rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Saturday, 19 December 2009

Kebosanan Yang Melampau

Sekarang jam kat laptop saya ni menunjukkan angka 1.30 am. Mata dah ngantok, tapi still tak leh tido lagi. Tak tau kenapa entah, cam tetiba rasa sesuatu. Bosan tu of course lah. tapi cam ada satu perasaan lain dalam hati nih. Rasa rindu kot. Ehehhehe.. Nak rindu kat sape pon tak tau laa.. :D

Tapi rindu boleh bermacam rindu what? Rindu kat emak (tapi saya kat kampung skang, so ni diabaikan), rindu kat kawan kerja (cis.. ini semata-mata tipu.. takde sapa kat tempat keja saya yang 'boleh' dirindui.. nak mampos saya kena kejar ngan wife diorang!), erm.. rindu kat kucing..(tapi kucing saya ada bawah kerusi tempat saya duduk skang nih..) hmm.. dah tu rindu kat sape ek? *sambil garu-garu kepala* :)

Kadang ni, bila dah bosan, semua jadi bengong kan? Entah ape-ape entah. Ye laa, tak pasal-pasal nak rasa rindu pulak saya ni.. cis! :P

Tapi kan, saya pernah baca dalam buku Dr Tuah, 'Membina Imaginasi Cemerlang', beliau ada sebut tentang peranan minda dalam mempengaruhi tindakan yang melibatkan perasaan nih. Tak ingat sangat la camne explaination dia, tapi yang saya ingat, dalam buku tu disebutkan, kalau tiba-tiba kita rindu atau ingat pada seseorang, walaupun sebenarnya kita tak fikir pon tentang orang tu, akan ada satu gelombang yang dapat menghubungkan perasaan tersebut kepada orang yang diingati tu. Meaning that, time ni minda main peranan 'menyampaikan' rasa rindu kita tu pada orang yang dirindui. dan tak mustahil, jika gelombang tersebut 'sampai', orang itu pon akan ingat pada kita.

Ehhhehehhe.. sounds weird kan? Tapi ni bukan saya yang cakap tau. Dr Tuah yang cakap. Tak caya baca buku dia yang saya sebut tadi. (mintak maaf la kalau saya meringkaskan fakta-fakta yang beliau kasi dalam buku tuh.)

Macam kata orang tua dahulu kala; kusampaikan rindu di angin lalu. Rupa-rupanya inila maksud diorang, dari segi saintifik. Gelombang minda tu beb! Bagus jugak kan orang dulu-dulu nih.. :)

Hurrmmm.. harap-harapnya, gelombang minda saya yang 'rindu' kat orang tu sampai la tanpa melalui kesesakan lalu lintas.. wuahhahahha.. :D
Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

No comments:

Post a Comment