mereka tidak memikirkan tentang (kejadian) diri mereka? Allah tidak menjadikan langit dan bumi dan apa yang ada diantara keduanya melainkan dengan (tujuan) yang benar dan waktu yang ditentukan. Dan sesungguhnya kebanyakan di antara manusia benar-benar ingkar akan pertemuan dengan Tuhannya.” (Surah Ar-Rum : Ayat 30)


OK. berbalik pada entri. Err.. Black hole dalam BM apa ek? Aisey! Taknak la tulis dalam BM Black Holes ni. Saya guna English term la ek? Cam pelik jer kalo translate kan. Jadi Lubang.. ah.. whatever!

Bintang-bintang di alam galaksi ni yang mempunyai saiz 10 hingga 15 kali ganda dari Matahari, secara umumnya akan bertukar menjadi black holes. Bintang yang kecik-kecik pula selalunya akan ‘mati’ sebagai bintang kerdil atau bintang neutron (neutron stars).

So, macam mana bintang besar boleh jadi black holes?

* Black Hole *

Bila bintang mula semakin tua, mereka berkembang secara gradual (selaras) dan perlahan-lahan mula kekurangan kandungan hydrogen dan helium. Situasi ni akan menyebabkan proses ‘pengecutan’ pada bahagian dalam bintang tu, tapi pada masa yang sama bahagian luar bintang ini akan semakin berkembang. Makin lama, bahagian dalam akan makin sejuk dan kurang terang sementara bahagian luar makin berkembang. Fasa ni dipanggil Fasa Red Giant.

Pada masa ni, jisim bintang ni ialah 3 kali lebih besar dari Matahari dan ia akan mengalami satu ‘letupan’ yang dinamakan supernova. Dengan tu, akan berselerak la segala bintang ke galaksi akibat letupan ni.

Hasil dari letupan ni, terdapat bintang-bintang kecik yang berselerak, begitu jugak bintang-bintang besar. Bintang besar ni mempunyai tarikan gravity yang sangat kuat lalu membentuk seolah-olah satu pusaran di tengah-tengah bintang besar itu. Semua matter yang ada dalam pusaran bintang ni akan semakin mendekati antara satu sama lain, semakin dekat disebabkan tarikan graviti di bahagian tengah pusaran ni yang sangat sangat kuat! Tarikan graviti ini sangat kuat sampaikan kalo ada matter (gas, batu batan, meteoroid, segala macam) yang masuk takkan dapat keluar balik. Even, cahaya pon tak dapat melepasi ‘event horizon’ (garis pemisah black hole dengan galaksi) bila dah masuk ke dalam. Sebab tu la ia dinamakan black hole. Sebab memang gelap gelemat dalam tu! (Dapat bayangkan tak?)

So bila semua matter masuk ke dalam black hole, ni akan meningkatkan jisim bintang tersebut, tapi dengan graviti yang sangat kuat semakin ‘mengecutkan’ ruang tengah bintang menyebabkan volume atau isipadu bintang tersebut menjadi sangat kecik, sampai la ke zero.

Macam yang kita belajar Fizik dulu, bila volume zero, meaning that ketumpatan atau density objek akan menjadi semakin besar mencapai ke infiniti! Akibatnya, tarikan gravity makin kuat, dan ia akan ‘menyedut’ semua bintang-bintang kecik yang terserak dari letupan supernova tadi menyebabkan bintang-bintang kecik ni semakin pudar lalu hilang dari galaksi! (Bayangkan ia seperti vakum ye adik-adik.. Ehehhehe..)


“(Kalaulah mereka menyangka Kami tidak berkuasa mengembalikan mereka hidup semula) maka tidakkah mereka memandang ke langit yang ada di sebelah atas mereka (dengan tidak bertiang) bagaimana Kami membinanya (dengan rapi) serta Kami menghiasinya (dengan bintang-bintang), dan dengan keadaan tidak ada padanya retak-renggang? Dan juga (keadaan) bumi ini, (bagaimana) Kami bentangkan dia sebagai hamparan, dan Kami letakkan padanya gunung-ganang yang terdiri kukuh, serta Kami tumbuhkan padanya pelbagai jenis tanaman yang indah subur?” (Surah Qaaf : Ayat 6 – 7)


Ini dia 10 Fakta Tentang Black Holes, jom kita teropong tengok!



1. Dianggarkan terdapat black holes yang sangat besar di tengah-tengah galaksi kita, Galaksi Bima Sakti (The Milky Way). Lubang ini mungkin mempunyai jisim 10 hingga 100 billion kali lebih besar dari Matahari!

2. Walaupon kuasa tarikan gravity black holes sangat kuat (kuasa menyedut yang tinggi), tapi ia tak mampu nak absorb seluruh universe ni. Planet, cahaya dan matter lain yang menghampiri ‘event horizon’ masih boleh ‘diselamatkan’ selagi tak masuk ke dalam pusaran tu. Kalau dah ‘ter’ masuk dalam pusaran tu, matter tersebut perlu mempunyai kelajuan lebih pantas dari cahaya untuk keluar. Sebab tu cahaya yang masuk dalam pusaran tu, tak mampu keluar! (Gelapnyaaa kan?! Errkk??!!)

3. Cygnus X-1 merupakan black hole yang terletak sejauh 8000 tahun kelajuan cahaya dari planet Bumi. Ini merupakan black hole yang paling dekat dengan Bumi.

4. Hanya bintang besar je mampu jadi black hole ni. Hanya bintang besar je yang cukup besar untuk di’compress’ kepada jejari Schwarzschild.

5. Terdapat beberapa black holes yang wujud dalam system bintang binary. Bintang-bintang yang berjiran dengan black holes semua akan disedut (volume mengecut) ke dalam black holes sampai bintang-bintang kecik ni betol-betol hilang dari galaksi.

6. Disebabkan cahaya tak boleh escape dari black hole, makanya ia tidak dapat dilihat secara langsung. Sebaliknya, saintis menggunakan kewujudan matter yang disedut tu yang berpusar di keliling black hole. Selalunya matter ni terdiri dari gas dan debu yang akan beradiasi dan boleh di detect.

7. Fenomena matahari yang dikatakan akan menjadi black hole tidak akan jadi kenyataan sebab matahari tak cukup besar untuk menjadi black hole. Bagaimanapun, matahari akan ‘mati’ dan menjadi bintang kerdil atau neutron star.

8. Bahagian tengah black hole ni kosong. Takde apa-apa. (Void of time and space)

9. Galaksi eliptikal yang besar dalam jaringan bintang-bintang Virgo, dianggap sebagai black hole yang paling besar. Ia 3 billion kali ganda lebih besar dari matahari!

10. Semakin besar black hole tu, semakin kuat la ia menyedut.


Semua ni adalah tanda-tanda kekuasaan Allah Yang Maha Berkuasa. Dia lah Yang Maha Berkuasa mencipta alam yang indah nih. Tak tahukah kita untuk memerhati dan mensyukuri serta mengagumi kekuasaanNya?


“Sesungguhnya Allah menahan dan memelihara langit dan bumi supaya tidak berganjak dari peraturan dan keadaan yang ditetapkan baginya; dan jika keduanya (ditakdirkan) berganjak maka tidak ada sesiapapun yang dapat menahannya daripada berlaku demikian selain dari Allah. Sesungguhnya Ia Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun.” (Surah Faathir : Ayat 41)


“Dan (sebahagian dari dalil yang tersebut ialah) matahari; ia kelihatan beredar ke tempat yang ditetapkan baginya; itu adalah takdir Tuhan yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengetahui; Dan bulan pula Kami takdirkan dia beredar melalui beberapa peringkat, sehingga di akhir peredarannya kelihatan kembalinya pula ke peringkat awalnya - (berbentuk melengkung) seperti tandan yang kering. (Dengan ketentuan yang demikian), matahari tidak mudah baginya mengejar bulan, dan malam pula tidak dapat mendahului siang; kerana tiap-tiap satunya beredar terapung-apung di tempat edarannya masing-masing.” (Surah Yasin : Ayat 38 – 40)


--------------------------------------------

yus cakap : Jangan hanya lihat, tapi perhatikan dan hayati. Jangan hanya kagumi, tapi syukuri. Subhanallah. Subhanallah.
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

7 comments:

  1. err..matahari leh mati??
    camne ek bentuk bintang..
    bulat kn??
    bkn cm bintang yg kita selalu lukis tu kn?

    ReplyDelete
  2. a'ah.. bintang tu macam matahari la.. bulat.. matahari pon bintang what.. :)

    ReplyDelete
  3. sme je bulan bintg tue..... cuma bntg tue dia jauh sngt... mthri dekat....

    ReplyDelete
  4. ralit aku baca entri ni, sebab sains angkasa paberet aku hehe.
    ada teori cakap kalu masuk black hole akan g dimensi lain, dimensi planet nameck kot.

    ReplyDelete
  5. hebat ciptaan Allah ni,,
    subhanallah~

    ReplyDelete
  6. haha.. ParkkAir.. aku pon nk g nameck la.. haha.. emm.bru aku tau matahari xcukup syarat jd black hole..

    ReplyDelete
  7. bestnyer...br fhm...so sng nk ajar sc F3 nnti...kredit 2 writer

    ReplyDelete