rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Wednesday, 20 January 2010

Nilai Cintamu

Ehem. Cam terkejut tak bila saya update blog hari nih? Ehehehe.. Dah lama sangat bertapa, tanpa ada apa-apa kat blog saya nih. Actually, bukan takde apa-apa nak tulis, tapi seperti yang saya cakap dalam previous post, saya sakit.. Sori ek lupa nak bagitau yang saya dapat penyakit M sebenarnya.. MALAS! Uhuk! :D

Ni nak gossip nih.. Saya terbaca satu artikel dari The Star tadi, akhbar bertarikh Wednesday, January 13th, 2010. Ye.. Saya tau, dah outdated, tapi.. pedulik hape saya! (Sori.. rebel sket nii! Bukan selalu.. eheheheh)

Cerita tentang hadiah Datuk K kepada Datuk Siti. Wah wah wah.. Sangat terbeliak bijik mata saya melihat angka hadiah Louis Vuitton hand bag limited edition yang Datuk K bagi kat Datuk Siti tuh. RM40,000 tu beb!!! Hand bag jeee!

Ni kot beg tangan limited edition yang harga RM40,000 tu.. RM tau, bukan Rp!


Ya ampunn!! Banyak nau duit sampai dah takde idea nak wat per kah?

“The price was a fraction of the RM800,000 Mercedes Benz he gave her in 2008 and the Richard Mille wristwatch with a RM200,000 price tag last year.”

ERKK!! Tercekik anak tekak saya bila baca tu!

Mercedes Benz = RM800,000 : tak heran la dah namanya keta.. mesti mahal kan? Takkan nak bagi Naza jer kot.. Ape class Siti Nurhaliza nak dapat hadiah Naza kan? Wuahahahha :D




~ Gambar hanya hiasan.. saya agak je 'rupa' hadiah-hadiah ni ~


Yang jam tangan ngan hand bag tu tak tahan tu! Jam sahaja RM200,000??? Handbag LV sampai RM40,000!

Ish ish ish.. Itukah nilai kasih sayang seorang Datuk K kepada Datuk Siti Nurhaliza??

“I am very happy with this birthday gift because I had always wanted the limited edition handbag. But it’s more important that my husband show me his love,” (Datuk Siti)

Pergh! Macam tu ye cara nak tunjukkan kasih sayang? Beli hadiah yang harganya riban-riban.. Cikai punya adiah tak nak! Nak yang limited edition jer.. Wuaaa.. :D

Kalau macam tu, orang-orang yang tak bernasib baik dari segi kewangan tak merasa la namanya CINTA tu? Tak tau la nama KASIH SAYANG tu? Tak reti la apa sebenarnya KEBAHAGIAAN tu? Hurrrmmmm..

Bagi saya, kebahagiaan bukan diukur dengan wang ringgit. Mengambil contoh kebahagiaan rumah tangga Ali dan Siti Fatimah yang tak dilimpahi wang ringgit dan harta benda sebaliknya kasih sayang, saling memahami dan anak-anak yang soleh merupakan penyeri kehidupan keluarga ahli syurga nih. Ini, bagi saya, merupakan erti kebahagiaan yang sejati.

Orang zaman sekarang, duit dah terlalu banyak, sampai sanggup belanja yang bukan-bukan hanya untuk tunjukkan kasih sayang. Saya rasa orang sekarang sebenarnya dah tak reti nak zahirkan kasih sayang dengan cara yang sepatutnya. Rasulullah s.a.w dah pesan suruh umatnya bersederhana. Dalam apa jugak aspek kehidupan, bersederhana lah.

Tapi yang kita nampak zaman millennium ni dah lain dah jadinya. Makan mesti mau restoran yang paling mahal. Pakaian semua fesyen latest, berjenama dan yang paling mahal. Kenderaan pon mesti paling mahal gak. Dengan satu alasan paling LAME, yang mahal tu kualiti terjamin. Hoh!

** Saya tak tujukan pada Datuk Siti ngan Datuk K ye. Saya cakap generally. Lagipon bukan tugas saya nak ‘selak’ cerita rumah tangga Datuk Siti ngan Datuk K nih. Ehehehhehe **

Saya rasa better stop dulu sampai sini. Bila dah mula tulis, nak ngumpat je la saya nih. Tak baik tak baik! Tapi sebelum tu, saya tinggalkan anda dengan satu pesanan dari junjungan kita yang mulia Nabi Muhammad s.a.w;

Hadis riwayat Anas bin Malik ra., ia berkata bahawasanya Rasulullah saw. bersabda:

"Tiga perkara yang akan mengiringi mayat, yang dua akan kembali dan yang satu akan menetap. Ia akan diiringi oleh keluarganya, hartanya dan amal perbuatannya. Keluarga dan hartanya akan kembali dan tinggallah amal perbuatannya."


-----------------------------------

yus cakap : Perasan tak.. nilai hadiah untuk besday ke 31 Datuk Siti kita ni dah makin kurang yee?? Ehehhehe.. :D
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

No comments:

Post a Comment