rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Wednesday, 27 January 2010

5 Cara Meningkatkan Kebijaksanaan Minda

Kali ni saya nak kongsi cara untuk tingkatkan kebijaksanaan minda kita. Cara simple jer. Saya memang selalu bagi cara yang simple-simple kan? Bukan apa, kalau ada cara mudah, wat per nak susah-susah? (Nama blog pon rileks kan? Kena mudah-mudah jee..) Ehehhehe.. :)

OK, minda kita seperti jugak otot badan. Kena diasah selalu. Bukan asah dengan parang kontot ek. Tapi, diasah dengan cara menggunakannya untuk berfikir.

Malah, dalam Al-Quran pon banyak ayat dan dalil yang menyuruh manusia berfikir. Sebab dengan berfikir baru la kita dapat menajamkan minda.

"Maka adakah orang yang mengetahui bahawa Al-Quran yang diturunkan kepadamu dari Tuhanmu itu (wahai Muhammad) perkara yang benar, sama dengan orang yang buta matahatinya? Sesungguhnya orang-orang yang mahu memikirkan hal itu hanyalah orang-orang yang berakal sempurna." (Surah Ar-Ra'd : Ayat 19)


Dalam Surah Al-Hasyr, Ayat 2 pula Allah menceritakan;

"Dia lah yang telah mengeluarkan orang-orang kafir di antara Ahli Kitab - dari kampung halaman mereka pada julung-julung kali mereka berhimpun hendak memerangi Rasulullah. Kamu (wahai umat Islam) tidak menyangka bahawa mereka akan keluar (disebabkan bilangannya yang ramai dan pertahanannya yang kuat), dan mereka pula menyangka bahawa benteng-benteng mereka akan dapat menahan serta memberi perlindungan kepada mereka (dari azab) Allah. Maka Allah menimpakan (azabNya) kepada mereka dari arah yang tidak terlintas dalam fikiran mereka, serta dilemparkanNya perasaan cemas takut ke dalam hati mereka, (lalu) mereka membinasakan rumah-rumah mereka dengan tangan mereka sendiri (dari dalam) sambil tangan orang-orang yang beriman (yang mengepung mereka berbuat demikian dari luar). Maka insaflah dan ambilah pelajaran (dari peristiwa itu) wahai orang-orang yang berakal fikiran serta celik mata hatinya."


"Demi sesungguhnya, kisah Nabi-nabi itu mengandungi pelajaran yang mendatangkan iktibar bagi orang-orang yang mempunyai akal fikiran." (Surah Yusuf : Ayat 111)


Dan banyak lagi ayat-ayat Al-Quran yang seumpamanya. So, banyakkanlah gunakan akal, untuk berfikir.. :D



Jom kita tengok 5 Cara Meningkatkan Kebijaksanaan Minda. :)



1. Kurangkan menonton TV


Menonton TV tak memberi impak kepada kapasiti minda anda, malah ia juga tak memberi kebenaran minda untuk recharge. Ia seperti membuang tenaga dari otot badan tanpa satu senaman yang sihat.

Bila tengok TV lama-lama, mata akan sakit, dan letih kerana ia fokus kepada cahaya dari 'kotak' TV tu terlalu lama.

Lagi bagus, kalau nak rehatkan minda ialah dengan baca buku ataupun dengar muzik. Lebih baik dari tercongok depan TV (dan tengok Melodi or Galaksi.. heh!)



2. Senaman


Selepas bersenam, anda sebenarnya meningkatkan tahap produktiviti sel-sel otak sekaligus meningkatkan kebijaksanaan minda. Bersenam dapat menenagkan fikiran dan menyalurkan satu saluran gelombang tenaga yang sihat. So, anda akan rasa lebih fokus (dan lebih bijak! Ehehehhe..)



3. Baca buku yang mencabar


Ramai tak yang suka baca novel jiwangzz karatzz, yang straight forward punya cerita? OK la tu, at least takde buang masa kan? Tapi, yang tak bestnya, membaca buku seperti ni kurang merangsang minda untuk berfikir secara aktif. Dalam bahasa omputihnya, aren't mentally stimulating.

Try baca something yang lebih mencabar. Sebagai contoh buku-buku purba kala, buku-buku sejarah melayu ker, ataupun buku-buku yang menerangkan konsep-konsep tertentu. Ini akan buat kita lebih fokus pada pembacaan, dan mungkin akan mengulang-ulang satu perenggan yang sama, hanya untuk memahaminya.

Baca buku camni gak dapat mencabar minda untuk belajar perkara-perkara yang realitinya wujud, dan mengajar kita untuk mengaplikasikannya dalam kehidupan seharian.



4. Tidur awal, Bangun awal


Untuk makluman anda, kita sebenarnya akan lebih segar dan bertenaga bila kita tidur awal dan kurang dari 8 jam. (Hellloo.. 8 jam untuk kanak-kanak tau!!)

Kalau anda tidur lewat, anda hanya akan menumpulkan fokus anda terhadap sesuatu perkara. Ini boleh mengurangkan keupayaan minda untuk berfikir. Bangun awal pulak dapat menyegarkan minda, buat anda lebih positif, fokus dan bertenaga.

Kalau cam mengantuk sangat in the middle of the day, cuba tidur sekejap dalam 10-20 minit. Short nap, kata omputih. Jangan lama-lama pulak yee! :)



5. Ambil masa untuk mengenang masa lepas (reflect)


Bila kita terlalu sibuk dengan urusan seharian, kita kadang-kadang tak sempat nak bagi masa private pada diri sendiri. Ini boleh mengganggu kesihatan minda dan mengurangkan tahap kebijaksanaan anda. So, ambil masa untuk rehatkan minda, some time alone, dan refresh balik fikiran.

Dengan ni kita dapat mengatur balik mana satu priority kita, mana yang patut dibuat, mana yang patut tak dibuat, and that sort of things. Jadi, anda akan lebih aware mana yang penting, dan mana yang tak penting.

Bukan la saya nak sarankan untuk anda stay kat umah tak wat pape and ingat kisah-kisah 'indah' masa anda dengan ex-girlfren or ex-boyfren anda dulu. Tapi, maksud saya, anda perlu ambil masa untuk diri sendiri. Contohnya jalan-jalan kat tepi tasik ker, dekat taman ker. Anything yang dapat merelaks kan minda.


Ingat.. Bila minda kita rileks, baru kita dapat mencungkil kebijaksanaan fikiran kita! :)

Mudah kan? Tak payah beli apa-apa pon untuk meningkatkan kebijaksanaan minda kita. Hanya dengan tahu menguruskan kesihatan minda, kita sebenarnya dah meningkatkan kebijaksanaan kita!


--------------------------

yus cakap : Teringat lagu Tan Sri S M Salim, tajuk pe ntah yang ada sebut; "ada otak, pakai.. ada bijak, pandai.." Ehehhehe.. :)
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

3 comments:

  1. suka tengok tv sebab banyak info dalam tuh instead of hiburan je. :)

    ReplyDelete
  2. selain itu layan game2 minda macam sudoku..magic box..jigsaw puzzle..
    perghh..nikmat terasa setiap kali berjaya menyudahkannya

    ReplyDelete
  3. aidi : bagus.. teruskan tengok national geographic yee.. byk info tuh.. ehehehe :D


    afzan : betol2.. layan sudoku!! best!! :)

    ReplyDelete