rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Monday, 25 January 2010

9 Cara Membakar Lemak Dengan Mudah

Fuhh.. baru balik dari jalan-jalan ke blog orang nih.. Wah.. Macam-macam cerita panas saya baca.. Dari kisah AdukaTaruna, sampai ke gusip artis pasal Fahrin la, pasal Remy Ishak la, memang sakan betol saya! Ehehehe..

Tapi, mintak maaf semua, saya tak berminat nak tulis pasal gosip artis ye (buat masa sekarang.. ehehehhe). Kali ni saya nak kongsi benda yang lebih bermanfaat. InsyaAllah, tak rugi baca.. (wuaaa.. sempat lagi nak pomot! Erk! :D )

Ni dia 9 cara mudah untuk meningkatkan metabolisme badan dan sekaligus membakar lemak berlebihan. Cuba la amalkan untuk hasil yang optimum. :)


1. Minum air


Minum air dengan cukup dapat mengelakkan dehidrasi, yang mana dehidrasi ini mengurangkan kadar metabolisme badan. Orang yang mengalami dehidrasi selalu keliru dengan dahaga, mereka menyangka bahawa mereka lapar sehingga menyebabkan mereka makan makanan yang berkalori tinggi untuk hilangkan lapar.





2. Makan snek


Makan snek (ringan) antara hidangan makan utama dapat membuatkan perut rasa penuh, so anda takkan makan terlalu banyak pada waktu makan.

Tapi pastikan snek yang anda makan tu snek yang sihat la. Contoh campeanut butter ker, yogurt ker. Gitu la.. :)




3. Elak stress


Stress boleh menyebabkan kehilangan tenaga otot dan memperlahankan metabolisme. Cuba lakukan yoga untuk melegakan tekanan.

Bagi kita orang Islam, rasanya lebih afdal kalo kita solat.

Melegakan tekanan + senaman otot dan badan + memberi ketenangan extra berganda = SOLAT

Ehehhehe.. :)



4. Beriadah


Kajian menunjukkan Vitamin D berupaya mengurangkan berat badan dan merupakan cara terbaik untuk mendapatkan vitamin D ini ialah dengan mendapat cahaya matahari secukupnya.

Keluarlah beriadah, dan kalau berjemur tengah panas tu, jangan lupa sunscreen gak ek.. Nanti leh kena kanser kulit pulak.. :)

Tapi, bagi saya, personally, saya sangat, sangat suka beriadah ke waterfall! Air terjun best! Ehehhee.. (patutla lemak tak terbakar, dok tempat sejuk.. uhuk!)



5. Makan banyak Vitamin C


Kajian menunjukkan vitamin C dapat membantu membakar lemak. sekurang-kurangnya 75 miligram untuk satu hidangan. Satu setengah biji anggur mengandungi kira-kira 44 miligram kandungan vitamin C.

Kebanyakan buah-buahan yang tinggi kandungan vitamin C mengandungi fiber yang membantu membakar lemak berlebihan.





6. Bergerak


Kalaupon anda tak ke gim, tapi anda still boleh membakar lemak melalui aktiviti rutin seharian anda. Paling mudah, guna tangga. Jangan malas, asek guna elevator / lif manjang! Ish!

Menaiki tangga boleh membakar lemak dua kali ganda berbanding aktiviti lain. Kalo macam kat ofis, and anda stuck kat meja and kerusi pejabat, bangun dan gerakkan kaki anda! :)





7. Bina badan / angkat berat


Ehem.. antara aktiviti yang dapat bakar banyak lemak ialah ini laa.. Angkat berat.. heh!

Erk.. saya tak mampu buat nih!! :D








8. Ketawa


Haa.. Yang ni saya mampu buat.. Ehehhehe..

Senyum. Ketawa. Bergurau. :D

Dengan ketawa, kita meningkatkan kadar metabolisme dan membakar 10 kalori.. Haaa.. gelak sekarang!! :D






9. Minum teh hijau


Macam saya dah post sebelum nih, ni sekadar tambahan.

Kajian menunjukkan meminum teh hijau selepas bersenam akan meningkatkan tahap oksidasi/pengoksidaan lemak, membaiki kesensitifan insulin dan kadar glukosa dalam badan seseorang.




-----------------------------------

yus cakap : Usaha tangga kejayaan. Selalu naik tangga kalau nak kurus. Erk.. apa kaitan??
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

5 comments:

  1. klu nak tambah lemak cara mudah camna plak...hahaha...aku nak gemuk sbb bdn aku terlalu kurus...kikikiki...tips kurus badan byk jumpa...tips gemuk badan xpenah jumpa plak...huhuhhu

    ReplyDelete
  2. alaa armyrule.. makan bebanyakkkkkkkkk..

    makan kulit ayam.. makan nasik pagi petang siang malam.. makan beger.. makan char koey teow setiap malam..

    dah tu jgn eksesais.. pas makan tido.. makan selang seli nagn air..

    cuba buat tips tu.. seminggu cukup.. mesti berat tambah punya.. boroi pon makin 'muncung'.. wuahahaha :D

    ReplyDelete
  3. haha..great tips tang tambah berat badan..

    btw, bole buat research pasal air soya x. tengok entri teh ko mcm ko minat je wat research ni..

    ReplyDelete
  4. hoo.. suka soya ek avid gunner? baik.. nanti saya akan usahakan ek? :)

    ReplyDelete
  5. itu mau perut yg bertambah berat...ahaha...

    ReplyDelete