rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Wednesday, 30 December 2009

Oh Tidak!

Sepanjang penulisan saya dalam berblog nih, ada dua perkara yang saya tak gemar nak tulis. Tak menjadi kesukaan saya untuk sentuh. Yang pertama ialah hal POLITIK dan yang kedua tentang industri SENI tempatan.

Saya lihat kedua-dua perkara ini sebagai sesuatu yang menjengkelkan. Sama saja tahap kejengkelannya.


Politik

Bila sesekali saya berpeluang tengok berita jam 8 malam kat tv, tak abes-abes kisah politik Malaysia yang makin tenat. Berpinau bijik mata tengok kesengalan pakcik-pakcik menteri yang mewakili parti memasing mempertahankan ideologi parti mereka yang entah apa-apa tu. Nak-nak lagi time pilihan raya. Saya memang puasa tengok tv la time tu!


Tak cukup dengan tu, semua yang bertentangan dengan apa yang dibawa oleh partinya, semua salah. Fitnah sana, tuduh sini, mengutuk sana sini, pastu membangkitkan kepincangan parti lain, macam parti dia takde pincang langsung. Tepatla kata pepatah, kuman seberang laut nampak, gajah depan mata wat derk aje. Buruk sungguh scenario politik Malaysia yang tercinta ni.

**Pengabaian dilakukan terhadap politik luar Negara, sebab memang perkara ni berlaku di seantero dunia. Tupasal nama nya politik**

Saya tak tujukan pada mana-mana parti politik, sebab secara peribadinya saya tengok semua parti SAMA! Kenyataan yang membalas balik atau membidas parti lain keluar dari pakcik-pakcik menteri dari pelbagai parti.

Apa sebenarnya yang dicari oleh semua parti politik ni? Bukankah tujuan parti-parti politik ni ditubuhkan untuk membela nasib rakyat? Bukankah rakyat didahulukan pencapaian diutamakan? Huh! Konon jer!

Kenapa mesti bertelagah sesame sendiri? Kenapa mesti wujud macam-macam logo parti kalau tujuan dan matlamatnya sama? Kenapa mesti bangkitkan isu remeh semata-mata kerana berbeza parti? Biarlah anak pakcik menteri sana kawen dua pon. Dah dia mampu. Dia pon manusia jugak. Kenapa perlu nak kecohkan hal tu? Sedangkan ada sesetengah dari parti yang sini ‘menyimpan’ isteri-isteri, tak dikisah pon. Sebab pe? Sebab ideology politiknya sama. So jadi KAWAN. Huh.. dah hilang akal dah agaknya dunia politik sekarang!

Menurut Aristotle, politik bermaksud “Segala sesuatu yang sifatnya dapat merealisasikan kebaikan di tengah masyarakat.”

Dan menurut Al-Imam As-Syahid Hasan Al-Banna, “Politik adalah hal memikirkan tentang persoalan-persoalan internal maupun eksternal umat.”

Internal politik adalah “mengurus persoalan pemerintahan, menjelaskan fungsi-fungsinya, merinci kewajipan dan hak-haknya, melakukan pengawasan terhadap para penguasa untuk kemudian dipatuhi jika mereka melakukan kebaikan, dan dikritik jika mereka melakukan kekeliruan.”

Eksternal politik adalah “memelihara kemerdekaan dan kebebasan bangsa, mengantarkannya mencapai tujuan yang akan menempatkan kedudukannya di tengah-tengah bangsa lain, serta membebaskannya dari penindasan dan gangguan pihak lain dalam urusan-urusannya.”

Cuba fikir-fikirkan, politik negara Malaysia yang dikatakan negara Islam nih, macam definisi yang tu ker? Jauh sekali la nak bandingkan dengan politik zaman Rasulullah s.a.w dulu. Hurmmm..


Industri SENI tempatan


Semakin lama semakin mual tengok scenario artis-artis kita di persada seni tempatan. Hoh! Seni la sangat? Tak terlanjur rasanya kalau saya panggil pentas maksiat! Setuju tak?

Berdasarkan A Learner’s Comprehensive Dictionary of Indonesian oleh Sutanto Atmosumanto, maksiat didefinisikan sebagai "an act that breaks moral law, especially on sex."

Berbanding dari segi Islam, maksiat ialah segala perkara yang dilarang oleh Allah. Merangkumi pelbagai aspek. Termasuk mencuri, meminum arak, berzina ataupon berbohong dan lain-lain lagi.

Saya tak berniat nak menghukum atau menghina golongan artis. Sesetengah je la yang buat perlakuan tak senonoh ni (atau mungkin lebih dari setengah kot!). Akan tetapi, orang dulu ada cakap, seekor kerbau bawak lumpur, abes satu kandang terpalit. Itulah analoginya.

Sekarang ni kecoh kisah artis kena tangkap kat pusat hiburan. Kisah artis dan dadah. Kisah artis minum arak. Kisah artis menghancurkan rumah tangga orang lain. Bila kantoi, satu Malaysia tahu, semua deny. Yang kes baru ni pulak, ape kejadahnya la melepak kat pusat hiburan tetengah malam sambut besday? Bercampur pulak tu lelaki perempuan. Bukankah larangan Allah tu? Maksiat la kan?

Trend pakaian artis pulak. Macam artis barat dah pon. Bukankah Allah larang tunjuk2 body yang kunun 'cantik' tu? Maksiat la kan? Banyak lagi contoh yang ada, malas nak sebut je. Tu sebab saya katakan pentas maksiat.

Ye ye je bagi dress code ethic kat Gwen Stefani, kat Beyonce Knowles, kat Avril Lavigne, kat Fergie bila diorang nak datang Malaysia. Padahal artis Malaysia sendiri pakai baju tak cukup kain. At least, artis-artis barat tu dah sah-sah le tak belajar hukum hakam Tuhan. Pedulik hape dorang dengan dosa pahala nih. Artis Malaysia? Tak tahu jugak? Tak belajar jugak? Ish..

Kalau orang mempertikaikan cara hidup dorang yang dah moden cam gampang tu, nanti ada la ayat cam ni keluar;

“Kami jugak manusia biasa.”

“Bagi la privasi pada kami.”

Well, helloooo! Masa memula jadi artis tu, anda dah automatically mengizinkan diri jadi tumpuan. Kenapa la sengal sangat wat penyataan privasi tu? Memang, manusia biasa pon buat apa yang anda buat wahai artis, tapi kalau taknak jadi tumpuan, jangan la jadi artis. Takdela semak bijik mata kitorang.

Kadang-kadang saya jadi senak perut bila tengok artis yang berlakon cerita-cerita (so-called) keislaman. Dalam tv baik nak mampos. Bertudung sakan. Dok dalam umah (dalam citer tu la) pon pakai tudung. Pegi sidai kain pon bertudung litup. Tapi realitinya. Tudung ke mana, baju kurung ke mana. Yang tinggal baju yang layak untuk budak darjah tiga yang dipakai. Hipokritas!

“Itu dah memang kerja dia. Lakonan lain, realiti lain. Moden la sikit.”

Tu la dia. Bila manusia mula pisahkan kehidupan realiti dengan pekerjaan dia. Dan bila manusia pisahkan agama dari kehidupan dia. Heh.. called me konvensional, atau kolot, whatever, tapi saya tetap tak gemar tengok scenario sebegitu. Dalam erti kata lain MELUAT!

Ni la pasal saya taknak sentuh hal artis-artis terlampau nih. Nanti saya sama-sama kongsi dosa je. Semoga kita dapat hidayah dari Allah. :)


--------------------------------------------------------

yus cakap : Tanda-tanda kiamat semua nih.. banyak-banyakkan la berdoa dan bertaubat.. :)


Hadis riwayat Usamah r.a.:

Bahwa Nabi s.a.w menaiki salah satu bangunan tinggi di Madinah, kemudian beliau bersabda: "Apakah kalian melihat apa yang aku lihat? Sesungguhnya aku melihat tempat-tempat terjadinya fitnah di antara rumah-rumahmu bagaikan tempat turunnya air hujan."

:)
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

5 comments:

  1. i dont read newspaper because they all have 'ugly faces'.

    ReplyDelete
  2. yep zack.. agreed with you.. that 'ugly faces' usually whom the headlines of every newspaper, every day. sick of it!

    ReplyDelete
  3. bagus...berani...kuz amat setuju dengan apa yang yus post....

    ReplyDelete
  4. Politik memamg kotor,plastik

    Artis,buat pe nak puja2 artis sedangkan mereka tak pernah peduli pasal kita.betul tak?

    ReplyDelete
  5. kuz.. berani kerana benar.. eheheh (jeling2 keliling takut ade encik pulis lak! nnti kena tahan ISA.. wuahhaha)

    ye biela.. ape yg anda cakapkan memang tepat.. :)

    ReplyDelete