rss
twitter
    Jom Ikut Saya di Twitter :)

Tuesday, 29 December 2009

10 Rahsia Untuk Rasa Gembira

Semakin hari yang berlalu, semakin banyak cabaran yang datang. Semakin banyak ujian yang tiba. Bila diri semakin berusia, makin banyak jugak tanggung jawab dalam diri. Dah tak boleh nak suka-suki cam zaman kanak-kanak dulu. Bila dah 'tua' sikit ni, nak gelak lebih-lebih pon tengok orang sekeliling. Dulu, time muda-mudi, ikut suka hati je. Nak gelak sampai pecah telinga orang sebelah pon tak kisah.

Bila kurang ketawa (atau senyum), kita sebenarnya makin men'suram'kan wajah kita. Sape cakap kita tak boleh rasa gembira walaupon dah 'tua'? Walaupon dah tak remaja? Ehehhe.. Kat sini saya kongsikan 10 Rahsia untuk Kekal Gembira. :)


1. Sebarkan perkara-perkara yang seronok

Dari sebesar-besar benda yang hepi, seperti contoh kenaikan pangkat, atau keseronokan keluar bershopping, kepada sekecik-kecik zarah, sebagai contoh kucing anda selamat beranak anak jantan ke, apa-apa ajer, kongsi rasa seronok tu dengan sesiapa, dengan emak ke, atau kenkawan. Supaya rasa hepi tu dapat disebarkan dan tidak terpendam. Telefon atau emel kawan anda untuk sebarkan rasa seronok tu!


2. Cipta kenangan yang indah

Kalau ada barang-barang kenangan dari zaman kanak-kanak yang menggembirakan anda, kutip dan framekan. Atau letak di tempat kerja anda, supaya dapat dilihat dan membangkitkan rasa gembira yang pernah dirasakan. Cuma, jangan terlalu mengenang zaman lampau sampai terlupa masa sekarang. :)


Menurut Timothy D Wilson, pakar psikologi sosial Universiti of Virginia, katanya, apa yang kita perlukan ialah pengekstrakan kenangan atau pengalaman secukupnya untuk kita hargai kehidupan lalu tanpa merosakkan kebahagiaan hari ini.



3. Men'tahniah'kan diri sendiri


Bila anda berjaya mencapai sasaran atau goal anda, contohnya kalau anda berazam nak tanam pokok bunga, then anda berusaha untuk merealisasikan impian anda tu, dan akhirnya berjaya menanam pokok bunga tahi ayam, raikannya! Anda perlukannya!


Tak perlu risau untuk meraikan atau menghadiahkan diri sendiri sesuatu penghargaan, asalkan tak melebih-lebih sampai 'mengangkat bakul' pulak, sebab sebenarnya ramai orang tak pandai menghargai usaha mereka.


Macam saya, kadang-kadang bila terpaksa balik kerja lewat, saya akan treat diri sendiri KFC ke, makan luar ke.. Tapi tak selalu la, leh susut poket tu.. (saya memang jarang-jarang nak mampos balik kerja lewat.. sekali dalam setahun kot!) ehheheh..


4. Cuba nikmati


.. coklat yang anda makan. Ehehhehe.. Coklat dapat membangkitkan suatu hormon hepi dalam badan, jadi bila rasa kurang hepi tuh, try makan coklat and nikmati ia. Nanti ok la rasa kurang seronok tu. :)



5. Bandingkan diri dengan mereka yang kurang dari anda


Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda;


"Pandanglah mereka yang lebih bawah (kurang) dari kamu."

Sabda Nabi nih bertujuan untuk kita rasa lebih bersyukur dengan apa yang kita ada. Kalau kita bandingkan dnegan orang yang lebih dari kita, kita akan jadi tak puas hati, lebih teruk jadi tamak.




6. Seimbangkan masa


Ada masa untuk kerja, ada masa untuk berehat, ada masa untuk beribadah. Jangan 'curi' masa berehat untuk kerja, atau jangan 'ambil' masa beribadah untuk berehat. Semua tu sepatutnya ada waktunya. Anda perlu bijak membahagikan masa untuk menyeimbangkannya.


Sebab ini la saya tak suka konsep 'workaholic'. Apa gunanya kerja sampai tak ingat dunia, bila akhirnya kita sendiri terlebih penat, dan tak ada masa untuk menghargai diri sendiri (dengan berehat dan beribadah).



7. Berpura-pura gembira


Bila rasa kurang seronok, atau hormon gembira tu kurang dalam badan, pura-pura la gembira. Senyum dan ketawa bila orang buat lawak (walaupon takde la lawak sangat).


Ataupon, masa rasa suram tu, pergi kat cermin dan tengok betapa 'cantiknya' anda masa bermuram durja. Ehehehhe.. :)



8. Ingatkan waktu yang indah


Masa sambutan besday anda yang baru lepas ke, masa ade sorang mamat/minah senyum kat anda ke. Kembalikan waktu indah tu, dan hadirkan senyum pada wajah. :)



9. Elakkan pemikiran 'gelas separuh kosong'


Kalau ada sebijik gelas yang ada air setengah dari ketinggian gelas tuh, apa yang anda fikir?

  • gelas tu separuh penuh?

atau

  • gelas tu separuh kosong?

Pemikiran anda menentukan siapa anda. Fikirkan yang positif dan anda akan rasa gembira! :)


10. Ucaplah 'terima kasih' atau alhamdulillah (bagi yang Islam)


Bila someone benarkan anda keluar dulu dari lif, atau kawan anda pulangkan pen yang dia pinjam dari anda, katakanla "terima kasih". Atau bila ada orang puji anda, cakapla "alhamdulillah". Kembalikan pujian tu kepada Allah.


Ucapan terima kasih dan alhamdulillah ni memanifestasikan rasa syukur kita dengan nikmat yang kita miliki, pada waktu tu. Orang dengar pon senang hati, Allah pon sayang ngan kita. InsyaAllah..

-------------------

:)

Bookmark this post:
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

2 comments:

  1. wah...ptut lah yus hepi sokmo.....

    ReplyDelete
  2. eheheh.. takde la selalu hepi kuz.. ada gak part2 sedih, tp kalo selalu sedih pon kita yg rugi kan? smua yg berlaku ada hikmahnya, insyaAllah.. :)

    ReplyDelete